Klaus Wowereit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Klaus Wowereit
Berliinin hallitseva pormestari
Edeltäjä Eberhard Diepgen
Seuraaja Michael Müller
Henkilötiedot
Syntynyt1. lokakuuta 1953 (ikä 70)
Saksa Länsi-Berliini, Saksa
Tiedot
Puolue SPD
Uskonto Katolinen
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.klaus-wowereit.de

Klaus Wowereit (s. 1. lokakuuta 1953, Berliini) on saksalainen poliitikko, joka edustaa Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) keskustavasemmistoa. Hän toimi 16. kesäkuuta 2001 - 11. joulukuuta 2014 Berliinin hallitsevana pormestarina (Regierender Bürgermeister)[1], jonka tehtävä on liittovaltioiden pääministerien tasoinen.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1973 Klais Wowereit suoritti ylioppilastutkintonsa Berliinin Ulrich-von-Hutten-Oberschulessa ja sittemmin vuosina 1981 ja 1984 hän suoritti lainopilliset tutkinnot Berliinin vapaassa yliopistossa (Freie Universität Berlin).

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palveltuaan kolme vuotta virkamiehenä Berliinin senaatin sisäministeriössä hän pyrki jäseneksi Berliinin Tempelhofin kaupunginosavaltuustoon. Hänestä tuli nuorin kaupunginosavaltuutettu Berliinissä. Oltuaan 11 vuotta kaupunginosavaltuutettuna hän pyrki vuonna 1995 Berliinin kaupungin maapäiville (Abgeordnetenhaus), jotka vastaavat osavaltion lainsäädännöstä. Marraskuussa 1999 hänen valittiin puolueensa SPDn parlamenttiryhmän puheenjohtajaksi.

Vuodesta 2001 lähtien on toiminut Berliinin pormestarina, joka tehtävä vastaa muissa Saksan osavaltioissa pääministerin tehtävää. Ennen vaaleja SPD oli päättänyt yhteistyönsä Kristillisdemokraattisen CDUn kanssa ja tämä oli johtanut osavaltion uusiin vaaleihin. Pitkällisten neuvotteluiden jälkeen Wowereit puolueineen solmi vasemmistopuolue PDSn kanssa koalition kaupungin hallitsemiseksi.

Vuonna 2006 pidetyissä osavaltiovaaleissa Wowereit ja hänen puolueensa SPD saavuttivat kaupungin suurimman puolueen vahvan aseman. Tämän 16. maapäivien enemmistö äänesti Wowereitin jatkamaan pormestarina. Enemmistö oli tosin niukka 75–74, sillä CDU:n, Vapaiden demokraattien ja vihreiden edustajat äänestivät häntä vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berlins Regierender Bürgermeister: Wowereit will zurücktreten spiegel.de. Viitattu 18.7.2015. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Klaus Wowereit.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.