Koira haudattuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koira haudattuna
Jake and the Fatman
Tyyli Rikosdraama
Kestoaika 50 minuuttia[1][2]
Luoja(t) Dean Hargrove
Joel Steiger
Pääosissa William Conrad
Joe Penny
Alan Campbell
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat CBS
Suomi MTV, MTV3
Esitetty 26. syyskuuta 1987 – 12. syyskuuta 1992 (Yhdysvallat)
Tuotantokausia 5
Jaksoja 106
Aiheesta muualla
IMDb

Koira haudattuna (alkuperäiseltä nimeltä Jake and the Fatman) on vuosina 1987–1992 esitetty yhdysvaltalainen 106-osainen rikosdraamasarja. TV-sarjaa Diagnoosi: Murha (Diagnosis: Murder) pidetään tämän sarjan spin-offina.

Sarjan pääosissa näyttelevät William Conrad, Joe Penny ja Alan Campbell.

Sarjan alkuhetket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William Conrad näytteli Matlock-sarjan ensimmäisellä kaudella 1986 kaksiosaisessa jaksossa syyttäjä James L. McShanea.[3][4] Tuottajat Dean Hargove ja Fred Silverman päättivät käyttää hahmoa esikuvana yhdelle päähahmoista uudessa tv-sarjassa, jota he tekivät CBS:lle. Joe Penny ja Alan Campbell näyttelivät myös kyseisissä jaksoissa.[3]

Keskeisimmät hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

J.L. McCabe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirisyyttäjä Jason Lochinvar ”J.L.” McCabe (William Conrad) on havaijilaissyntyinen piirisyyttäjä. Häntä kutsutaan myös nimellä Fatman, paksukainen. McCabe taisteli muun muassa Korean sodassa lentäjänä, kuten myös näyttelijänsä William Conrad toisessa maailmansodassa.[5] McCabe on ollut myös liikennelentäjänä ja lentokouluttajana. Ennen uraansa syyttäjänä, hän toimi poliisina.

McCabella on englanninbulldoggi-rotuinen[6] koira, Max, ja hän harvoin menee minnekään ilman koiraansa. McCabe polttelee jatkuvasti sikaria. Hänellä on poika Daniel McCabe, johon hänellä on huonot välit. Daniel esiintyi sarjassa kahdessa jaksossa ja kuoli jälkimmäisessä.

Vaikka McCabe on varsin häijy murhasta epäiltyjä ja joskus myös työtovereitansa kohtaan, hänessä on myös kiltimpi puoli. Esimerkiksi joulun aikoihin hän käy jakamassa vähäosaisille ruokaa ja esiintyy lapsille joulupukkina.

Jake Styles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jake Styles (Joe Penny) on McCabelle työskentelevä rikostutkija. Hänellä ja McCabella on melko erilaiset persoonat, ja siksi heillä onkin aika usein erimielisyyksiä. Tästä huolimatta McCabe luottaa Stylesiin.

Styles eli suurimman osan lapsuudestaan ilman isäänsä, joka häipyi kertomatta siitä hänelle. Stylesin lapsuuden suurimpia esikuvia oli television lentäjä-ässä Skyhawk. Nuorempana hän harrasti nyrkkeilyä ja amerikkalaista jalkapalloa. Hänellä on siskot Gina ja Angie sekä veli Michael.

Derek Mitchell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derek Mitchell (Alan Campbell) on McCaben apulainen. Hän olisi nuorempana halunnut opiskella musiikkia mutta haki oikeustieteelliseen vanhempiensa tahdosta.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivunäyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo televisiosarjan Koira haudattuna jaksoista

CBS esitti 106 Koira haudattuna -jaksoa viitenä tuotantokautena vuosina 1987–1992. Jaksot on nimetty melko tunnettujen swing-kappaleiden mukaan, kuten esimerkiksi ”They Can't Take That Away from Me” ja ”You Turned the Tables on me”. Sarjan ensimmäisen kauden tapahtumat sijoittuvat Los Angelesiin, mutta toinen, kolmas ja puolet neljännestä kaudesta sijoittuvat Havaijin Honoluluun. Neljännen kauden puolesta välistä sarjan loppuun asti tapahtumat sijoittuvat taas Los Angelesiin.

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarjaa esitettiin ensimmäisen kerran vuosina 1990–1992 MTV:llä.[7] Seuraavan kerran sarjan jaksoja esitettiin uusintana heinäkuusta 1997 maaliskuuhun 1998 MTV3-kanavalla.[7][8] Viimeisimmän kerran sarjaa esitettiin uusintana vuonna 2010 MTV3 Sarja -kanavalla.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koira haudattuna (Ti 9.3. 13:40) Ampparit.com. Viitattu 15.3.2010.
  2. Koira haudattuna (Ti 9.3. 14:30) Ampparit.com. Viitattu 15.3.2010.
  3. a b "Matlock" The Don: Part 1 (1986) IMDb. Viitattu 10.3.2010. (englanniksi)
  4. "Matlock" The Don: Part 2 (1986) IMDb. Viitattu 10.3.2010. (englanniksi)
  5. William Conrad Radio Hall of Fame. Arkistoitu 24.1.2013. Viitattu 10.3.2010. (englanniksi)
  6. Muistatko Koira haudattuna -sarjan? Tältä Suomessa kylpylän vihkinyt hurmuritähti näytti viimeksi julkisuudessa www.iltalehti.fi. 15.7.2021. Viitattu 28.8.2022.
  7. a b Hakusana "Koira haudattuna" HS:n arkistohaussa (Tilaajille) Helsingin Sanomat. Viitattu 29.7.2023.
  8. Ohjelmatiedot 2.3.1998 (MTV3) Helsingin Sanomat. Viitattu 29.7.2023.
  9. Koira haudattuna RITVA-tietokanta. Radio- ja televisioarkisto. Viitattu 29.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]