Keskustelu:Spider-Man: No Way Home

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdannon muotoilu[muokkaa wikitekstiä]

Johdanto on tosiaan hiukan lavea, mutta ehkä yhteen lauseeseen tiivistäminen ja lopun tekstin siirtäminen oman otsikkonsa alle on turhan radikaalia. Itse tiivistäisin sitä jotenkin tämän tyyppisesti. @CAJH, Mlang.Finn:

Spider-Man: No Way Home on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin suosittuun sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies. Elokuva on jatko-osa elokuvalle Spider-Man: Far From Home (2019) ja on osa Marvel Cinematic Universen (MCU) elokuvia.

Elokuvan ohjasivat käsikirjoittajat Chris McKenna ja Erik Sommers. Elokuvan pääosissa ovat Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau ja Marisa Tomei. Elokuva muodostaa myös yhteyden Sam Raimin ja Marc Webbin ohjaamiin Hämähäkkimies-elokuviin, sillä useat niiden näyttelijät palasivat rooleihinsa, mukaan lukien Hämähäkkimiehen edelliset näyttelijät Tobey Maguire ja Andrew Garfield.

Spider-Man: No Way Home sai maailmanensi-iltansa Fox Village Theatressa, Los Angelesissa, 13. joulukuuta 2021. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 15. joulukuuta 2021 ja Yhdysvalloissa 17. joulukuuta 2021.

-- Zache (keskustelu) 19. joulukuuta 2021 kello 01.04 (EET)[vastaa]

Mutta englanninkielisen Wikipedian johdannot (tai ylipäätään parit muutkin osat artikkelin osioista) ovat myös sellaisia kuin mitä pyrin elokuva-artikkeleihin kirjoittamaan. Pidän muutenkin se Wikipedian artikkeleita laadukkaampina kuin suomenkielisen? Voiko mallin ottaminen muidenkielisitä Wikipedioista todella olla huono idea, jos kerran johdannot ovat sillä tavalla liian "laveita"? --CAJH (keskustelu) 19. joulukuuta 2021 kello 02.23 (EET)[vastaa]
No siis oma henkilökohtainen näkemys on, että johdantojen pitäisi olla sellaisia, että niistä saa nopean käsityksen artikkelin käsittelemästä aiheesta ilman erityisiä pohjatietoja. Sen ei sinänsä tarvitse sisältää kaikkea mahdollista mahdollisimman tiiviissä muodossa. En osaa sanoa miten pitkälle pitäisi mennä enwikin mukaan, mutta jos verrataan muihin wikipedioihin niin esimerkiksi dewikissä ja frwikissä on tyypillisesti lyhyemmät johdannot.
Ehkä taustoituksena vielä, niin tiivistin tuossa yllä tekstiä seuraavasti
  • edeltäjä yhdeksi elokuvaksi, koska tarinan suora edeltäjä on oleellisin. (huom: en ole nähnyt elokuvaa, niin en osaa sanoa miten nämä juonellisesti menevät)
  • Maininta siitä, että elokuva on osa MCU:ta on tärkeä, mutta ei välttämättä se, että kuinka mones elokuva se on.
    • Vaihtoehtoisesti tässä voisi olla maininta siitä, että se on osa MCU:n neljättä vaihetta, mutta se että mainitaan molemmat on jossain määrin saman asian sanomista kahteen kertaan.
    • Linkki voi olla johonkin muuhunkin artikkeliin kuten luetteloon MCU elokuvista.
  • Elokuvan syntyhistoria voi olla hyvin erillisessä taustaosiossa ja poistin tämän siksi
  • Ohjaajat ja elokuvan pääosanesittäjät ovat minusta sellaista tietoa joka tyypillisesti mainitaan elokuva-artikkeleiden johdannossa joten pääosin jätin ne
  • Samoin se milloin elokuva on julkaistu joten pääosin jätin sen sellaisenaan siihen
-- Zache (keskustelu) 19. joulukuuta 2021 kello 09.08 (EET)[vastaa]