Netiketti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Netiketti (sanoista netti ja etiketti) tarkoittaa tietoverkon käyttöä koskevia epävirallisia sopivaisuussääntöjä.[1] Netiketistä puhutaan niin sähköpostin, verkkosivujen kuin chatinkin yhteydessä.[2]

Alkujaan netiketillä tarkoitettiin Internetissä toimivia sähköpostilistoja ja Usenet-keskusteluryhmiä varten laadittuja käyttäytymisohjeita. Ohjeita kirjasivat ylös monet eri ihmiset vuosien kokemuksen pohjalta. Ohjeet saattoivat olla tiiviitä tai laajoja, joskus ironisiakin.[2] Erilaisia "netikettejä" löytyykin runsaasti, eikä millään niistä ole virallista asemaa, paitsi mahdollisesti tietyn palvelun puitteissa. Netiketin pääpiirteistä on kuitenkin kohtalaisen suuri yhteisymmärrys, ainakin vanhempien verkkopalveluiden vakiintuneiden käyttäjien keskuudessa.

Netiketti korostaa kohteliaisuutta ja vakiintuneiden käytäntöjen noudattamista. Lukija saattaa olla toisesta kulttuuripiiristä, jolloin väärinkäsitysten vaara lisääntyy entisestään, ja useimmissa verkkomedioissa puuttuu äänensävyjen ja ilmeiden tuoma mahdollisuus välittää tunteita ja nopeasti huomata milloin viesti ymmärretään toisin kuin oli tarkoitus. Oleellista on myös, että tietyn viestin lukijoita saattaa olla hyvin monta, jolloin pieni lisävaiva viestin muotoilussa voi säästää lukijoiden yhteensä käyttämää aikaa huomattavasti.lähde?

Myös verkon käyttäjien tekninen ympäristö vaihtelee suuresti. Käytännöt ovat muodostuneet pitkän ajan kuluessa. Usein viestejä myös käsitelläänselvennä automaattisesti sisällön muuttamiseksi toiseenselvennä muotoon tai mielenkiintoisen sisällön eristämiseksi epäasiallisista ja turhista viesteistä. Tietty määrämuotoisuusselvennä helpottaa tällaista käsittelyä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. netiketti. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.
  2. a b Jukka Korpela: Netti ja ihmiset: netiketti. 9.1.2002.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.