Košrags

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

{{{alt}}}
Košrags
Košrags Latvian kartalla
Košrags

Košrags (liiviksi Kuoštrõg) on Latvian Dundagan kuntaan kuuluva kylä (Dundagas novads, 2009 kuntajako).[1] Se sijaitsee Riianlahden suulla Liivinrannalla ja on yksi kahdestatoista liiviläiskylästä. Kylästä käytetään myös nimityksiä Kosraga, Koshragutsiems, Košraga, Košraguciems, Kosraga Ciems, Kosraguciems ja Košraga Ciems.

Ensimmäiset maininnat asutuksesta paikalta ovat 1680-luvulta, joten se on yksi uusimmista Liivinrannan kylistä. Vuonna 1826 kylässä asui 78 asukasta. Kylän asukkaat olivat aina toiseen maailmansotaan saakka tiiviissä yhteyksissä Saarenmaan asukkaisiin.lähde?

Kylä on rakennettu vanhojen liiviläiskyliä yhdistäneiden teiden varteen, tiet kulkevat yhä historiallisilla urillaan. Kylästä oli lähtöisin Edgar Vaalgamaa, joka toimi pappina Pertunmaalla ja Iitissä, käänsi Lutherin Vähän katekismuksen liiviksi ja kirjoitti liiviläisten historian Valkoisen hiekan kansa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jānis Turlajs (Galvenais redaktors): Mazais Latvijas Autoseļu Atlants. Small road atlas. Riika, Latvia: SIA "Karšu izdeviensība Jāņa sēta", 2009. ISBN 978-9984-07-534-1. (latviaksi), (englanniksi), (saksaksi), (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]