Kinji Fukasaku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kinji Fukasaku (jap. 深作 欣二 Fukasaku Kinji, 3. heinäkuuta 1930 Mito, Ibarakin prefektuuri, Japani12. tammikuuta 2003 Tokio, Japani) oli japanilainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä, joka tunnetaan länsimaissa parhaiten Battle Royale ja Tora! Tora! Tora! -elokuvien ohjaajana. Fukasaku oli naimisissa näyttelijä Sanae Nakaharan kanssa kuolemaansa saakka. Heillä on poika Kenta Fukasaku.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Fukasaku oli 15-vuotias, hänen koululuokkansa vietiin sotilaspalvelukseen, ja hän työskenteli sotatarviketyöläisenä toisen maailmansodan aikana. Heinäkuussa 1945 Fukasakun luokka joutui tulituksen kohteeksi, ja oppilaiden täytyi piiloutua toistensa alle selvitäkseen. Selvinneiden oppilaiden piti hankkiutua eroon ruumiista. Silloin Fukasaku tajusi, että Japanin hallitus valehteli toisesta maailmansodasta, minkä jälkeen hän vihasi aikuisia pitkän ajan.[1]

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1973 Fukasaku ohjasi yakuza-aiheisen elokuvan Jingi naki tatakai, joka sai menestyksen innoittamana kahdeksan jatko-osaa, joista Fukasaku ohjasi kaikki paitsi viimeisen.

Elämänsä loppupuolella Fukasaku siirtyi videopeleihin ohjaten kauhupelin Clock Tower 3. Vaikka peli myi heikosti, peliä on kehuttu elokuvallisista välikohtauksistaan. Vuonna 2002 Fukasakulla todettiin eturauhassyöpä, mutta siitä huolimatta hän halusi ohjata vielä yhden elokuvan, Battle Royale -elokuvan jatko-osan Battle Royale II: Requiem. Fukasaku ehti ohjata elokuvaan vain yhden kohtauksen ennen kuolemaansa, ja siksi Fukasakun poika Kenta Fukasaku ohjasi elokuvan loppuun.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.