Keskustelu:Väinämöinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän linkin mukaan Väinämöisen isä oli Kawe http://homepage.mac.com/dykow/libpagan/v.html --Nimistömaakari 21. helmikuuta 2006 kello 20.46 (UTC)

Kave ukko Pohjan herra ijäinen Iku Tursas on sama henkilö kuin Meritursas Partalainen 193.65.112.51 10. maaliskuuta 2006 kello 12.16 (UTC)
Kysymys kansanrunouden Väinämöisen vanhemmista on yhä auki. Artikkeli kertoo aivan oikein, että alkuperäisissä kansanrunoissa muna munittiin Väinämöisen polvelle, eikä ilmattaren. Artikkeli myös kertoo Väinön joutuneen alkumereen lappalaisen ampumana. Tämän version lisäksi artikkelissa on kuitenkin myös toinen versio tapahtumista, jossa ilmatar on mukana Väinämöisen äitinä, vaikka lintu sitten kuitenkin munii Väinämöisen polvelle, eikä ilmattaren. Kun tässä rupesin tutkimaan SKVR:n tietokantaa, en ole löytänyt ainakaan vielä viitteitä tästä versiosta, vaikka olen itsekin kuullut siitä joskus. Olisiko tieto Gananderilta? Häntä ei ehkä voi pitää järin luotettavana lähteenä. Gananderilta on ainakin tieto Väinämöisen isästä, kave-ukosta, mutta siitäkin vain yksi maininta. Otan nyt kokonaan pois maininnat ilmattaresta äitinä, kunnes toisin osoitetaan. Tästä voi jäädä jotain ristiriitaisuuksia tämän ja muiden artikkelien välille, mutta nekin korjataan aikanaan. Tuohirulla 15. syyskuuta 2006 kello 15.52 (UTC)

Poistin tällaisen linkin:

Siinä rinnastetaan kalevalan ja raamatun kertomuksia tavalla, jota tuskin tutkijat puoltaisivat. Esimerkiksi, että alkumunan muninut lintu olisi aiheena sukua raamatussa Nooalle maata löytäneelle kyyhkyselle, tai että Väinämöisen veneenveisto kertoisi alun perin nooan arkin rakentamisesta, tai että Vipunen olisi Genesiksen patriarkka, tai että iso tammi-maailmanpuu olisi raamatun hyvän- ja pahantiedonpuu jne... Alkumuna, kuten sen muninut lintukin ovat ikiaikaisia, paljon raamattua vanhempia myyttejä, jotka tunnetaan ympäri maailmaa. Väinämöisen veneenveistörunon selittämiseksi ei tarvita Nooan arkkia, kun ymmärretään vesistöjen ja vesilläliikkumisen ja veneenrakennustaidon elintärkeä merkitys muinaisille itämerensuomalaisille. Suomalainen rautakauden ja myöhemmän ajan vesikulkuneuvo "Väinämöisen vene" ei todellakaan ollut mikään "arktisen shamaanin ruuhi", kuten teksti väittää, vaan monen soudettava purjevene, jolla päästiin itämeren joka kolkkaan. Vipunen taas on saamelaisesta Akmeeli Antereeuksesta lainattu. Iso tammi on suomalaisten versio maailmanpuumyytistä, joka sekin on verrattomasti vanhempi kuin raamattu. Ja niin edelleen... Linkin takana on paljon olettamuksia, joita asioita tuntevan on vaikea ottaa tosissaan 193.167.41.45 20. syyskuuta 2006 kello 13.59 (UTC)

Väinämöinen EI kellunut Kalevalan alussa missään vedessä, eikä hänen liikkumisensa särkenyt munaa. Juttu pitää korjata ja pian.

Korjaa ihmeessä.--128.214.17.121 14. marraskuuta 2007 kello 11.51 (UTC)