Kirgisianvinttikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirgisianvinttikoira
Taigan.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Kirgisia
Määrä uhanalainen (1000 yksilöä)
Rodun syntyaika mahdollisesti 1000-luku
Alkuperäinen käyttö antiloopin, villilampaan, villivuohen, murmelin, mäyrän, villikissan, ketun ja suden metsästys
Nykyinen käyttö metsästys- ja seurakoira
Elinikä 10–14 vuotta
Muita nimityksiä Kirgizskaya Borzaya, Taigan, Tajgan, Tagan, Kyrkyz Taigan, Kirghiz Greyhound, Kirghiz Borzoi, Levriero Kirghiso, Borzoi Kirghiso, Chart Kirgiski, Kirgisisk Mynde, Kirgiser
FCI-luokitus ei
ZKP ryhmä 10
Ulkonäkö
Paino 15–25 kg
Säkäkorkeus uros vähintään 65 cm, narttu vähintään 60 cm
Väritys fawn, ruskea, harmaa ja musta; joko valkoisin merkein tai ilman

Kirgisianvinttikoira (Kirgizskaya Borzaya) l. taigan on kirgisialainen koirarotu. Sitä kasvatetaan jonkin verran Baltiassa ja Norjaan tuotiin ensimmäinen yksilö Argentiinasta vuonna 1992. Zwiazek Kynologiczny w Polsce (ZKP) eli Puolan Kennelliitto on tunnustanut sen viralliseksi roduksi.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta kirgisianvinttikoira
Tuhkanharmaa kirgisianvinttikoira

Kirgisianvinttikoira on keskikokoinen tai kookas[1], pitkäkarvainen vinttikoira, joka tuo ulkoisesti mieleen salukin ja afgaaninvinttikoiran tai keskiaasianvinttikoiran ja afgaaninvinttikoiran välimuodon[1]. Sillä on raskaampi rakenne, alemmas kiinnittyneet korvat ja tuuheampi karvapeite kuin sukulaisellaan keskiaasianvinttikoiralla, mutta pidempi runko ja lyhyempi karvapeite kuin afgaaninvinttikoiralla.[1] Toisin kuin viimeksi mainitulla, kirgisianvinttikoiralla on lisäksi käpälissään paksun karvoituksen muodostamat "lumikengät", ja sapelinmuotoisen hännän pää kiertyy renkaaksi.[1][2]

Pitkä, tuuhea, kaksikerroksinen karvapeite on korvissa, raajojen yläosissa ja hännässä erittäin hapsuttunutta. Korvien hapsuja kutsutaan paikallisittain sanalla bourki.[1][2] Väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan, joko valkoisin merkein tai ilman. Urosten tulee olla vähintään 65 cm korkeita, ja nartut ovat yleensä n. 5 cm matalampia. Paino vaihtelee 15–25 kg välillä sukupuolesta riippuen.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on normaalisti metsästysmaaston ulkopuolella tyyni, viehättävä ja rauhallinen. Työssään se tunnetaan rohkeudestaan, sitkeydestään[1] ja nopeudestaan[1]. Sitä voidaan käyttää metsästykseen jopa yli 3 000 metrin korkeudessa.[1][2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirgisianvinttikoira neuvostoliittolaisessa postimerkissä.
Kirgisian postimerkkejä, kirgisianvinttikoira kuvassa vasemmalla ylimmällä rivillä.

Rotu on kotoisin Kirgisian ja Kiinan rajalla sijaitsevasta vaikeakulkuisesta Tienšan-vuoristosta, jossa se jalostettiin antiloopin, villilampaan, villivuohen, murmelin, mäyrän, ilveksen, ketun ja suden metsästykseen.[1][2] Kansallinen rotumääritelmä kirjoitettiin vuonna 1995 ja rotu nimettiin kansallisaarteeksi vuonna 1996.

Nykyisin jäljellä arvioidaan olevan enää 1000 yksilöä, ja niitä risteytetään pienen populaatiokoon vuoksi erittäin paljon keskiaasianvinttikoiran kanssa.[1][2] - tätä tapahtuu varsinkin Tšyin alueella[1]. Rotua ei ole enää vuoden 1998 jälkeen saanut viedä ulos maasta ilman kirgiisialaisten virkamiesten antamaa erityislupaa.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taigan tarkoittaa "nopeaa".[1]

Kuuluisia rodunedustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

23.11.2003 Kirgisian entinen presidentti Askar Akajev lahjoitti Norjan kuninkaalle Harald V:lle ja pääministerille Kjell Magne Bondevikille kaksi kirgisianvinttikoiran pentua.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Canton, Mario. Levrieri e segugi primitivi, s. 38-41. Antonio Crepaldi Editore, 2012: Porto Viro, Italia.
  2. a b c d e Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1,000 Dog Breeds, s. 42-43. Ebury Press, 2001. ISBN0-09-187091-7.
  3. Hagen, Anders W. & Ramnefjell Erling. Diplomatisk hunderøre. Dagbladet.no, Utenriks, 2003. Haettu 1.11.2012
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Kirgisisk mynde