Keskustelu:Serbitasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

15. joulukuuta 2005 kello 08.55 SM (Merkitty roskaksi, ei edes alkua pitemmälle päässyt) '

Älkää olko niin hätäisiä... Tommy72 15. joulukuuta 2005 kello 07:00:39 (UTC)

Sori. --SM 15. joulukuuta 2005 kello 07:11:57 (UTC)

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Ettehän muuta kirjoitusasua "Bosnia ja Hertse..." muotoon BosniaN ja Hertse...", sillä kieliopillisesti n-kijainta ei tule

Alla kielitoimiston kanta

Entinen Jugoslavia on ollut 4.2.2003 alkaen nimeltään Serbia ja Montenegro. Nimeä taivutetaan saman periaatteen mukaan kuin valtionnimeä Bosnia ja Hertsegovina eli vain jälkiosa taipuu: Serbia ja Montenegrossa, kansalainen on serbiamontenegrolainen. Ilmeisesti kuitenkin kansallisuusryhmien merkitys on niin suuri, että tavallisimmin käytetään erikseen nimityksiä serbialainen tai serbi ja montenegrolainen.

Tommy72 15. joulukuuta 2005 kello 07:18:32 (UTC)

Serbiläinen Tasavalta[muokkaa wikitekstiä]

Niin, jos halutaan olla uskollisia serbinkieliselle nimelle Republika Srpska ja samalla pitää tasavalta-sana erillään (kuten Tsekin Tasavalta, ei siis Tsekkitasavalta tai vastaavasti Serbitasavalta) sekä samalla erottautua Serbian Tasavallasta, niin silloin nimi olisi Serbiläinen Tasavalta. Toki, jos virallinen nimi olisikin Serbimaan Tasavalta, olisi se lyhyemmin Serbimaa ja erottautuisi näin Serbiasta.

Yst. terv. --PKo 4. joulukuuta 2006 kello 15.11 (UTC)

Ehdotus uudeksi nimeksi: Bosnian serbitasavalta. Tuota muotoa jopa käyttää moni suomenkielinen verkkolähde, kun taas suurin osa Serbien tasavalta -muotoa käyttävistä sivuista on Wikipedian peilisivustoja. Mainittakoon vielä lisäksi, että myös ranskankielinen Wikipedia on päätynyt vastaavanlaiseen ratkaisuun. --Hapo 7. joulukuuta 2006 kello 20.57 (UTC)
Kannatan Hapon ehdotusta --Inzulac 7. joulukuuta 2006 kello 20.58 (UTC)
Vaan, kun koko maan nimi onkin Bosnia-Hertsegovina, niin nimen pitäisi olla silloin Bosnia-Hertsegovinan Serbitasavalta.
Toki ihanteellista olisi, kun Bosnia-Hertsegovinan Tasavalta muuttaisi/lyhentäisi nimensä muotoon Bosnian Konfederaatio, Konfederacija Bosna, lyhyemmin Bosnia, Bosna.
Sen kaksi osaa olisivat (bosneista ja kroaateista johdettu) Bokran Federaatio, Federacija Bohra (nyk. Bosnia ja Hertsegovinan Federaatio), lyh. Bokra, Bohra ja
Serbimaan Tasavalta, Republika "Srpskazemska" (?), lyh. Serbimaa, "Srpskezeme" (?).
Yst. terv. --PKo 7. joulukuuta 2006 kello 21.39 (UTC)
Bosniaa käytetään ei-muodollisissa yhteyksissä koko alueestakin, ks. Bosnian sota. Hertsegovina on maan nimessä historiallisista syistä. --Hapo 7. joulukuuta 2006 kello 22.24 (UTC)
Kummin vaan mutta kyllä tuo bosnia saisi olla tavalla tai toisella nimessä. Joku saattaa erehtyä ja luulla lukevansa Serbiasta kirjoitettua artikkelia muuten. --Höyhens 7. joulukuuta 2006 kello 22.28 (UTC)
"Bosnia-Hertsegovinan serbitasavalta" on mielestäni jo liian kömpelö ja monimutkainen. Lisäksi Bosnian serbitasavallan puolesta puhuu se, että sitä käytetään jo ennestään muualla. --Hapo 7. joulukuuta 2006 kello 22.33 (UTC)

Bosnian serbitasavalta vai pelkkä Serbitasavalta?[muokkaa wikitekstiä]

Minua pyydettiin siirtämään tämä artikkeli nimelle Serbitasavalta. Verkosta löytyvät nimistölähteet eivät tässä asiassa ilmeisesti auta, ja edellä mainittu muoto (ilman nyt artikkelin nimessä olevaa Bosnian-alkuosaa) on käytössä ainakin Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä 4.7.2002. Vastustaako kukaan artikkelin siirtoa nimelle Serbitasavalta? –Ejs-80 27. heinäkuuta 2008 kello 21.33 (UTC)

Nimitys Bosnian serbitasavalta on vakiintunut suomen kielessä yleiseen käyttöön. Sitä käyttävät mm. EU[1], Turun Sanomat[2], MTV3[3] ja STT[4]. --Hapo 28. heinäkuuta 2008 kello 10.47 (UTC)
Tammikuussa 1992 julistettiin Bosnia ja Hertsegovinan serbikansan tasavalta (serb. Република српског народа Босне и Херцеговине, Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine), jonka nimeksi tuli helmikuussa Bosnian ja Hertsegovinan Serbitasavalta (serb. Српска Република Босна и Херцеговина, Srpska Republika Bosna i Hercegovina). Se julistautui erilliseksi, uuteen Jugoslaviaan haluavaksi alueeksi - saamatta kansainvälistä tunnustusta - huhtikuussa 1992 ja saman vuoden elokuussa nimestä jätettiin pois viittaus Bosnia-Hertsegovinaan alueen oltua siitä lähtien Serbitasavalta (serb. Република Српска, Republika Srpska).
Noudatetaan siis alueen omaa nimitystä, kun virallisesta nimestä on "tiputettu" Hertsegovinan lisäksi pois Bosnia.
--WPK 28. heinäkuuta 2008 kello 14.33 (UTC)
Hapolle ja muille, hömppämedia (eli Hapon mainitsemat mediat, jotka käyttävät lähteenään mm. Wikipediaa) näyttäisi käyttävän Bosnia serbitasavaltaa, mutta viralliset tahot Serbitasavaltaa. Ks. Europarlamentti [5], Eduskunta [6], Rajavartiolaitos [7], FINCENT [8], Finpro [9], , EU [10], Ulkoasianministeriö [11] ... --TBone 5. elokuuta 2008 kello 05.41 (UTC)
No, minun puolestani voidaan mennä tuon Finpron maaraportin , Ulkoasiainministeriön sivun ja Euroopan yhteisöjen viralisen lehden mukaan, joten siirrän sivun. –Ejs-80 8. elokuuta 2008 kello 11.06 (EEST)[vastaa]
Noita perusteluita tuli nyt sen verran hyvin, että minun puolestani nimenmuutos on ok. Käyttäkäämme siis sitä nimeä, millä entiteetti itseään kutsuu, kunhan ero Serbiaan on riittävän hyvin selitetty. Muun muassa artikkelin alussa oleva malline on omiaan ajamaan tätä asiaa. --Hapo 21. elokuuta 2008 kello 11.27 (EEST)[vastaa]
Kotuksen vuonna 2013 julkaisema Pariisista Papukaijannokkaan mainitsee rinnakkaisnimenä yhä ”Bosnian serbitasavallan”, joten lisäsin sen vielä artikkeliinkin. – Simo Kaupinmäki (keskustelu) 10. kesäkuuta 2014 kello 23.48 (EEST)[vastaa]

Serbitasavallalla uusi vaakuna ja hymni[muokkaa wikitekstiä]

Bosnia-Hertsegovinan toisen entiteetin, Serbitasavallan - serb. Република Српска - kansalliskokous eli parlamentti hyväksyi 15.7.2008 uuden vaakunan. Entiteetti sai samalla uuden hymnin (serb. Моја република, Moja republika), jolla korvattiin Bože Pravde alueen tunnuslauluna.
Nämä muuttuneet tiedot olisi aiheellista saada kyseisiin artikkeleihin.
Miten tänne siis saa kuvia, ettei syyllistyisi "tekijänoikeusloukkaukseen", jonka jälkeen kuvat poistetaan Wikimedia Commonsista?
--WPK 23. heinäkuuta 2008 kello 21.04 (UTC)