Keskustelu:Kirurgia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisi ihan kiva saada noiden kreikkalaisten alkusanojen oheen niiden lausunta latinalaisilla aakkosilla. Sama koskee itse asiassa muitakin artikkeleja; kaikilla ei ole tarvittavaa tuntemusta kreikkalaisista aakkosista. -Valopeura

Esteettisen kirurgian riskit[muokkaa wikitekstiä]

Muokkauksiin [1] ja [2] liittyen: en ymmärrä miksi esteettisen kirurgian riskejä ei käsitellä artikkelissa plastiikkakirurgia? Suomessa on yli tusinan verran kirurgian erikoisaloja ja kaikkiin niihin liittyviä erityispiirteitä tai riskejä ei varmaankaan ole tarkoituksenmukaista käsitellä tässä pääartikkelissa? Muutenkin artikkeli alkaa olla kovin riskipainottunut. Lisäksi Potilasvahinkoyhdistyksen käytäntöjen esittely on {{Korjattava/Suomi}}-kamaa tässä yhteydessä. --Joonasl (kerro) 7. kesäkuuta 2009 kello 18.33 (EEST)

Miksi juuri esteettinen kirurgia pitää siivota siitä pois? Mitä sisältyy artikkeliin Kirurgia, jos kaikki osa-alueet siivotaan muualle, piiloon. Minusta siinä voi – ja pitää – olla tuollainen lisäämäni lyhyt yhteenveto aiheesta, koska se lienee yksi suurimpia ongelma-alueita kirurgian piirissä. Laajemmin aihetta voi sitten käsitellä esimerkiksi artikkelissa Plastiikkakirurgia. Olen kyllä huomannut intohimosi piilottaa kaikki ongelmat, mutta se menee kyllä jo naurettaviin mittoihin. Tai on tietysti mennyt jo aiemmin. --Ulrika 7. kesäkuuta 2009 kello 18.46 (EEST)
Ei "juuri kosmeettinen" vaan myös kosmeettinen. Ei artikkelissa käsitellä gastroenterologisen tai neurokirurgiankaan erityisongelmia vaan kirurgiaan yleisesti liittyviä riskejä. Millä perusteella katsot, että mainitsemasiesteettisen kirurgian erityisongelma on yksi suurimpia ongelma-alueita kirurgian piirissä? Tästä on varmasti olemassa jokin asiantuntijalausunto tai tilasto? Riskien esittely plastiikkakirurgian yhteydessä palvelee lukijoita varmasti myös paremmin, asiasta tietoa etsivä todennäköisemmin hakee sitä artikkelista plastiikkakirurgia kuin kirurgia. --Joonasl (kerro) 7. kesäkuuta 2009 kello 19.04 (EEST)
Esimerkiksi sillä perusteella, että joka kolmannelle rintaimplanttien saajalle aiheutuu ongelmia ja joka viides vaatii korjausleikkauksen. Siitä oli olemassa jollakin sivulla tarkempikin analyysi kuin tämä, mutta haluaisin mieluummin muokata artikkeleita kuin jäädä keskustelemaan kaikenlaisesta naurettavista kommenteistasi, muokkauksistasi ja vaatimuksistasi. Ihmettelen (tai en ihmettele) haluasi siivota kaikki lääketieteen ongelmat maton alle. --Ulrika 7. kesäkuuta 2009 kello 19.16 (EEST)
Jos artikkeli plastiikkakirurgia on matto, niin sen alle tämä tietyn kirurgian erityisalan tietyn alahaaran vain Suomea koskeva erityisongelma on nyt sitten siivottu. --Joonasl (kerro) 7. kesäkuuta 2009 kello 19.23 (EEST)
Niin, ilmeisesti juuri sinä haluat ettei "oikeita kirurgeja" sotketa ikäviin asioihin. Kaipaavatkohan he sinun huolenpitoasi? --Ulrika 7. kesäkuuta 2009 kello 19.30 (EEST)
Kannatan Joonasl:n yritystä siirtää esteettisen kirurgian riskejä käsitellyt kohta asianomaiseen artikkeliin. Tässä artikkelissa tulee käsitellä kirurgian ongelmia yleisemmällä tasolla. Gopase+f 7. kesäkuuta 2009 kello 19.46 (EEST)
Asiaa pitää katsoa artikkelin nimen mukaisesti yleisestä (ja myös globaalista) näkökulmasta: siten tähän artikkeliin ei kuulu ongelmat Suomessa jonkin erityisalan osalta. Potilasturvallisuuden asioita voi pistää myös potilasturvallisuus-artikkeliin (Suomen asioita sinnekin Suomen asioiden kohdalle). Tässä artikkelissa voi linkittää sinne potilasturvallisuuteen. --Aulis Eskola 8. kesäkuuta 2009 kello 11.15 (EEST)

Kirurgian historia[muokkaa wikitekstiä]

Historia-osioon voisi lisätä alkoholin tislaamisesta, jonka avulla saatiin etanolia leikkauksissa käytettäväksi antiseptiseksi aineeksi. Lisäksi kipua lievittävistä oopiumista ja opiaateista olisi mainittava, esim. morfiini on ollut merkittävä analgeetti. Lisäksi dietyylieetteri on ollut merkittävä analgeetti ja nukutusaine. Kloroformia on käytetty nukutusaineena. Kallonporaus eli trepanaatio on historiallisesti merkittävä asia. Myös muinaisen Egyptin balsamoinnissa suoritettu elinten poistaminen on kirurgian historian kannalta merkittävää. Egyptiläiset tunsivat kirurgiassa käytettäviä instrumentteja. John Hunter (1728-1793) oli merkittävä henkilö kirurgian historiassa. Englanninkielinen Gray's Anatomy on ollut merkittävä ihmisen anatomiaa käsittelevä teos. Kumihanskat keksittiin vasta aivan 1800-luvun lopussa. Eli toisin sanoen analgeetit, nukutusaineet, instrumentit, anatomia ja hygienia. --Hartz (keskustelu) 29. maaliskuuta 2013 kello 10.30 (EET)

Lääketieteen asiantuntijana olet varmasti paras henkilö hoitamaan korjaukset ja muutokset. Paljon teitä ei täällä kai ole. --Tietomanni (keskustelu) 29. maaliskuuta 2013 kello 10.41 (EET)