Ketjukirje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ketjukirje

Ketjukirje koostuu tavallisesti viestistä, jossa houkutellaan vastaanottajaa tekemään kirjeestä kopioita. Lähetetyt jäljennökset muodostavat ketjun, jota uusi lähettäjä jatkaa eteenpäin lähettämällä kopioita yhdelle tai useammalle vastaanottajalle.

Tavallinen mutta laiton[1], muunnelma ketjukirjeestä on pyramidihuijaus. Se perustuu siihen, että vastaanottaja kirjoittaa nimensä alimmaksi listalle ja lähettää pienehkön summan rahaa listan ensimmäiselle henkilölle. Ajatuksena on se, että levittämiseen osallistunut saa osanottajien suuren määrän ansiosta paljon rahaa, mutta pyramidi todellisuudessa yleensä luhistuu nopeasti ja vain ketjukirjeen alun perin liikkeelle panneet saavat rahaa.

Lukijoita voi houkutella ketjukirjeen levittämiseen monella tavalla. Rikastumislupauksen lisäksi on mahdollista, että taikauskoista vastaanottajaa uhataan huonolla onnella tai jopa fyysisellä väkivallalla, jos hän rikkoo ketjun. Ketjukirjeen sisältö muuttuu usein matkan varrella joko tarkoituksellisesti tai huonosti kopioidun tekstin takia.

Sähköpostin keksimisen myötä ketjukirjeistä on tullut suositumpia kuin pelkän kirjepostin aikana.kenen mukaan? Eräät Internet-palveluntarjoajat kuitenkin kieltävät niiden lähettämisen netiketissä tai käyttösäännöissä.[2][3]

Ketjukirjeet voivat olla harmittomia, jos niitä käytetään hyvän maun mukaisesti eikä ketään uhkailla. Ketään ei myöskään houkutella tekemään mitään, mihin sisältyy riskejä tai vahingontekoa. Esimerkki harmittomasta ketjukirjeestä on sellainen, jossa pyydetään lisäämään nimi ja maa listalle sen seuraamiseksi, kuinka kauas maailmassa kirje leviää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]