Khe Sanh

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Khe Sanh
Khe Sanh.JPG
Valtio Vietnam
Maakunta Quảng Trị


Khe Sanh on Hướng Hoán aluepääkaupunki, Quảng Trịn provinssissa, Vietnamissa, 63 kilometriä länteen Đông Hà:sta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaistukikohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukikohdan museo

Khe Sanh Combat Base oli Yhdysvaltain merijalkaväen tukikohta Etelä-Vietnamissa Vietnamin sodassa. Lentokenttä ja tukikohta rakennettiin syyskuussa 1962. Khe Sanhin tukikohta hylättiin heinäkuussa 1968, koska se oli osoittautunut haavoittuvaiseksi tykistötulelle. Merijalkaväen 3. divisioona rakensi sen tilalle liikkuvan tulitukikohdan. Khe Sanh otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1971 operaatio Lam Son 719:n yhteydessä. Vuotta myöhemmin se hylättiin uudelleen, kun Yhdysvaltain joukot irrottautuivat sodasta. Pohjois-Vietnamin joukot miehittivät vuonna 1973 aution tukikohdan ja käytti sitä kuriirilentoihin etelään. Nykyisin tukikohdassa on museo, ja suurin osa sen alueesta on joko viidakkoa tai kahvi- ja banaaniviljelmiä. Itse lentokentällä ja sen kiitotiealueilla ei kuitenkaan kasva mitään.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khe Sanh Operation Pegasus First Cavalry.jpg

Taistelut alkoivat helmikuussa 1968 ns. "Hill Fights" -nimellä tunnetuilla kahakoilla kukkuloiden omistamisesta, jotka myöhemmin laajenivat Tet-hyökkäyksen jälkeen Khe Sanhin taisteluksi.

Kenraali Võ Nguyên Giáp arveli kykenevänsä toistamaan Điện Biên Phủn taistelun menestyksen Khe Sanhissa, ja keskitti valtavat määrät Pohjois-Vietnamin joukkoja Khe Sanhia vastaan. Merijalkaväki kuitenkin puolusti tukikohtaa menestyksellisesti, ja toisin kuin Điện Biên Phủnta, tukikohtaa kyettiin huoltamaan ilmasta käsin. Taistelu päättyi lopulta Pohjois-Vietnamin musertavaan tappioon.

Bruce Springsteenin laulussa Born in the USA mainitaan ja Barack Obama mainitsi virkaanastujaispuheessaan Khe Sanhin taistelun.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Khe Sanh Wikivoyagessa (englanniksi)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Taistelumalline puuttuu, joukkojen kuvaus puuttuu ja varsinainen taistelukuvaus puuttuu artikkelin keskittyessä tukikohdan historiaan pintapuolisesti.