Kiinalainen vesikidutus
Kiinalaisella vesikidutuksella tarkoitetaan henkistä kidutusmenetelmää, jossa uhri sidotaan ja hänen päähänsä tiputetaan tasaisin väliajoin pieni tippa vettä. Veden tippuminen samaan kohtaan herkistää tuntoaistia, ja saa aistimuksen muuttumaan ennen pitkää kivuksi. Myös ajan käsitys heikkenee ja eri pisaroiden välillä olevat sekunnit muuttuvat tuskaiseksi odotukseksi. Tätä kidutuksen muotoa kuvaili ensimmäisenä 1500-luvulla Italiassa Hippolytus de Marsiliis.
Todisteita käytöstä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ei ole olemassa todisteita että tätä kidutusmuotoa olisi koskaan käytetty Kiinassa. "Kiinalainen vesikidutus" -termin suosio nousi kahdesta lähteestä: ensimmäinen oli Harry Houdinin temppu 'Kiinalainen vesikidutusselli' (Chinese Water Torture Cell), joka on hänen vuonna 1913 esittelemänsä kahlekuningas-näytös. Tässä esityksessä Houdini oli sidottu ylösalaisin lasi- ja teräshäkkiin, joka täyttyi vedellä, mistä Houdini sitten pakeni. Toinen vaikuttaja oli Sax Rohmerin suositut Fu Manchu -kertomukset 1930-luvulta, joissa paha Fu Manchu alisti uhrinsa erilaisille keksimilleen kidutusmetodeille, kuten 'ketjupaita'. Nämä yhdessä toimivat termin popularisoijana.
Hippolytus de Marsiliis on pidetty tämän vesikidutusmuodon keksijänä. Hän havaitsi, että yksittäiset vesitipat kivelle kaiversivat kolon ajan kuluessa, joten tämä päätti kokeilla metodia ihmiseen. "Uhrit sidottiin niin etteivät he voineet liikkua, ja kylmää vettä tiputettiin hiljalleen pienelle alueelle ruumista. Otsan huomattiin olevan kaikkein otollisin alue tälle kidutusmuodolle: vanki saattoi nähdä jokaisen pisaran putoamisen, mikä lopulta johti vauhkoontumiseen."
Pidetään myös mahdollisena että termi Chinese water torture juontuu samantyyppisistä termeistä kuten Chinese fire drill ja Chinese whispers, missä sana Chinese toimi alun perin Viktoriaanisella ajalla slangiterminä hämmentävälle tai "containing erratic qualities".
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Houdinin kiinalainen vesikidutusselli
- straightdope.com (Arkistoitu – Internet Archive)
- Tietoa termin alkuperästä