Kolme muskettikoiraa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kolme muskettikoiraa
D'Artacan y los tres mosqueperros
Kestoaika animaatio
Alkuperämaa Espanjan lippu Espanja
Verkko Suomen lippu Yle TV1, MTV Juniori
Esitetty Espanjan lippu 9. lokakuuta 1981 – 1. joulukuuta 1981
Jaksoja 26
Tuotanto
Tuottaja(t) Claudio Biern Boyd
Tuotantoyhtiö(t) BRB Internacional
Aiheesta muualla
IMDb

Kolme muskettikoiraa, myös Muskettikoirat, (alkuperäiseltä nimeltä D'Artacan y los tres mosqueperros) on espanjalainen BRB Internacionalin vuonna 1981 tuottama 26-osainen piirrossarja. Sarja perustui Alexandre Dumas’n romaaneihin. Sen tarkoitus oli esitellä romaanit myös tuon ajan sukupolvelle.

Sarja kertoo D'Artagnanin, sekä kolmen muskettikoiran: Porthoksen, Athoksen ja Aramiksen seikkailuista, jotka joutuvat taisteluihin muun muassa Richelieun armeijaa vastaan.

Vuonna 1989 sarjalle tehtiin jatkoa nimellä Muskettikoirien paluu (Return of Dogtanian). Erot alkuperäisestä Muskettikoirat-sarjasta Muskettikoirien paluuseen oli tuotannossa räikeät. Alkuperäisempi valmistettiin japanilaisessa Nipponin animaatiostudiossa, jolloin animaattorien jäljestä huomaa animen, kun taas jatkosarja valmistui Espanjassa kotimaan voimin.

Muskettikoirien paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Muskettikoirien paluu on Muskettikoirien jatko-osa ja se kertoo siitä kun D'Artagnan, Athos, Porthos ja Aramis kutsutaan taas Pariisiin. Kuningatar on huolissaan miehestään kuningas Ludvigista, sillä hän on alanut käyttäytymään omituisesti: hän on muuttunut julmaksi ja aikoo lähettää muskettikoirat sotimaan neljäksi kuukaudeksi ja ottaa kardinaali Richelieun miehet henkivartijoiksensa. Lopulta selviää, että kuningas on itse asiassa oikean kuninkaan kaksoisveli, joka havittelee Ranskan valtaa itselleen. Muskettikoirat vapauttavat oikean kuninkaan, joka on vangittu ranskalaiseen vankilaan ja hänen päälleen on laitettu rautainen naamio, jotta kukaan ei tunnista häntä kuninkaaksi.

Muskettikoirat tulevat Pariisiin ja kertovat, että oikea kuningas on ollut vangittuna ja hänen veljensä on ottanut vallan. Kuningas Ludvigin veli saa vihiä tästä ja pakenee linnasta. Kuningas Ludvig pääsee taas valtaistuimelleen, mutta hänen veljensä yrittää yhä ottaa vallan Ranskassa ja yrittää myrkyttää veljensä. Tietäjä Eleksei saa kuitenkin kuninkaan parannettua.

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sarja esitettiin ensimmäisen kerran Suomessa 1980-luvulla YLE TV1:llä. Ensimmäinen sarja on esitetty myös Sub Juniorilla suomenkielisellä jälkiäänityksellä ja julkaistu kokonaisuudessaan DVD:llä.

Vuonna 1989 valmistunut jatkosarja esitettiin Suomessa vuonna 1994 jälkiäänitettynä. Yleisradion tekemässä dubbauksessa D'Artagnania esitti Pekka Autiovuori.

Suomalaiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 valmistunut sarja:

 Jussi Lampi  … Athos  
 Eero Saarinen  … Aramis  
 Kari Tamminen     
 Antti Pääkkönen  … Kreivi Rochefort  
 Kiti Kokkonen  … Juliette  

Vuonna 1989 valmistunut sarja:

Luettelossa on vain osa roolihahmoista.

 Risto Aaltonen  … Athos, Widimer, sivuäänet  
 Outi Alanen  … Julia, Julian tytär, Milady, Prinsessa Dalma, sivuäänet  
 Pekka Autiovuori  … D'Artagnan  
 Kaija Kiiski  … Kuningatar Anne, D'Artagnanin poika, sivuäänet  
 Seppo Kolehmainen  … Porthos, Kreivi Bose, sivuäänet  
 Jarmo Koski  … Pip, Kuninkaan kaksoisveli, sivuäänet  
 Eero Saarinen  … Kertoja, Kuningas Ludvig  
 Jukka Voutilainen  … Aramis, Kardinaali Richelieu, Tietäjä Eleksei, sivuäänet  
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.