King shepherd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
King shepherd
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1900-luvun loppu
Alkuperäinen käyttö seura- ja vahtikoira
Nykyinen käyttö seura- ja vahtikoira
Elinikä 10–11 vuotta[1]
FCI-luokitus ei FCI-rotu
ARBA: ryhmä 1 Paimenkoirat
Ulkonäkö
Paino 40,5–67,5 kg
Säkäkorkeus 63–74 cm
Väritys mm. soopeli, merkkivärinen ja musta

King shepherd on amerikkalainen koirarotu. Se ei ole FCI:n tunnustama, mutta American Rare Breed Association (ARBA)[2] ja United Kennel Clubs International ovat tunnustaneet sen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

King shepherd on saksanpaimenkoiran kookas versio. Se on suurikokoinen, voimakas, vankkarakenteinen, raskastyyppinen alsatian-tyypin koira. Siitä on olemassa yleisempi pitkä- ja harvinaisempi lyhytkarvainen muunnos.[3] Tyypillisimpiin väreihin lukeutuvat saksanpaimenkoiran värit. Säkäkorkeus on 63–74 cm ja paino 40,5–67,5 kg[1] – toisen lähteen mukaan paino vaihtelisi uroksilla 59–73 kg ja nartuilla 41–50 kg välillä[3].

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

King shepherd on älykäs ja ketterä.[3] Sen tulee olla itsevarma, rohkea, voimakasluonteinen, tottelevainen ja kestävä. Se on lapsirakas ja perhettään kohtaan lempeä. Se vahtii isäntänsä taloa ja omaisuutta, ja sen ainoa käyttötarkoitus onkin toimia seura- ja vahtikoirana.[1] Nimitys king shepherd eli sananmukaisesti ”kuningaspaimenkoira” viittaa saksanpaimenkoirataustaan ja alsatian-tyyppiin sekä perinteisiin paimenkoiriin verrattuna suureen kokoon.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soopeli narttu.

Rodun loivat Shelly Watts-Cross ja David Turkheimer, jotka käyttivät jalostukseen shilohinpaimenkoiraa (joka vastaavasti on tulos saksanpaimenkoiran ja alaskanmalamuutin välisestä risteytyksestä), amerikkalaislinjaista saksanpaimenkoiraa ja pyreneittenkoiraa. Vuonna 1995 perustettiin ensimmäinen rotujärjestö.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Becker, I. (2013). Hunderassen - Alle Hunderassen dieser Welt (eBook). Kai Bruchmann. ISBN 978-3-00-037374-9.
  2. Group One (Herding Group) (Arkistoitu – Internet Archive). American Rare Breed Association. Viitattu 27.8.2013.
  3. a b c Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 559-560. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.