Kiiltosirppisammal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiiltosirppisammal
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Sammalet Bryobionta
Kaari: Lehtisammalet Bryophyta
Luokka: Aitosammalet Bryopsida
Lahko: Palmikkosammalet Hypnales
Heimo: Calliergonaceae
Suku: Kiiltosirppisammalet Hamatocaulis
Laji: vernicosus
Kaksiosainen nimi

Hamatocaulis vernicosus
(Mitt.) Hedenäs[1]

Synonyymit

Drepanocladus vernicosus, Limprichtia vernicosa, Scorpidium vernicosum

Katso myös

  Kiiltosirppisammal Wikispeciesissä
  Kiiltosirppisammal Commonsissa

Kiiltosirppisammal (Hamatocaulis vernicosus) on harvinainen sammallaji. Se on Euroopan luontodirektiivin liitteen II laji, jonka päävastuu kuuluu Ruotsille ja Suomelle.[2] Suomessa se on vaarantunut.

Kiiltosirppisammal on keskikokoinen ja haaroo säännöllisesti. Sen verson kärki on sivulle koukistunut. Sen lehdet ovat kiiltävät ja pitkittäispoimulliset. Sen keskisuoni ulottuu lehden puolivälin ohi. Se muistuttaa ulkonäöltään lettosirppisammalta, lapinsirppisammalta ja luhtasirppisammalta.

Lajia tavataan ympäri pohjoista pallonpuoliskoa boreaalisella vyöhykkeellä. Sitä pidettiin aiemmin yleisempänä, mutta mikroskooppiset tarkastelut ovat erottaneet sen lähilajeistaan. Se esiintyy koko Suomessa harvinaisena ja monet esiintymät ovat hävinneet viime aikoina soiden ojituksen vuoksi. Näin on käynyt muun muassa Turun Pomponrahkalla[3].

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiiltosirppisammal kasvaa emäksisillä ja ruosteisilla lettosuoalueilla. Laji esiintyy Suomessa runsasimmillaan rimpisillä koivuletoilla sekä meso-eutrofisilla rimpinevoilla Perä-Pohjolan alueella.

  1. Ulvinen, T.: Hamatocaulis vernicosus - vaarantunut. Suomen ympäristökeskus, 2009. ISBN 978-952-11-3247-6.
  2. Sammalet Suomen ympäristö 510
  3. Turun lentoaseman jatko vaatii hallituksen erikoisluvan ts.fi. 6.5.2012. TS-Yhtymä Oy. Arkistoitu 29.5.2012. Viitattu 10.5.2012.