Koivistonkylä (Äänekoski)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä kylätalolta pohjoiseen.
Koiviston koulun uudisrakennus (2019).
Kylätalo.

Koivistonkylä eli Koivisto on kylä Äänekosken eteläisellä puolella. Se oli menneinä vuosisatoina maantieliikenteen risteys, jossa Vaasan ja Kuopion välinen tie on kohdannut Laukaasta pohjoiseen kulkevan tien.[1] Kylä on ollut Äänekosken hallinnollinen keskus 1700-luvulta 1840-luvulle,[2]selvennä ja siellä on sijainnut esimerkiksi Äänekosken seudun ainoa posti. Kylässä toimii alakouluopetusta antava Koiviston koulu.[3]

Kylä rajoittuu lännessä Hirvaskankaalla Uuraisten ja Äänekosken rajaan, etelässä Uuraisten puolella sijaitsevaan Hirvaskylään sekä Laukaan ja Äänekosken rajaan, pohjoisessa Äänekosken Rannankylään, sekä idässä Kapeenkoskeen ja Pörrinsalmen siltaan, jonka kohdalla on myös Laukaan ja Äänekosken itäinen raja, joskin kantatietä 69 kuljettaessa lähes heti sillan jälkeen on toinen Laukaan ja Äänekosken raja, koska koskiomistukset ovat ennen vanhaan olleet monimuotoisia.

Kylän tunnettu maamerkki ja juhlapaikka, Koiviston seuratalo, sijaitsee kylän keskellä. Koivistonkylältä Suolahteen päin mentäessä, Pörrinsalmen sillan oikealla puolella on Kapeenkoski, jossa on mainiot kalastusmahdollisuudet. Koivistonkylän länsiosissa sijaitsee Hirvaskangas, joka on tullut tunnetuksi maantieteellisesti ja palvelullisesti merkittävänä risteyspaikkana, niin entisaikaan kuin nykyäänkin.

Koivistonkylän Niiniveden rantaa pitkin kulkee Koivistonkyläntie, vanha maantie, jota pitkin pääsee 4-tien varteen Myllyntauksen paikkeille. Tie on nykyisin museotie.[4] Tunnetuksi kylä on tullut Anita Hirvosesta, joka vietti lapsuutensa Koiviston maisemissa, sekä Jorma Kinnusesta, joka heitti aikoinaan keihäänheiton epävirallisen maailmanennätyksen Koiviston koulun kentällä. Heittoa ei pystytty kunnolla mittaamaan, koska keihäs lensi epätasaiselle pellolle. Koivistonkylällä on oma urheiluseura, Koiviston Kipinä. Kipinässä harrastetaan liikuntaa monipuolisesti, kuten lentopalloa, koripalloa, hiihtoa ja yleisurheilua. Seuran koripallojoukkue on pelannut vuodesta 1991 Keski-Suomen 3- ja 4-divisioonassa. Koiviston koulun vieressä kulkee valaistu hiihtolatu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koiviston museotie (PDF) Ympäristökasvatus Keski-Suomessa -sivusto. Keski-Suomen ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä KYKY. Arkistoitu 26.8.2014. Viitattu 23.8.2014.
  2. Koiviston museotie Ääneskosken kaupunki. Arkistoitu 11.6.2016. Viitattu 23.8.2014.
  3. Sanna Savela: Kylän kova työ palkittiin – Koiviston koulu saa jatkaa 3.11.2015. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 19.8.2023.
  4. Liimatainen, Kirsi: Tiehallinnon museotiet ja -sillat, museokohdeselvitys, s. 116–118. Tiehallinto, 2007. ISSN 1459-1561. Teoksen verkkoversio (viitattu 23.8.2014). (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]