Ketjukirje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ketjukirje

Ketjukirje koostuu tavallisesti viestistä, jossa houkutellaan vastaanottaja tekemään kirjeestä kopioita ja lähettämään ne yhdelle tai useammalle vastaanottajalle. Tässä mielessä ketjukirje toimii kuin viruksen aiheuttama epidemia: kirje ottaa viruksen roolin.

Tavallinen, mutta laiton[1], muunnelma ketjukirjeestä on niin sanottu pyramidihuijaus. Se perustuu siihen, että vastaanottaja kirjoittaa nimensä alimmaksi listalle ja lähettää pienehkön summan rahaa listan ensimmäiselle henkilölle. Ajatuksena tässä on se, että sen levittämiseen osallistunut saa osanottajien suuren määrän ansiosta paljon rahaa, mutta pyramidi todellisuudessa yleensä luhistuu nopeasti ja vain ketjukirjeen alun perin liikkeelle laittaneet saavat rahaa.

Lukijoita voi houkutella ketjukirjeen levittämiseen monella tavalla. Aiemmin mainitun rikastumislupauksen lisäksi on mahdollista, että taikauskoista vastaanottajaa uhataan huonolla onnella tai jopa fyysisellä väkivallalla jos hän rikkoo ketjun. Ketjukirjeissä tapahtuu usein evoluutiota, ja niiden viesti muuttuukin usein matkan varrella joko tarkoituksellisesti tai huonosti kopioidun tekstin takia.

Sähköpostin keksimisen myötä ketjukirjeistä on tullut suositumpia kuin pelkän kirjepostin aikana.kenen mukaan? Eräät Internet-palveluntarjoajat kuitenkin kieltävät niiden lähettämisen netiketissä tai käyttösäännöissä.[2][3]

Ketjukirjeet voivat olla harmittomia, jos niitä käytetään hyvän maun mukaisesti eikä ketään uhkaillen. Tähän sisältyy myös se, että ihmisiä ei houkutella tekemään mitään, mihin sisältyy riskejä tai vahingontekoa. Esimerkki harmittomasta ketjukirjeestä on sellainen, jossa pyydetään lisäämään nimi ja maa listalle sen seuraamiseksi, kuinka kauas maailmassa kirje leviää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rahankeräyslaki 31.3.2006/255 finlex.fi
  2. https://jkorpela.fi/ketjuk.html
  3. http://www.tiedekirjasto.helsinki.fi/esittely/epalvelut_saannot.pdf[vanhentunut linkki]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]