Kim Hunter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kim Hunter
Henkilötiedot
Syntynyt12. marraskuuta 1922
Detroit, Michigan, Yhdysvallat
Kuollut11. syyskuuta 2002 (79 vuotta)
New York, New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Merkittävät roolit Stella Kowalski (Viettelyksen vaunu)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kim Hunter (oik. Janet Cole, 12. marraskuuta 1922 Detroit, Michigan11. syyskuuta 2002 New York, New York) oli yhdysvaltalainen teatteri-, televisio- ja elokuvanäyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunterin ensimmäinen elokuva oli Seitsemäs uhri vuodelta 1943. Vuonna 1947 hän näytteli Stella Kowalskia Tennessee Williamsin kirjoittamassa Broadway-näytelmässä Viettelysten vaunu (A Streetcar Named Desire). Hän näytteli Stellan roolin myös näytelmän elokuvaversiossa vuonna 1951. Hän sai elokuvaroolista parhaan naissivuosan Oscarin ja Golden Globen. Hänen muita tunnettuja elokuviaan ovat esimerkiksi Kysymys elämästä ja kuolemasta (1946) sekä kolme Apinoiden planeetta -elokuvaa: Apinoiden planeetta (1968), Paluu apinoiden planeetalle (Beneath the Planet of the Apes, 1970) ja Pako apinoiden planeetalta (Escape from the Planet of the Apes, 1971). Hunterin ura kärsi kuitenkin pahoin joutumisesta Hollywoodin mustalle listalle 1950-luvun lopussa epäiltynä kommunismista. Elokuvien lisäksi hän loi uraa televisiossa näyttelemällä lukuisissa saippuasarjoissa, saaden jopa Emmy-ehdokkuuden. Hunter on saanut urastaan kaksi tähteä Hollywood Walk of Famelle, toisen elokuvista ja toisen televisiosta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim Hunter oli elämänsä aikana kaksi kertaa naimisissa; ensimmäinen avioliitto päättyi eroon vuonna 1946 ja toinen aviomiehen kuolemaan vuonna 2000. Hänellä oli kaksi lasta, yksi kummastakin avioliitosta. Hän kuoli sydänsairauteen 79-vuotiaana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]