Knut Weckman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Knut Weckman
Henkilötiedot
Koko nimi Knut Albert Weckman
Syntynyt2. elokuuta 1861
Hämeenlinna
Kuollut10. elokuuta 1930 (69 vuotta)
Luopioinen
Aiheesta muualla
IMDb

Knut Albert Weckman (2. elokuuta 1861 Hämeenlinna10. elokuuta 1930 Luopioinen) oli yksi ensimmäisistä Suomalaisen teatterin näyttelijöistä.

Weckmanin vanhemmat olivat urkuri Gustaf Adolf Weckman ja Charlotta Sofia Schottman. Hän kävi suomalaista normaalilyseota kotikaupungissaan ja opiskeli sitten näyttämötaidetta Kaarola Avellanin johdolla. Weckman näytteli Suomalaisessa teatterissa pitkään, vuosina 1879–1915. Hänet muistettiin merkittävänä koomikkona ja esiintyjänä. Lisäksi Weckman oli yksi aikansa merkittävimmistä näyttelijöistä. Hän oli myös taitava lausuja. Weckmanilla oli merkittäviä rooleja, joista muistettavimmat olivat Nummisuutareiden Iivari, Reviisorin Hlestakov ja Pimeyden vallan Nikita. Yhteensä hän ehti esittää lähes 400 eri osaa. Erottuaan heikentyneen terveytensä takia teatterin palveluksesta hän opetti yliopistossa teologian opiskelijoille lausuntaa. Weckman ehti näytellä myös yhdessä kotimaisessa mykkäelokuvassa, Rautakylän vanhassa paroonissa (1923). Siinä hän esitti kreivi Reutercronaa.

Weckmanin puoliso vuodesta 1883 oli Anna Antipin (k. 1942). Heidän tyttärensä oli tanssikoulun johtaja Toini Karto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häggman, Kai: Weckman, Knut (1861 - 1930) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 30.7.2007. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.