Kidō senshi Gundam Seed Destiny

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō senshi Gundam Seed Destiny
機動戦士ガンダムSEED DESTINY
(Kidō senshi Gundam Seed Destiny)
Genre mecha
TV-anime
Ohjaaja Mitsuo Fukuda
Studio Sunrise
Lähetyskanavat MBS, TBS-ketjun kanavat
Alkuperäinen lähetyskierros 9.10.2004 – 1.10.2005
Jaksojen määrä 50

Kidō senshi Gundam Seed Destiny (jap. 機動戦士ガンダムSEED DESTINY, myös Mobile Suit Gundam Seed Destiny) on japanilainen 50-osainen Gundam-televisiosarja. Se on suoraa jatkoa Kidō senshi Gundam Seed -sarjalle. Se näytettiin Japanissa 9. lokakuuta 20041. lokakuuta 2005 (tietyillä Japanin alueilla 16. lokakuuta 2004 – 8. lokakuuta 2005) TBS -ketjun kanavilla MBS pääkanavana.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tapahtumat alkavat 2 vuotta Kidō senshi Gundam Seedin päättäneen toisen Jachin Duen taistelun jälkeen. Seed Destiny oli ensimmäinen toiselle Gundam-sarjalle suoraa jatkoa oleva televisiosarja, joka ei sijoittunut Avaruusvuosisata-jatkumoon. Aiemmista jatkosarjoista poiketen Seedin ja Seed Destinyn tapahtumien välillä ei ole pitkää aikaa, ja lähes kaikki Seedin hahmot esiintyvät myös Seed Destinyssä. Seed Destiny oli viimeinen Gundam-televisiosarja, jota ei lähetetty HDTV-kuvanlaadulla.

Sarjan päähenkilö vaihtui siviili Kira Yamatosta sotilasnuorukainen Shinn Asukaan, ja Seedin näkökulman ollessa Maan armeijan puolella Seed Destiny keskittyy Z.A.F.T.in armeijaan. Tapahtumia, joita ei täysin ehditty käsittelemään Gundam Seedissä, käsitellään tarkemmin Seed Destinyssä.

Joulukuun 2005 lopun ja tammikuun 2006 alun välisenä aikana näytettiin CBC-kanavasta alken eri verkkokanailla myöhäisilloissa ”Kidō senshi Gundam Seed Destiny Final Plus – erabareta mirai” -ohjelmaa, jossa näytettiin sarjan viimeisen osan taistelu uudelleen leikattuna ja myös sen jälkeisiä tapahtumia. Sama jakso löytyy myös viimeiseltä myynti-DVD:ltä ja DVD-boksista nimellä ”Final Plus erabareta mirai”.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. kesäkuuta Kosmisen aikakauden (C.E.) vuonna 71 Atlantin liittovaltion ja Orbin yhdistyneiden emiirikuntien välisessä Onogorosaaren taistelussa Shinn Asuka menettää koko perheensä ohi menneen ammuksen räjähdyksessä. Shinn puristaa siskonsa Mayun matkapuhelinta kädessään ja järkyttyy voimattomuudestaan tehdä mitään murhenäytelmän estämiseksi.

Onogorosaaren tapahtumien jälkeen Maan liittouman ja Z.A.F.T.in välinen suuri sota päättyy toiseen Jachin Duen taisteluun ja sitä seuraavaan Juniuksen sopimuksen solmimiseen. Sodan liekit jäivät kuitenkin kytemään.

Sankari Kira, joka sai yli vuoden kestäneen sodan päättymään aselepoon, jättää mobile suitinsa ohjaamisen ja ryhtyy viettämään hiljaiseloa Orbin syrjäseuduilla taistelutoveriensa Murruen ja Waldfeldin, rakastettunsa Lacus Clynen ja orpolasten kanssa. Myöskin aselevon eteen ponnistellut entinen Z.A.F.T.-sotilas Athrun vaihtaa puolestaan nimensä Alexiksi ja ryhtyy Orbin pääministeri Cagallin yksityiseksi ja julkiseksi tukijaksi.

Kaksi vuotta aselevon solmimisen jälkeen, 2. lokakuuta C.E. 73, Cagalli ja Athrun markustavat tapaamaan epävirallisesti P.L.A.N.T.in korkeimman hallintoneuvoston puheenjohtaja Gilbert Dullindalia L4 Armory 1 -siirtokuntaan, jossa tapahtuu uuden Minerva-aluksen käyttöönottojuhla. Pahaksi onneksi juuri samaan aikaan tuntematon taho kaappaa Z.A.F.T.in armeijan kehittämät uudet mobile suitit Chaoksen, Gaian ja Abyssin, mikä syöksee tapahtumapaikan kaaokseen. Minerva laukaisee niin ikään vastavalmistuneen Impulsen ratkaisemaan tilanteen. Impulsen ohjaaja on P.L.A.N.T.iin muuttanut ja Z.A.F.T.in armeijaan liittynyt Shinn.

Minerva lähtee saman tien ajamaan takaa mobile suitit varastanutta arvoituksellista ryhmittymää Athrun ja Cagalli kyydissään. Samalla raportoidaan kuitenkin, että Junius 7:n siirtokunnan raunioit, joiden piti olla stabiililla kiertoradalla, ovat alkaneet pudota kohti Maata. Tapauksen takana ovat geenimanipuloimattomia luonnollisia inhoavat sotilaskarkurit. Maailmasta löytyy yhä muitakin tahoja, jotka kulissien takana pyrkivät kääntämään kaoottiset tapahtumat edukseen ja sytyttämään sodan liekit uudelleen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P.L.A.N.T./Z.A.F.T.
Maan liittouma
Orbin yhdistyneet emiirikunnat
Archangel

Sarjan aseet ja sanasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan liittyvät puheenaiheet muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan protagonistina toimii uusi hahmo Shinn Asuka, eikä edeltävän Gundam Seed -sarjan Kira Yamato. Huolimatta Shinnin protagonististatuksesta tarinan alkuvaiheissa sen keskiössä on ennemminkin Athrun. Alun jälkeen sarja keskittyy enemmän Shinniin, mutta sarjan loppupuolella suurin osa kohtauksista käsittelee Kiraa ja Athrunia, ja Shinn on päähahmonakin varsin vähän valokeilassa.

Sarjan edetessä sarjan tuottajatkin alkoivat käsitellä Kiraa yhä enemmän päähenkilönä. Sarjan ensimmäisen puolivuotiskauden aikana sarjan alkuanimaation logoruudun taustalla oli ollut Shinnin Impulse Gundam, mutta loppupuolella sen tilalle tuli Kiran Strike Freedom. Sarjan alkupuolella Kiran ääninäyttelijä oli listattu Cagalliakin myöhemmin, mutta kahdessa viimeisessä jaksossa Kira listattiin ensimmäisenä ja Shinn vasta kolmantena. Sarjan mainostaukoruudussakin olivat koko ajan Kira, Lacus ja Haro.

Gundamille epätyypillisesti sarja päättyy päähenkilön (tai ainakin sellaiseksi määritellyn Shinnin) tappioon.

Yōsuke Kabashima, yksi sarjan mecha-ohjaajista, painotti blogissaan Shinnin olevan päähenkilö, mutta sarjan skenaariovastaava Keiji Shimomura kysyi Newtype-lehden kolumnissaan, eikö Kira sittenkin olisi ollut sopivampi päähenkilö.[1]

Tuotantohenkilöstön kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ohjaaja Mitsuo Fukuda totesi sarjan alkuvaiheessa antamassaan haastattelussa, että Gundam Seed Destiny kertoo, miksi sotia tapahtuu. Sarjan loputtua Fukuda kuitenkin pyörsi puheensa toisessa haastattelussa sanomalla, että ”Destinyn teema ei ole sota. Asiasta voi erehtyä, mutta tarkoitukseni ei ollut kuvata sotaa.”[2]

8. toukokuuta 2011 Loft House Onessa pidetyssä ”Tokoton SD Gundam!! in Loft House One” -tapahtumassa sarjan tuottaja Hiroyuki Satō sanoi sarjan 50. osassa käytetyn eniten animaatiokalvoja koko sarjassa, 4800 kappaletta.[3][4]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan loppu keskittyy Destiny-suunnitelmaa ajavan Dullindalin ja sitä vastustavan Kiran kamppailuun, mutta itse sarjassa ei käsitellä Destiny-suunnitelman konkreettisia yksityiskohtia, minkä vuoksi kummankin puolen ideologiset perusteet jäävät osin epäselviksi.

Fukuda puolustautui myöhemmässä haastattelussa sanomalla, että hänen oli tarkoitus selvittää asia vain hahmojen tunteiden ja toimien kautta, mutta että hän ei onnistunut välittämään tätä kunnolla henkilöstölle ja ääninäyttelijöille, minkä vuoksi katsojienkin oli lopulta luultavasti vaikea ymmärtää lopputulosta. Fukuda myös halusi, että katsojat ”unohtaisivat tv-sarjan”, kun tuolloin suunniteltu elokuva julkaistaisiin.

Edeltävän Gundam Seedin tavoin Seed Destinyn tarina julkaistiin myös muissa muodoissa, kuten sarjakuvina ja romaaneina.

Kaupallinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäisen osan katsojaprosentti (8,2 %) oli korkeampi kuin Gundam Seedin (8,0 %), ja joinakin viikkoina se oli ensimmäisenä nauhoitusrankingissa. Sarjan DVD:tkin myivät hyvin: kaikki levyt olivat Oricon-listalla kuuden parhaan joukossa, ja yhdessä Gundam Seedin kanssa ne myivät yli 2 miljoonaa kappaletta. Seed Destinyn myynti yksinää kuitenkin jäi noin puoleen Seedistä Special Edition -julkaisut mukaan lukien.

Sarjan teema- ja taustalauluja sisältäneet CD:tkin ylsivät kaikki top-10:een Oriconin uusien julkaisujen listalla. Yhteensä julkaisut saavuttivat 4 ykkös- ja kolme kakkossijaa.

Katsumi Kawaguchin mukaan Bandain harrastejaosto piti sarjan alkupuoliskon myyntiä heikkona, mutta oli tyytyväinen sen myöhempään nousuun.

Animaatiolehtien arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundam Seed Destiny voitti Animage-lehden kesäkuun 2006 numeron 28. Anime Grand Prix’n kaikki kuusi kategoriaa. Kategoriat olivat seuraavat:

 • Grand Prix -teosluokka: 1. sija (2482 ääntä) – 1770 äänen ero toiseksi tulleeseen Kyō kara maō -sarjaan (2. kausi)
 • Jaksoluokka: 1. sija (”Final Phase – saigo no chikara”, 779 ääntä) – 2. sijalla ”Phase-39 – tenkū no Kira”, 684 ääntä
 • Mieshahmoluokka: 1. sija (Kira Yamato, 1351 ääntä) – 2. sijalla Athrun Zala, 658 ääntä
 • Naishahmoluokka: 1. sija (Lacus Clyne, 1139 ääntä) – 2. sijalla Cagalli Yula Athha, 424 ääntä
 • Ääninäyttelijäluokka: 1. sija (Sōichirō Hoshi, 920 ääntä) – 2. sijalla Akira Ishida, 861 ääntä
 • Animaatiolaululuokka: 1. sija (Kimi wa boku ni nite iru, 555 ääntä) – 2. sijalla Vestige, 318 ääntä

Kampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan mainostamisekis järjestettiin kaksi Zaku Warrior - mobile suitiin keskittyvää kampanjaa. Niiden osallistumisaika oli 10.3.–31.5.2005.

Zaku Warrior Design Contest
Ensimmäisessä kampanja kulki nimellä ”Zaku Warrior Design Contest”, ja siinä katsojia pyydettiin värittämään Zaku Warrior -kone. Voittajatyö tultaisiin näkemään itse sarjassa.
Sarjan jakson 41 jälkeen esiteltiin väritettäväksi tarkoitettu kilpailutyö ”Kimi wa boki ni nite iru” -kappaleen soidessa. Jaksossa 45 esiintyi katsojakilpailun voittaneen työn mukaan punamustaksi väritetty Zaku Warrior.
Heine-tai tai-in boshū!!
Toisen kampanjan sloganina oli ”oranssi olkapää on toveruuden tunnus”. Kampanjaa osallistuneiden joukosta arvottiin voittajat, jotka saivat lahjaksi sarjassa Heine Westenflussin johtaman Heine-lentueen Zaku Warriorin pienoismallin (jonka olkapää on maalattu oranssiksi) ja näin kuvainnollisesti pääsivät jäseniksi lentueeseen.
Sarjan loppupuolella Heine-lentue taisteli yhdessä Jule-lentueen kanssa.

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei tekstitettyjä sanoja

Alkuteemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ignited (Phase-01–Phase-13)
Sanat Akio Inoue, sävel ja sovitus Daisuke Asakura, laulu T. M. Revolution
Pride (Phase-14–Phase-24)
Sanat, sävel, sovitus ja laulu High and Mighty Color
Bokutachi no yukue (Phase-25–Phase-37)
Sanat Yūta Nakano & Shungo., sävel ja sovitus Yūta Nakano, laulu Hitomi Takahashi
Wings of Words (Phase-38– Final Phase)
Sanat Yukinojō Mori, sävel Yōko Kuzuya ja Naohisa Taniguchi, sävel Naohisa Taniguchi, laulu Chemistry
Vestige (Final Plus – erabareta mirai)
Sanat Akio Inoue, sävel ja sovitus Daisuke Asakura, laulu T. M. Revolution

Lopputeemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reason (Phase-01–Phase-13)
Sanat Shungo., sävel Yasuo Ōtani, sävel Ats-, laulu Nami Tamaki
Life Goes On (Phase-14–Phase-25)
Sanat ja laulu Mika Arisaka, sävel Yuki Kajiura, sovitus Yuki Kajiura ja Susumu Nishikawa
I Wanna Go to a Place... (Phase-26–Phase-37)
Sanat, sävel ja laulu Rie Fu, sovitus Snorkel
 • Yleensä lopussa kuultiin laulun japaninkielinen osa, mutta osissa, joissa Auel ja Stellar kuolevat (Phase-28, Phase-32) kuultiin englanninkielinen osa.
Kimi wa boku ni nite iru (Phase-38– Final Plus, Special Editionin viimeinen osa Jiyū no daishō)
Sanat Chiaki Ishikawa, sävel ja sovitus Yuki Kajiura, laulu See-Saw
Result (Special Edition I – Kudakareta sekai)
Sanat Shungo., sävel Miki Fujisue, sovitus Shin’ya Saitō, laulu Nami Tamaki
Tears (Special Edition II – Sorezore no ken tsurugi)
Laulu Lisa
Enrai – tōku ni aru akari (Special Edition III – Sadame no gōka)
Laulu High and Mighty Color

Taustalaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fields of Hope (Phase-07, Phase-20, Phase-41, Kudakareta sekai, Jiyū no daishō)
Sanat, sävel ja sovitus Yuki Kajiura, laulu Lacus Clyne (Rie Tanaka)
Mizu no akashi (Phase-10, Phase-19, kudakareta sekai)
Sanat, sävel ja sovitus Yuki Kajiura, laulu Lacus Clyne (Rie Tanaka)
Quiet Night C.E. 73 (Phase-17, Phase-19, Phase-24, Phase-26)
Sanat Yuki Kajiura, sävel Toshihiko Sahashi, sovitus Hideyuki Daichi Suzuki, laulu Meer Campbell (Rie Tanaka)
Shinkai no kodoku (Phase-21, Phase-26, Phase-30, Phase-33, Sadame no gōka)
Sanat, sävel ja sovitys Yuki Kajiura, laulu Hōko Kuwashima
Vestige (Phase-39, Phase-41, Phase-42, Phase-49, Sadame no gōka)
Honō no tobira (Phase-40)
Sanat, sävel ja sovitys Yuki Kajiura, laulu Fictionjunction Yuuka
Emotion (Phase-47, Sorezore no tsurugi)
Sanat Shōko Kiyomizu, sävel ja sovitus Hideyuki Daichi Suzuki, laulu Meer Campbell (Rie Tanaka)
Zips (Under:Cover-versio) (Kudakareta sekai)
Sanat Akio Inoue, sävel Daisuke Asakura, sovitus Satoru Suzuki, laulu T. M. Revolution
Meteor (Sorezore no tsurugi)
Sanat Akio Inoue, sävel ja sovitus Daisuke Asakura, laulu T. M. Revolution

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Käsikirjoitus Storyboard Ohjaus Animointi Mecha-animointi Lähetyspäivä
Phase-01 Okoreru hitomi Chiaki Morosawa Mitsuo Fukuda Akira Toba Hisashi Hirai Yōsuke Kabashima 9.10.
2004
Phase-02 Tatakai o yobu mono Susumu Yamaguchi
Mitsuo Fukuda
Susumu Yamaguchi Satoshi Shigeta 16.10.
Phase-03 Yochō no hōka Sususmu Nishizawa Masahiro Takada Shin’ichi Sakuma 30.10.
Phase-04 Hoshikuzu no senjō Kazuho Hyōdō
Chiaki Morosawa
Akihiko Nishiyama Hiromitsu Morishita Tōru Yoshida 6.11.
Phase-05 Ienu kizuato Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Akira Toba Ken’ichi Ōnuki Hiroshi Arisawa 13.11.
Phase-06 Sekai no owaru toki Masami Shimoda Akira Yoshimura Shin’ichi Sakuma 20.11.
Phase-07 Konmei no daichi Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Katsuyoshi Yatabe Susumu Yamaguchi Satoshi Shigeta 27.11.
Phase-08 Junction Kazuho Hyōdō
Chiaki Morosawa
Masami Shimoda Masahiro Takada Yūsuke Kamada 4.12.
Phase-09 Ogoreru Kiba Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Akihiko Nishiyama Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 11.12.
Phase-10 Chichi no jubaku Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Akira Toba Hiromitsu Morishita - 18.12.
Phase-11 Erabishi michi Sususmu Nishizawa Akira Yoshimura Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 25.12.
Phase-12 Chi ni somaru umi Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Masahiro Takada Susumu Yamaguchi Masanori Nishii
Hiroshi Arisawa
Phase-13 Yomigaeru tsubasa Kazuho Hyōdō
Chiaki Morosawa
Yoshitomo Yonetani Katsuyoshi Yatabe Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 8.1.
2005
Phase-14 Asu e no tabidachi Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Akira Toba Yūsuke Kamada Yōsuke Kabashima 15.1.
Phase-15 Senjō e no kikan Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Tsukasa Sunaga Akihiko Nishiyama Hiromitsu Morishita Tōru Yoshida 22.1.
Erikoisjakso Edited Kokoelmajakso (skenaario/leikkaus Fumika Ogura) 29.1.
Phase-16 Indo-yō no shitō Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Masahiro Takada Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii
Hiroshi Arisawa
5.2.
Phase-17 Senshi no jōken Kazuho Hyōdō
Chiaki Morosawa
Yoshitomo Yonetani Akira Yoshimura Susumu Yamaguchi Satoshi Shigeta 12.2.
Phase-18 Lohengrin o ute! Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Taiju Nishimura Kōhei Yoneyama Yū Ikeda 19.2.
Phase-19 Mienai shinjitsu Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Akira Toba Yōsuke Kabashima
Yūsuke Kamada
- 26.2.
Phase-20 Past Chiaki Morosawa Masahiro Takada Susumu Yamaguchi - 5.3.
Phase-21 Samayou hitomi Sususmu Nishizawa Akihiko Nishiyama Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 12.3.
Phase-22 Sōten no tsurugi Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Katsuyoshi Yatabe Hiromitsu Morishita Tōru Yoshida 19.3.
Phase-23 Senka no kage Sususmu Nishizawa
Mitsuo Fukuda
Masahiro Takada Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 26.3.
Phase-24 Surechigau shisen Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Akira Yoshimura Susumu Yamaguchi Hiroshi Arisawa 2.4.
Phase-25 Tsumi no arika Akira Toba Kōhei Yoneyama Yū Ikeda 9.4.
Phase-26 Yakusoku Yūichi Nomura Sususmu Nishizawa Taiju Nishimura Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 16.4.
Phase-27 Todokanu omoi Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Yoshitomo Yonetani
Akira Toba
Akihiko Nishiyama Yūsuke Kamada Hiroshi Matsuda 23.4.
Phase-28 Nokoru inochi – chiru inochi Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Katsuyoshi Yatabe Hiromitsu Morishita
Tōru Yoshida
Yōsuke Kabashima
Kōji Itō
30.4.
Phase-29 Fates Chiaki Morosawa Yoshitomo Yonetani
Masahiro Takada
Masahiro Takada Ken’ichi Ōnuki - 7.5.
Phase-30 Setsuna no yume Natsuko Takahashi
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Akira Toba Susumu Yamaguchi Hiroshi Arisawa 14.5.
Phase-31 Akenai yoru Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Yoshitomo Yonetani
Taiju Nishimura Kōhei Yoneyama Yū Ikeda 21.5.
Phase-32 Stellar Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Masahiro Takada
Sususmu Nishizawa
Masahiro Takada Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 28.5.
Phase-33 Shimesareru sekai Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Yoshitomo Yonetani
Tsukasa Sunaga
Akihiko Nishiyama Yūsuke Kamada Hiroshi Matsuda 4.6.
Phase-34 Akumu Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Akira Yoshimura Hiromitsu Morishita Tōru Yoshida
Yōsuke Kabashima
11.6.
Phase-35 Konton no saki ni Natsuko Takahashi
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Yoshitomo Yonetani
Akira Toba Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 18.6
Phase-36 Athrun dassō Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Taiju Nishimura Susumu Yamaguchi Hiroshi Arisawa 25.6.
Phase-37 Raimei no yami Hiroshi Ōnogi
Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Yoshitomo Yonetani
Akira Toba
Eiichi Kuboyama Kōhei Yoneyama Yū Ikeda 2.7.
Phase-38 Atarashiki hata Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa Masahiro Takada Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 9.7.
Phase-39 Tenkū no Kira Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Yoshitomo Yonetani
Mitsuo Fukuda
Akihiko Nishiyama Yūsuke Kamada Yōsuke Kabashima 16.7.
Phase-40 Ōgon no ishi Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Sususmu Nishizawa
Masahiro Takada
Shintarō Itoga Hiromitsu Morishita Tōru Yoshida 23.7.
Phase-41 Refrain Kokoelmajakso (skenaario/leikkaus: Fumika Ogura) 30.7.
Phase-42 Jiyū to seigi to Hiroshi Ōnogi
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Sususmu Nishizawa
Mitsuo Fukuda
Akira Toba Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii
Hiroshi Matsuda
6.8.
Phase-43 Hangeki no koe Hiroshi Ōnogi
Natsuko Takahashi
Chiaki Morosawa
Yoshitomo Yonetani
Sususmu Nishizawa
Mitsuo Fukuda
Taiju Nishimura Susumu Yamaguchi Hiroshi Arisawa 13.8.
Phase-44 Futari no Lacus Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Sususmu Nishizawa
Mitsuo Fukuda
Eiichi Kuboyama Kōhei Yoneyama Yū Ikeda 20.8.
Phase-45 Henkaku no yokyoku Shigeru Morita
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Sususmu Nishizawa
Yoshitomo Yonetani
Mitsuo Fukuda
Akira Yoshimura Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 27.8.
Phase-46 Shinjitsu no uta Yūichi Nomura
Chiaki Morosawa
Akira Toba
Sususmu Nishizawa
Mitsuo Fukuda
Masahiro Takada Yūsuke Kamada
Yōsuke Kabashima
Yōsuke Kabashima 3.9.
Phase-47 Meer Chiaki Morosawa Sususmu Nishizawa
Masahiro Takada
Mitsuo Fukuda
Akihiko Nishiyama Hiromitsu Morishita - 10.9.
Phase-48 Shin sekai e Hiroyuki Yoshino
Chiaki Morosawa
Masahiro Takada
Akira Toba
Sususmu Nishizawa
Mitsuo Fukuda
Taiju Nishimura Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 17.9.
Phase-49 Rey Akira Toba
Sususmu Nishizawa
Yoshitomo Yonetani
Mitsuo Fukuda
Akira Toba Kōhei Yoneyama Yū Ikeda 24.9.
Final Phase Saigo no chikara Chiaki Morosawa Sususmu Nishizawa
Yoshitomo Yonetani
Akira Toba
Masahiro Takada
Mitsuo Fukuda
Mitsuo Fukuda
Masahiro Takada
Susumu Yamaguchi
Yūsuke Kamada
Hiroshi Arisawa
Yōsuke Kabashima
1.10.
Final Plus Erabareta mirai Hisashi Hirai
Susumu Yamaguchi
Yūsuke Kamada
-

Special Edition (kokoelmaelokuvat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta tehtiin kokoelmaelokuvia edeltävän Gundam Seedin tapaan. Koko sarjan tarina kerrottiin neljässä osassa Athrunin näkökulmaan keskittyen. Hahmosuunnittelija Hisashi Hirai toimi animaatio-ohjaajana, ja elokuvien ääniraita ja osa kohtauksista uudistettiin. DVD:llä elokuvat julkaistiin kolmen kuukauden välein, ja Gundam Seedistä poiketen ne kaikki näytettiin myös televisiossa.

 • Special Edition – kudakareta sekai (Phase-1–Phase-13), alkupuolisko 1.5.2006, loppupuolisko 2.5.2006 (DVD toukokuu 2006)
 • Special Edition II – sorezore no tsurugi (Phase-14–Phase-28), 30.7.2006 (DVD elokuu 2006)
 • Special Edition III – sadame no gōka (Phase-29–Phase-42), 8.10.2006 (DVD marraskuu 2006)
 • Special Edition kanketsuhen – jiyū no daishō (Phase-43– Final Plus), 7.1.2007 (DVD helmikuu 2007)

Erikoisuutislähetyksen seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

23. lokakuuta 2004 kesken sarjan 3. jakson tapahtui Chūetsun maanjäristys, minkä takia Gundam Seed Destiny keskeytettiin kello 18.13 JNN:n erikoisuutislähetyksen vuoksi. Tapaus poiki yli 30 tuhatta valitusta ja tiedustelua. Lopputuloksena Mainichi hōsō näytti jakson uusintana seuraavalla viikolla (Flet’s Square -laajakaistapalvelu ei alkanut tarjota jaksoa vielä kyseisellä viikolla, vaikka sen toimintaperiaatteeseen kuuluikin, että sarjat olivat katsottavissa samalla viikolla, kuin ne näytettiin televisiossa). Normaalisti sarjaa myöhässä näyttävät kanavat pitivät seuraavalla viikolla taukoa. Mm. Animedia-lehti kritisoi valittajia sanoen, että paljon kuolonuhreja vaatineen luonnonkatastrofin välittömän uutisoinnin pitäisi olla ilmiselvä toimintatapa. Kadotetun ajan takaisin saamiseksi vuoden 2004 lopussa näytettiin sarjan osat 11 ja 12 yhdessä tunnin mittaisena spesiaalina.

Liitännäistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus
Videot
 • Erikoismusiikkivideo ”Phase-Impulse”
Musiikkivideo, jossa esiintyy tietokoneanimoitu Impulse Gundam. Julkaistiin myös ”Phase-Impulse MG Edition”, jonka katsomiseen tarvittiin ensimmäisten Impulse Gundam MG-pienoismallien mukana toimitettu koodi (kampanja loppui 31.8.2008).
 • Fanilevyt ”Seed Supernova er” & ”Seed Supernova ist”
Musiikki
 • ”Kidō senshi Gundam Seed Destiny Complete Best”
 • ”Kōkyōkumikyoku Kidō senshi Gundam Seed Destiny”
 • ”Kidō senshi Gundam Seed Destiny Original Soundtrack I”
 • ”Kidō senshi Gundam Seed Destiny Original Soundtrack II”
 • ”Kidō senshi Gundam Seed Destiny Original Soundtrack III”
 • ”Kidō senshi Gundam Seed Destiny Original Soundtrack IV”

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Super robot taisen -sarja

PlayStation 2
Nintendo DS
PlayStation Portable

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tomofumi Ogasawara et al.: Kidō senshi Gundam Seed RGB Illustrations Destiny. Kadokawa Group Publishing, 2006. ISBN 978-4-04-853992-0. (japaniksi)
 2. Kidō senshi Gundam Seed Destiny Official File Mecha 04. Kōdansha, 2005. ISBN 978-4063671599. (japaniksi)
 3. 5/8 Shinjuku Loft House One ni te BD-BOX hatsubaikinen-event kettei! SD Gundam Sangokuden News. 9.4.2011. Viitattu 21.6.2011. (japaniksi)
 4. 5/8 Event dai-ichibu o Ustream ni te haishin kettei! SD Gundam Sangokuden News. 6.5.2011. Viitattu 21.6.2011. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]