Kiira-rajuilma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiiran salamointia Kauppakeskus Kampin sisäänkäynniltä kuvattuna.

Kiira-rajuilma (myös nimellä Klaara[1]) oli voimakas konvektiivinen järjestelmä, joka iski Suomeen 12. elokuuta 2017. Suurin osa rajuilman vaikutuksista rajoittui Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntiin, joissa voimakkaat syöksyvirtaukset kaatoivat puita, katkoivat sähköjä ja aiheuttivat vahinkoja rakennuksille. Lisäksi yksi ihminen loukkaantui lievästi, kun Sanomatalon ikkunalaseja rikkoontui Helsingissä[2].

Rajuilmaa kutsuttiin mediassa ensin myrskyksi ja myös nimellä "Klaara-myrsky", mutta Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä ei ollut myrsky vaan pikemminkin rajuilma[3], ja Ilmatieteen laitos käyttää säätapahtumasta nimeä "Kiira" verkkosivuillaan.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiira-rajuilma aiheutti Espoossa kauppakeskus Ison Omenan K-Citymarketiin vesivahingon rikkoutuneen putken takia.[4] Myös Helsingin Pasilassa rakennustyömaan aidat lensivät. Hämeenlinnanväylällä myös puita ja valotolppia kaatui moottoritielle. Myrsky kaatoi myös lukuisia puita, ja lentokoneet jouduttiin ohjaamaan Tampere-Pirkkalan lentoasemalle[5]. Helsingin Suvilahdessa järjestetyssä Flow-festivaalissa kaksi festivaalialueen telttaa kärsi vaurioita. Lapin Kulta Red Arena, Zalando Black Tent ja Bright Balloon 360 -teltat olivat suljettuina tunteja, kunnes ne aukesivat uudelleen.[6] Viikissä myrsky irrotti palan kerrostalon katosta.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]