Kim Hunter

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kim Hunter (oik. Janet Cole, 12. marraskuuta 1922 Detroit, Michigan11. syyskuuta 2002 New York, New York) oli yhdysvaltalainen teatteri-, televisio- ja elokuvanäyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunterin ensimmäinen elokuva oli Seitsemäs uhri 1943. Vuonna 1947 Hän näytteli Stella Kowalskia Tennessee Williamsin kirjoittamassa Broadway-näytelmässä Viettelysten vaunu (A Streetcar Named Desire). Hän näytteli Stellan roolin myös Viettelysten vaunun elokuvaversiossa vuonna 1951. Hän voitti Stellan roolista parhaan naissivuosan Oscarin ja Golden Globen. Hänen muita tunnettuja elokuviaan ovat mm. Kysymys elämästä ja kuolemasta (A Matter of Life and Death, 1946) sekä kolme Apinoiden planeetta elokuvaa; Apinoiden planeetta (Planet of the Apes, 1968), Paluu apinoiden planeetalle (Beneath the Planet of the Apes, 1970) ja Pako apinoiden planeetalta (Escape from the Planet of the Apes, 1971). Kim Hunterin ura kärsi kuitenkin pahoin joutumisesta Hollywoodin mustalle listalle 1950-luvun lopussa epäiltynä kommunismista. Elokuvien lisäksi hän loi uraa televisiossa näyttelemällä lukuisissa saippuaoopperoissa, saaden jopa Emmy-ehdokkuuden. Kim Hunter on saanut urastaan kaksi tähteä Hollywood Walk of Famelle, toisen elokuvista ja toisen televisiosta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim Hunter oli elämänsä aikana kaksi kertaa naimisissa, toisen avioliiton päättyessä eroon vuonna 1946 ja toinen aviomiehen kuolemaan vuonna 2000. Hänellä oli kaksi lasta, yksi molemmasta avioliitosta. Hän kuoli sydänsairauteen 79-vuotiaana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]