Kiira-rajuilma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiira-rajuilma (myös nimellä Klaara[1]) oli voimakas ukkosrintama, joka iski Suomeen 12. elokuuta 2017. Suurin osa rajuilman vaikutuksista rajoittui Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntiin, joissa voimakkaat syöksyvirtaukset kaatoivat puita, katkoivat sähköjä ja aiheuttivat vahinkoja rakennuksille. Lisäksi yksi ihminen loukkaantui lievästi, kun Sanomatalon ikkunalaseja rikkoontui Helsingissä.

Rajuilmaa kutsuttiin mediassa ensin myrskyksi ja myös nimellä "Klaara-myrsky", mutta Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä ei ollut myrsky vaan pikemminkin rajuilma, ja Ilmatieteen laitos käyttää säätapahtumasta nimeä "Kiira" verkkosivuillaan.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiira-rajuilma aiheutti Espoossa kauppakeskus Ison Omenan K-Citymarketiin vesivahingon rikkoutuneen putken takia. Myös Helsingin Pasilassa rakennustyömaan aidat lensivät. Hämeenlinnanväylällä myös puita ja valotolppia kaatui moottoritielle. Myrsky kaatoi myös lukuisia puita, ja lentokoneet jouduttiin ohjaamaan Tampere-Pirkkalan lentoasemalle. Helsingin Suvilahdessa järjestetyssä Flow-festivaalissa kaksi festivaalialueen telttaa kärsi vaurioita. Lapin Kulta Red Arena, Zalando Black Tent ja Bright Balloon 360 -teltat olivat suljettuina tunteja, kunnes ne aukesivat uudelleen. Viikissä myrsky irrotti palan kerrostalon katosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rekomaa, Romi: Kiira vai Klaara? Näin myrskysäät nimetään Savon Sanomat. 12.8.2017. Viitattu 14.8.2017.