Keskustelu:Yhtiömuoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähdeviitteet[muokkaa wikitekstiä]

Hei kanssaihmiset! Kun poistelette tietoja, laittakaa perustelu ja ennen kaikkea lähdeviite. Varsinkin tämmöisissa talousjutuissa joista löytyy lakitekstiä Internetistä, se on helppoa ja vältytään turhilta muokkaussodilta. Esimerkiksi se, että osuuspankki on yhtiömuoto, selviää vaikkapa täältä. --Huussi 22. huhtikuuta 2006 kello 13.06 (UTC)

Avoin yhtiö ei ole "ay"[muokkaa wikitekstiä]

Avoimen yhtiön lyhenteeksi ei pidä laittaa "ay", koska sitä ei hyväksytä osaksi yrityksen nimeä, kuten lyhenteet oy, oyj ja ky hyväksytään ([1] kohta "Toiminimi"). Myöskään osuuskunta ei ole "ok".

Osuuskunta on "osk". Niin tai näin, tuo ei mielestäni riitä perusteeksi miksei lyhennettä voisi mainita. --Huussi 18. maaliskuuta 2006 kello 20.42 (UTC)
Et vastaisi keskelle puheenvuoroa, koska nyt ensimmäinen kappale on "allekirjoittamaton". Lisää myös tyhjä rivi ennen vastaustasi helpottamaan lukua. Mielestäni tietosanakirjassa pitää mainita olennaista tietoa. Jokaisesta termistä ja sanasta ei ole tarpeen mainita ylipäätään lyhennettä, milloin sille ei ole erityistä tarkoitusta. Nyt osakeyhtiön, osuuskunnan, toiminimen ja kommandiittiyhtiön kohdalla tälläinen erityistarve on, koska kyseisiä termejä ei tarvitse virallisiin asiakirjoihin kirjoittaa kokonaisuudessaan, vaan ne voi lyhentä juuri tällä tavoin ja vain tällä tavoin. Suomen kielioppihan tarjoaa noillekin myös muita lyhennysvaihtoehtoja, eikä niitäkään pidä mainita. Avoimelle yhtiölle tämä ei ole hyväksyttävä lyhenne. --thule 19. maaliskuuta 2006 kello 03.42 (UTC)
Nyt en täysin ymmärrä tuota mainitsemaasi erityistarvetta. Esimerkiksi tuo "juuri tällä tavoin ja vain tällä tavoin" ei pidä paikkaansa ainakaan elinkeinonharjoittajan kohdalla. Yksityinen elinkeinonharjoittaja saa tunkea (muiden nimeämissääntöjen rajoissa) kaupparekisterinimeensä mitä hyvänsä, löytyy mm. Tmi, t:mi jne. Suomen kieli toki tarjoaa vaikka millaisia nimeämisvaihtoehtoja, mutta kuinka usein olet nähnyt osakeyhtiön lyhennettävän jotenkin muuten kuin "oy"? Mielestäni lyhenteen "ay" käytön yleisyys on riittävä peruste sen mainitsemiseen artikkelissa (jos ei muualla niin ainakin kyseisen yhtiömuodon artikkelissa selityksineen). --Huussi 19. maaliskuuta 2006 kello 21.46 (UTC)

Käytännössähän "puhekielessä" tai "käyttökielessä" näkee avoimen yhtiön lyhennettäväksi "ay", mutta tällöin kyse on normaaleista kielen lyhennyssääntöjen käyttämisestä, eikä tällaisia tarvitse tietosanakirjassa esittää. --thule 18. maaliskuuta 2006 kello 14.03 (UTC)

Lyhennettä kuitenkin käytetään yleisesti ja se löytyy mm. Kotuksen sivuilta [2]. Myös äsken mainitsemassasi linkkivinkissä otsikkona on "Ay:n perustaminen". En näe syytä miksei lyhennettä voisi mainita tietosanakirjassa. Yritystä perustava tuskin menee täyttämään papereita väärin siksi että lyhenne mainitaan Wikipediassa, sen sijaan lyhennettä äimistelevälle kansalaiselle on avuksi jos lyhenne mainitaan Wikipedian artikkelissa. Lisätietoja yritysten nimeämisestä voi lukea täältä[3]. --Huussi 18. maaliskuuta 2006 kello 20.38 (UTC)
Kuten ylempänä sanoin, niin puhe- ja käyttökielessä lyhennettä käytetään, mutta silloin lyhenne on muodostettu normaalein lyhentämissääntöjen mukaan. Jos "ay" rinnastetaan lyhenteiden "oy", "osk" ja "ky" kanssa, se johtaa harhaan, koska kyse ei ole rinnaisteisesta lyhentämistavasta. Esimerkiksi osuuskunnan virallinen lyhenne poikkeaa kiliopin mukaan tehdyistä lyhenteistä. PRH/Nimiohjeet --thule 19. maaliskuuta 2006 kello 03.42 (UTC)
Juuri näin. "Ay" tarkoittaa ammattiyhdistystä, asiasta on maininta avoin yhtiö -artikkelissa. Tähän listaan sitä on turha laittaa, koska tässä kerrotaan oikeita lyhenteitä. --TBone 19. maaliskuuta 2006 kello 05.34 (UTC)
Joo, ja "ky" tarkoittaa kuntayhtymää :-). Lyhennettä "ay" käytetään niin yleisesti avoimen yhtiön lyhenteenä että laitan siitä maininnan kyseisen yhtiömuodon artikkeliin. Wikipedian käyttäjälle tärkeämpää lienee saada tietää mitä tarkoittaa lyhenne "ay" firman nimen perässä, kuin tieto siitä että meneekö se läpi Kaupparekisterissä. --Huussi 19. maaliskuuta 2006 kello 21.52 (UTC)
Voihan sen toki laittaa mainintana, että yhtiömuodosta käytetään joskus virheellisesti lyhennettä ay. Se toki mainitaan jo kirjoittamassani avoin yhtiö -artikkelissa. Tietosanakirjassa lienee kuitenkin ihmisille tärkein tieto se mitkä ovat oikeita lyhenteitä. --TBone 19. maaliskuuta 2006 kello 21.56 (UTC)
Muokkasin artikkelia, onko sanamuoto mielestänne ok? Minkä lähteen mukaan lyhenne on virheellinen? Hyllyssä ei satu olemaan Nykysuomen sanakirjaa tai vastaavaa, mutta ainakin Kotus tuntee lyhenteen[4] eikä mainitse mitään sen virheellisyydestä. Se, että lyhenne ei kelpaa kaupparekisteriin ei tee siitä mielestäni virheellistä. --Huussi 19. maaliskuuta 2006 kello 22.08 (UTC)
Jeps, kiitos kritiikistä, nyt artikkeli on mun mielestä selkeä ja informatiivinen. Ja pidemmän pohdinnan jälkeen olen sitä mieltä, että yhtiömuotoluettoloon tuota aayytä on turha merkitä, koska se ei ole "sama juttu" kuin vaikkapa oy tai ky. --Huussi 20. maaliskuuta 2006 kello 15.50 (UTC)

Osuuskunta[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Eikö kannattaisi yhdistää osuustoiminta, osuuspankki ja osuuskunta kaikki osuuskunnan alle ja samalla uudelleen ohjata Osuuskauppa S-ryhmään ja Osuuspankki OP-ryhmään, kuten yritinkin, vaan tuloksetta... Terv. --PKo 22. huhtikuuta 2006 kello 17.15 (UTC)

Henkilöyhtiö[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Muokkasin, peruin muokkaukseni ja palautan sen taas... Eli poistin ekan sanan lauseesta "Toiminimeä, avointa ja kommandiittiyhtiötä kutsutaan henkilöyhtiöksi...", koska toiminimi voi tarkoittaa myös yksityistä elinkeinonharjoittajaa, ja tämä puolestaan ei ole henkilöyhtiö. Leena Viitala 15. toukokuuta 2007 kello 15.51 (UTC)

Yritysmuoto ja yhtiömuoto[muokkaa wikitekstiä]

Nyt yritysmuoto on ohjaussivu Yhtiömuoto-artikkeliin. Kyseessä on kaksi eri asiaa kuitenkin. Pitäisikö näistä olla erilliset artikkelit vai miten? --Höyhens (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 15.50 (EEST)