Kirjava nauha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
"Mutta katsokaapa tätä."
Holmes näyttää Watsonille ja neiti Stonerille maitovatia. Sidney Pagetin alkuperäiskuvitusta novelliin.

Kirjava nauha (engl. The Adventure of the Speckled Band) on Arthur Conan Doylen kirjoittama Sherlock Holmes -novelli. Se ilmestyi ensimmäisen kerran Strand Magazine -lehdessä helmikuussa 1892 Sidney Pagetin kuvittamana. Doyle itse pitää sitä parhaimpana Holmes-tarinanaan.[1]

Suomeksi novelli ilmestyi ensimmäisen kerran 1893 novellikokoelmassa Ystäwäni yksityissalapoliisin seikkailuja ja 1896 novellikokoelmassa Ystävämme salapoliisin seikkailuja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neiti Stoner saapuu Sherlock Holmesin luokse hakemaan apua. Hänen nuori siskonsa kuoli vuosia sitten kuultuaan vihellyksen huoneessaan. Nyt neiti Stoner joutui remontin takia muuttamaan siskonsa vanhaan huoneeseen. Edellisenä yönä hänkin kuuli vihellyksen ja peloissaan kääntyi Holmesin puoleen.

Holmes saapuu paikalle. Talossa asuu vain palvelijoita ja neiti Stonerin äkäinen isäpuoli, joka ajaa Holmesin tiehensä. Holmes kuitenkin palaa salaa ja asettuu nukkumaan asiakkaansa huoneeseen odotellen murhaajan saapumista. Aikaa kuluu. Samassa Holmes huomaa jotain ja iskee sitä kävelykepillään. Iskun kohde oli murhaaja, koulutettu käärme, joka liikkui talon ilmanvaihtokanavien kautta. Pillillä sitä taas kutsuttiin takaisin tapporetkeltään, mikäli käärme epäonnistui. Holmesin rynnätessä toiseen huoneeseen on jo liian myöhäistä. Käärmeen omistaja ja lähettäjä, isäpuoli, makaa kuolleena. Kepiniskusta suuttunut käärme on surmannut hänet.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doyle kirjoitti ja tuotti novelliin perustuvan näytelmän. Sen ensi-ilta oli 4. kesäkuuta 1910 Lontoon Adelphi-teatterissa. Sherlock Holmesia esitti H. A. Saintsbury. Näytelmän alkuperäinen nimi oli The Stonor Case ja se poikkeaa muutamissa yksityiskohdissa novellista (esimerkiksi joidenkin henkilöiden nimet on muutettu).[1]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellin ensimmäinen elokuvasovitus oli brittiläis-ranskalainen lyhyt mykkäelokuva The Speckled Band 1912. Sen ohjasi Georges Tréville, joka myös näytteli Holmesia. Elokuva ei tiettävästi ole säilynyt.[2]

George W. Ridgwell ohjasi Britanniassa 1923 lyhyen mykkäelokuvan The Speckled Band. Sherlock Holmesia esitti Eille Norwood. Elokuvan kohtalosta ei ole tietoa, se on todennäköisesti kadonnut. [3]

Ensimmäinen äänielokuva novellista oli brittiläinen The Speckled Band 1931. Sen ohjasi Jack Raymond ja käsikirjoituksen teki W. P. Lipscomb. Holmesia esitti Ramond Massey.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1949 se muokattiin yhdysvaltalaisen televisiosarjan Your Show Time jaksoksi The Adventure of the Speckled Band. Sen ohjasi Sobey Martin ja Holmesia esitti Alan Napier.

Sherlock Holmesin seikkailut -televisiosarjassa se sovitettiin 1984. Sen on ohjannut John Bruce ja käsikirjoituksen teki Jeremy Paul. Pääosissa ovat Jeremy Brett sherlock Holmesina ja David Burke tohtori Watsonina.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellin suomennokset ovat ilmestyneet nimillä ”Kirjava nauha” ja ”Täplikäs otsavyö” seuraavissa kokoelmissa[4]:

Nimellä ”Kirjava nauha”

Nimellä ”Täplikäs otsavyö”

  • Sherlock Holmes'in seikkailut. Suomentanut Matti Pennanen. Yrjö Weilin, 1904
  • Täplikäs otsavyö. Suomentanut Matti Pennanen. Kevyttä lukemista numero 1. Yrjö Weilin, 1907 (sisältää vain tämän novellin)
  • Täplikäs otsavyö. Suomennos. Kustannusosakeyhtiö Kirja, 1918

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Richard Lancelyn Green: ”Explanatory Notes”. Teoksessa Arthur Conan Doyle: The Adventures of Sherlock Holmes, s. 361-367. Oxford University Press, 1988. ISBN 0192835084. (englanniksi)
  2. Silent Area: PSFL: The Speckled Band (1921) Viitattu 18.1.2010. (englanniksi)
  3. Silent Area: PSFL: The Speckled Band (1923) Viitattu 18.1.2010. (englanniksi)
  4. Raimo Nikkonen: Arthur Conan Doyle (22.5.1859-7.7.1930) bibliografia. Portti, 1992, nro 1, s. 111-128.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.