Kobayakawa Hideaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kobayakawa Hideaki maalauksessa.

Kobayakawa Hideaki (jap. 小早川 秀秋, 15771. joulukuuta 1602) oli japanilainen daimio, joka eli Azuchi-Momoyama-kaudella. Hideaki oli Toyotomi Hideyoshin langon Kinoshita Iesadan viides poika, jonka Kobayakawa Takakage adoptoi sukuunsa.

Hideyoshi nimitti Kobayakawan yhdeksi toisen Korean sotaretken komentajista Kuroda Kanbein alaisuuteen. Sotaretken aikana Kobayakawa ei tullut toimeen joukkojen valvojana toimineen Ishida Mitsunarin kanssa, sillä Ishida kanteli Hideakin kyvyttömyydestä Hideoyoshille. Ilmeisesti tämän johdosta Hideyoshi siirsi Kobayakawan läänityksen Kyūshūsta vähempituottoiseen Echizeniin. Ennen kuolemaansa Hideyoshi kuitenkin peruutti muutoksen ja salli Kobayakawan muuttaa takaisin.

Ukiyo-e, Kobayakawa Hideaki

Pian Hideyoshin kuoltua sijaishallitsijoiden neuvostossa toimineet Tokugawa Ieyasu ja Ishida Mitsunari jakaantuivat kahteen vastakkaiseen leiriin. Kartuttaakseen joukkojansa Ishida tarjosi Kobayakawalle kahta lääniä Osakan ympäriltä sekä kampakun paikkaa, mikäli tämä liittyisi hänen kannattajiinsa. Kobayakawa kysyi neuvoa Hideyoshin leskeltä Neneltä, joka kuitenkin kehotti tätä liittymään Tokugawaan. Mitsunari ei hyväksynyt päätöstä, sillä Hideakin lähes 16 000 sotilaan armeija olisi merkittävä tekijä sodassa, ja suostutteli Kobayakawan liittymään riveihinsä. Vaikka Kobayakawa lupasi antaa tukensa Mitsunarille, hän kävi salaa keskustelua myös Tokugawan kanssa.

Sekigaharan taistelussa Kobayakawan joukot sijoittuivat Masuo-vuorelle Ōtani Yoshitsugun joukkojen yläpuolelle ja ne muodostivat Mitsunarin armeijan oikean siiven.[1] Kun Mitsunari komensi Hideakin etenemään, tämä ei suostunut ja pysyi paikallaan vielä Konishi Yukinagan ja Ōtani kehotuksista huolimatta.[1] Tämän seurauksena Ōtani alkoi epäillä Hideakin uskollisuutta ja käänsi varmuuden vuoksi osan joukoistaan vastaamaan mahdolliseen hyökkäykseen selustasta.[2] Myös Tokugawa oli epävarma Hideakin lopullisesta päätöksestä ja lähetti joukkojaan ampumaan Kobayakawaa kohti muistutuksena tilanteen vakavuudesta.[1] Tämän seurauksena Kobayakawa teki päätöksen ja komensi joukkonsa hyökkäämään Ōtania vastaan. Taistelusta tuli verinen molemmille osapuolille, mutta tilanne ratkesi viimein kun Mitsunarin puolella taistellut Wakisaka Yasuharu loikkasi Ieyasun puolelle ja auttoi Hideakia tuhoamaan Ōtanin joukot.[1]

Taistelun jälkeen Tokygawa lähetti Kobayakawan jahtaamaan pakenevia vihollisiaan, ja tämä päihitti Ishida Masatsugun Sawayaman piirityksessä. Muutamaa vuotta myöhemmin Kobayakawa ilmeisesti tuli hulluksi ja kuoli ilman perillistä. Tämän myötä Kobayakawan klaani hajosi ja sen läänitykset annettiin Ikedan klaanille.

  1. a b c d A Military History, s.230.
  2. Clements, s. 224.