Keskustelu:Sigurd Wettenhovi-Aspa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Minusta tämä on nyt alkanut etääntyä tietosanakirja-artikkelista mielipidekirjoitelman suuntaan... Aspan äidinkieli oli muuten ruotsi, ja hänen suomen kielen taitonsakin taisi oli hieman horjuvaa. --Mikko Silvonen 11. heinäkuuta 2006 kello 14.00 (UTC)

Se, että ruotsinkielinen väestö vihasi Wettenhovi-Aspaa oli tosiasia kuten sekin, että he ostivat kirjaa "Finlands Gyllene Bok I" poltettavaksi. Edellämainitun kirjan suomennoksessa "Suomen kultainen kirja I" Wettenhovi-Aspa kertoo itse joutuneensa sala-ammunnan kohteeksi. Aspan suomen kielen taito oli tiettävästi jopa huono mutta se ei estänyt häntä ylistämästä suomea maailmankartalle, joka tietysti ärsytti monia tahoja. Tulee myös muistaa, että suomi oli tuohon aikaan hyvin erilainen paikka jossa ihmisiä nimitettiin ja haukuttiin välillä jopa todella törkeästi ja vieläpä valtakunnalisissa lehdissä. Tuohon aikaan oli myös tapana tuoda mielipiteet julki niitä kaunistelematta. Se, että jokin kansanryhmä suorastaan inhosi jotakuta 60 - 100 vuotta sitten ei kumoudu nykyisellä korrektiudella ja hyvätapaisuudella. On myös väärin nykyisiä ja tulevia sukupolvia kohtaan vääristellä tai jättää kertomatta asioita. Ruotsinkielisen (tai minkä tahansa muun) väestön tulee myös muistaa ettei se ole heidän (tai kenenkään muun) vika tai syy jos heidän isänsä tai isoisänsä ovat olleet tuohtuneita. Aspan fennomaanisuuden aikaansaama vastareaktio ei siis ole mikään mielipide tai salaisuus. Ainoa mielipide sivustolla on virke: "Wettenhovi-Aspa oli yksi suurimpia suomalaisia kulttuuripersoonallisuuksia jonka veroista tuskin saamme koskaan nähdä." -- Kane 12. heinäkuuta 2006 kello 14.19 (UTC)

Minusta koko tuon osan ”Kadotettu suuruus, kadotettu historia” tyylilaji on poleeminen tai katkera, mikä ei oikein sovi tietosanakirjaan. Sitä paitsi olisi kiva saada aikaan enemmän tekstiä Aspan värikkäästä elämästä kuin kuoleman jälkeisistä tapahtumista. --Mikko Silvonen 13. heinäkuuta 2006 kello 11.08 (UTC)
On totta että suomenruotsalaiset nationalistit inhosivat Wettenhovi-Aspaa, joka oli suomenruotsalainen mutta ainakin esiintyi fennomaanifanaatikkona. Tuosta linkkaamastani lähteestä löytyy asiasta tiedon sirpale. Tietenkin se pitää esittää jollain asiallisella tavalla. --ML 6. elokuuta 2006 kello 10.10 (UTC)

Katson jos ehtisin kuvata sen tekstiin lisäämäni HYKSissä olevan taulun ja lisätä sen tähän. --Jussinpoika100 7. toukokuuta 2010 kello 07.56 (EEST)

Mikä idea tässä on noita hengenheimolaisia luetella? Varsinkin kun ei yhtään selitetä, että mistä on kyse.... Hyödyllisempää olisi siis tehdä oma artikkeli, jos kyse on jostain tietystä tyylisuunnasta tai ryhmästä ja luetella ihmiset siellä. --Velma (keskustelu) 15. lokakuuta 2014 kello 18.16 (EEST)

”Rappiotaide”[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa mainitaan ”aikalaisten pitäneen taiteilijaa rappiotaiteen edustajana”. Rappiotaide ohjaa kuitenkin kansallissosialistisen Saksan propagandaan kuuluvaan konseptiin, eikä ainakaan siitä artikkelista käy ilmi että sanaa käytettäisiin muussa kuin niissä yhteydessä. Puhutaanko tässä nyt kahdesta eri asiasta, ja mitä ”rappiotaiteella” tarkoitetaan kun puhutaan taiteesta Suomessa pari vuosikymmentä ennen natsismin nousua? --Louhikärmes (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 22.35 (EET)

Tarkkaan Wikipedian artikkelin lukeva voi huomata, että "rappiotaiteeksi" julistettiin natsimaassa aikaisemminkin tehtyä taidetta kuin heidän valtaanousunsa jälkeen luotua. Mutta Aspaa tuskin tarkoitettiin kuuluvaksi rappiotaiteen ja modernismin piiriin. Poistin wikilinkin ja lisäsin tarkemman lähdepyynnön artikkeliin.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 27. maaliskuuta 2016 kello 00.04 (EET)
Juu toki, mutta epäilin että natsien taidekritiikissä Wettenhovi-Aspalla tuskin oli kovin keskeistä osaa, ja että taiteilijaa kritisoineilla ”aikalaisilla” tuskin tarkoitettiin tässä yhteydessä saksalaisia. --Louhikärmes (keskustelu) 27. maaliskuuta 2016 kello 00.08 (EET)
Juu. Tietosanakirjassa tällainen lause herättää useita kysymyksiä: "Monet aikalaiset pitivät Wettenhovi-Aspaa rappiotaiteen edustajana." Kun tietolähdettä ei ole, ei käy ilmi heti itsestään heräävä kysymys, kuinka monet? Ja tarkoitetaanko tällä varsinaisesti rappiotaidetta tai liittykö se yleisemmin johonkin muuhun "rappion" käsitteeseen, esimerkiksi Oswald Spenglerin 1920-luvulla kuuluisiksi tulleisiin ajatuksiin? Ja missä häntä pidettiin rappiotaiteilijana? Ja kun mainitaan sana "aikalaiset", milloin tarkkaan ottaen häntä pidettiin rappiotaiteen edustajana? Lause on niin moniselitteinen, että se pitäisi joko poistaa tai tarkentaa tietolähteillä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 27. maaliskuuta 2016 kello 12.38 (EEST)