Keskusyksikkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tietokonejärjestelmän keskusosasta laajassa sanan merkityksessä. Keskusyksikkö tarkoittaa myös tietokoneen suoritinta (vanhempi merkitys).
Kotitietokoneen keskusyksikkö sisältä.

Keskusyksikkö on tietokoneen laitteiston keskeinen osa, joka sisältää keskussuorittimen.[1] Tietokoneessa voi olla useita suorittimia moniprosessoinnissa. Supertietokoneet voivat koostua useista laitekaapeista, jolloin laitteistossa ei ole vain yhtä keskusyksikköä.

Fujitsun valmistama emolevy SPARC64 VIIIfx suorittimilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suoritin, ferriittirengasmuistia ja ulkoinen väyläliitäntä DEC PDP-8/I tietokoneen keskusyksikössä.

Suurtietokoneissa tietokonejärjestelmään ovat kuuluneet keskusyksikön lisäksi ulkoiset massamuistilaitteet kuten reikäkorttilukija, näyttölaite, nauha-asema ja tulostin.[2]

Alkuperäinen englanninkielinen nimitys engl. Central Processing Unit viittaa nykyisin yleensä vain tietokoneen suorittimeen.

Henkilökohtainen tietokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskusyksikön muodostavat tietokoneen emolevy, suoritin, keskusmuisti, oheislaiteohjaimet ja liitännät oheislaitteille, kotelo, kiintolevy, virtalähde, CD-ROM- ja levykeasema. Ulkoapäin katsottuna näkee vain kotelon ja optisen aseman tai levykeaseman.

Emolevy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emolevy on tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään, ja jonka avulla muut osat kommunikoivat.

Osa näistä osista on juotettu emolevyyn kiinni, kun taas esimerkiksi virtajohdot, laajennuskortit, keskusmuistit ja suorittimet voidaan kiinnittää helposti käsin painamalla ne kiinni niille varattuihin paikkoihin. Niissä on tukena jokin lukitusmekanismi tai ruuvikiinnitys.

Emolevy saa tarvitsemansa käyttövirran virtalähteestä.

Suoritin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suoritin

Suoritin (nykyään yleisesti prosessori) on tietokoneen osa, joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä. Se on tietokoneen keskeisimpiä osia. Mikäli suorittimen kaikki osat on pakattu yhdelle mikropiirille, kutsutaan sitä mikroprosessoriksi. Kaikki nykyiset suorittimet ovat mikroprosessoreja, mutta aiemmin suorittimet ovat voineet koostua useista diskreeteistä transistoreista tai elektroniputkista.

Näytönohjain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytönohjain on tietokoneen komponentti, joka huolehtii tekstin ja grafiikan piirtämisestä näytölle.

Vanhastaan näytönohjaimet ovat toimineet pelkkinä kuvapuskureina, jotka muuttavat näyttömuistiin tallennetun kuvan ajoitetuksi videosignaaliksi, mutta nykyaikaisissa näytönohjaimissa on lähes poikkeuksetta myös omia piirto- ja laskentaominaisuuksia, jotka suorittavat erilaisten kuvioiden piirto-operaatioita ja esimerkiksi 3D-vektorilaskentaa hyvin nopeasti.

Näytönohjaimen vaikutus tietokoneen nopeuteen pelikäytössä on keskeinen: näytönohjaimen vaihtaminen voi parantaa pelien ruudunpäivitysnopeutta jopa yli kolminkertaisesti, vaikka muut komponentit pysyisivät samoina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.