Kiinankääpiöhamsteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinankääpiöhamsteri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Alalahko: Myomorpha[2]
Yläheimo: Muroidea[2]
Heimo: Myyrät Cricetidae[2]
Alaheimo: Hamsterit Cricetinae
Suku: Rottahamsterit[3] Cricetulus
Laji: griseus
Kaksiosainen nimi

Cricetulus griseus
Milne-Edwards, 1867

Synonyymit
  • Cricetulus barabensis
  • Cricetulus barabensis griseus
  • Cricetulus griseus barabensis
Katso myös

  Kiinankääpiöhamsteri Wikispeciesissä
  Kiinankääpiöhamsteri Commonsissa

Kiinankääpiöhamsteri (Cricetulus griseus tai C. barabensis[2]) on pienikokoinen hamsterilaji, jota pidetään myös lemmikkieläimenä. Se eroaa ulkomuodoltaan selkeästi Phodopus-suvun kääpiöhamstereista: se on paljon kapeampi ja pitkulaisempi. Sen häntä on 2–3 senttimetrin pituinen. Pää on kolmion muotoinen, ja se kiinnittyy vartaloon lyhyellä kaulalla. Silmät ovat pyöreät. Korvat ovat pienet ja pyöreät, joiden reunat ovat valkoiset. Turkki on lyhyt ja tiheä. Vartalon pituus on n. 10–12 cm, paino n. 30–40 g. Olemukseltaan kiinankääpiöhamsteri on muihin hamstereihin verrattuna ketterämpi ja hiirimäisempi.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinankääpiöhamsteri on luonteeltaan kultahamsterin ja talvikon tavoin erakko. Tavallisesti se on myös ujo. Kiinankääpiöhamsterilla on tapana kiertyä mielellään ihmisen sormen ympäri hännällään ja vartalollaan.lähde?

Väritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinankääpiöhamstereita on vain kahden värisiä. Yleisimmästä värityksestä käytetään nimitystä normaali. Normaalin värinen kiinankääpiö on vatsapuolelta luonnonvalkoinen ja muutoin kastanjanruskea. Lajilla esiintyy myös yhtä kuviotyyppiä, josta käytetään nimitystä laikukas. Tällaisen kiinankääpiöhamsterin turkissa on normaali-värisiä laikkuja, mutta muutoin se on valkoinen. Kummassakin tapauksessa hamsterilla on selkäjuova silmien välistä hännän päähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Batsaikhan, N., Tinnin, D., Shar, S., Avirmed, D. & Usukhjargal, D.: Cricetulus barabensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.6.2014. (englanniksi)
  2. a b c d Wilson & Reeder: Cricetulus barabensis Mammal Species of the World. Bucknell University. Viitattu 23.04.2010. (englanniksi)
  3. Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 232–233. (Englanninkielinen alkuperäisteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.