Kino Tapiola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kino Tapiolan rakennus.

Kino Tapiola on vuonna 1955 perustettu elokuvateatteri, joka sijaitsee Espoon Tapiolassa. Yksisalisen teatterirakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi. Kokonaisuuden puutarhasuunnitelman teki Jussi Jännes ja värisuunnitelman taiteilija Eino Kauria. Ensimmäinen elokuvanäytös järjestettiin 30. lokakuuta 1955.[1] Sali oli alun perin 350-paikkainen; nykyisin paikkoja on 194. Aulan yhteydessä oli alun perin kahvila ja rakennuksen takaosassa sijaitsi autohalli ja huoltoasema. Kahvila erotettiin myöhemmissä muutoksissa aulasta ja muutettiin liiketilaksi. Teatteri on yksi vuotuisen Espoo Ciné -elokuvafestivaalin perinteisistä esityspaikoista.

Alun perin teatterista huolehti ”Kinosaurus” Urpo Hovilainen perheineen. Vuonna 1977 toiminta siirtyi Adams Filmi Oy:lle vuoteen 1982 asti, jolloin Bio Jaseka otti teatterin vastuulleen [2]

Vuoteen 2007 asti Kino Tapiolan toimintaa pyöritti Bio Jaseka, joka lopetti sen taloudellisesti kannattamattomana. Tämän jälkeen toimintaa jatkoi Kino Tapiola Oy, joka avasi teatterin uudelleen elokuussa 2007. Talousvaikeuksista kärsineen Kino Tapiolan toiminta pysähtyi elokuussa 2008, kun salin katosta kuoriutui maalia juuri ennen Espoo Ciné -festivaalin alkua. Maalin alta löytyi asbestia ja sali asetettiin käyttökieltoon. Salin katon asbestipitoinen akustointi piti poistaa kokonaan ja salin esitystekniikka ja penkit siirrettiin pois.

Espoon käräjäoikeus asetti Kino Tapiola Oy:n konkurssiin 12. joulukuuta 2008.

Kino Tapiolan säilyttämiseksi elokuvakäytössä syntyi pieni kansanliike. Nyt, edellisen yrittäjän mentyä konkurssiin, Espoon kaupunki kehitti mallin, jossa kiinteistön omistava Tapiolan Lämpö Oy remontoi tilan ja Espoo Ciné vastaa teatterin toiminnan ylläpitämisestä ympärivuotisesti kaupungin vuokratuen avulla. Kaupunki saa kiintiön salin käyttöajasta sen omia tilaisuuksia ja tapahtumia varten. [3]

Kino Tapiolaa remontoitiin ja se avasi ovensa yleisölle 13. elokuuta 2010 kahden vuoden tauon jälkeen. Uudistettu teatteri on varustettu perinteisen 35 mm:n filmikaluston lisäksi digitaalisella 3D-projektorilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]