Keskustelu:Kanta-Hämeen maakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Somerniemen lukeminen Kanta-Hämeen lakkautetuksi kunnaksi on virhe. Somero ja Somerniemi ovat kyllä kuuluneet Hämeen lääniin mutta eivät koskaan Kanta-Hämeen nykymaakunnan edeltäjänä olleeseen Kanta-Hämeen seutukaavaliittoon. Ja joka tapauksessa Somerniemen alue nykyään kuuluu Varsinais-Suomeen eikä Kanta-Hämeeseen. Kommentin jätti 84.250.3.155 (keskustelu – muokkaukset).

Miten muka Somerniemi voisi olla nykyisen Kanta-Hämeen maakunnan entinen kunta kun se ei edes sijaitse nykyisen Kanta-Hämeen maakunnan alueella niin kuin kartastakin heti näkyy? Eikä se ole koskaan kuulunut nykyisen kanta-Hämeen liiton edeltäjänä olleeseen Kanta-Hämeen seutukaavaliittoon. Kommentin jätti 84.250.3.155 (keskustelu – muokkaukset).

Eihän Sääksmäkeäkään sanotaan missään Kanta-Hämeen entiseksi kunnaksi, vaikka sekin on aiemmin suuntautunut enemmän Hämeenlinnaan kuin Tampereelle ja vaikka asukkaat varmasti vieläkin (varmaan hyvin samalla tavoin kuin luultavasti Somerniemenkin asukkaat) hyvinkin saattavat kokea itsensä hämäläisiksi. Mutta silloin Hämeellä ei tarkoitetakaan Kanta-Hämeen nykymaakuntaa vaan Hämeen historiallista maakuntaa, joka on eri asia, katso esim. artikkeleja Suomen maakunnat, Häme ja Suomen historialliset maakunnat, samoin kuin eri asia on vielä Hämeen lääni yhtenä entisenä lääninä. Kommentin jätti 84.250.3.155 (keskustelu – muokkaukset).

Aivan samoin kuin ei Koijärvikään koskaan ole kuulunut Kanta-Hämeen maakuntaan. Koska nykymaakunnat perustettiin vasta 1994, ei sitä ennen lakkautetut kunnat ole koskaan voineet kuulua virallisesti niihin. Mutta koska Hämeen läänistä tuli osa Kanta-Hämettä, on aivan varmaa, ettei Somerniemikään olisi Varsinais-Suomeen liittynyt, jos se olisi ollut olemassa vielä tuossa vaiheessa. --Care 23. lokakuuta 2008 kello 00.34 (EEST)[vastaa]
Näkökantamme alkavat näköjään lähestyä toisiaan tässä nykymaakuntien muodustumiskysymyksessä, vaikka olen sitä ehkä hiuka liioitellustikin kärjistänyt. Toisaaltahan tiettyä jatkuvutta on koko 1900-luvun, mutta toisaalta varsinainen roolin vakiintuminen tapahtuu vasta kun maakuntaliitot ja seutukaavaliitot yhdistetään.
Hämeen läänistä ei kuitenkaan tullut osa Kanta-Hämettä vaan Hämeen läänistä muodostui Kanta-Hämeen maakunta kokonaan ja (sittemmin Hämeen läänin rajamuutosten jälkeen) myös Pirkanmaan maakunta kokonaan, sekä Päijät-Hämeen maakunta osittain ja vielä pieni palanen entistä Hämeen lääniä (Somero) tuli sittemmin kuulumaan Varsinais-Suomen maakuntaan.
Ja somerniemihän itse oli päättänyt ennen vuotta 1977 kuulua Varsinais-Suomen seutukaavaliittoon mutta olla siinä vaiheessa kuulumatta sen paremmin Varsinais-Suomen kuin Hämeenkään maakuntaliittoon. Kun taas yhdistynyt Somero päätti edelleen kuulua Varsinais-Suomen seutukaavaliittoon ja liittyi vuonna 1980 myös sekä Hämeen että Varsinais-Suomen maakuntaliittoihin, ja pysyi Hämeen maakuntaliiton jäsenenä aina vuoteen 1990, jolloin Hämeen maakuntaliitto ja Kanta-Hämeen seutukaavaliitto yhdistyivät, mutta ei ollut Varsinais-Suomen maakuntaliiton jäsen enää 1987, liittyen kuitenkin Varsinais-Suomen maakuntaliiton ja Varsinais-Suomen seutukaavaliiton yhdistyessä joskus 1990-luvun alussa muodostettuun Varsinais-Suomen liittoon.
Eli oikeastaan tuo maakuntiin kuuluminen oli tuolloin ennen liittojen yhdistämisiä villin spekulaation aikaan vähän niin kuin kuntaliitokset nykyään. Esim. Kanta-Hämeen vuosikirjassa 1980 todetaankin uusien kuntien (myös Toijala ja Ypäjä liittyivät vuonna 1980 Hämeen maakuntaliittoon, ja ennestään siellä olivat muiden seutukaavaliittojen alueelta Valkeakoski ja Padasjoki) liittyessä, että maakuntaliitto toimii erityisesti Hämeen eteläisen vaalipiirin sisäisenä yhteistyöfoorumina, millä oikeastaan implisiitisesti viitattiin silloin seutukaavaliittoihin, joiden alueissa kyseiset kunnat silloin suuntautuivat muualle.--Urjanhai 23. lokakuuta 2008 kello 11.55 (EEST)[vastaa]
Nyt vasta huomasin, että olit liittänyt Somerniemen takaisin kanta-Hämeen maakunnan entisiin kuntiin. Niin kuin keskustelussa Kanta-Hämeen kuntien vaakunoista lähteiden avulla osoitin, ainakaan kuntaliitoshetken tilanteen perusteella niin ei ole, ja Somerniemi-artikkelin muutoshistoriassa itsekin sanot, ettei Somerniemi kuulunut kuntaliitoshetkellä mihinkään maakuntaan (mikä toki on jo hiukan jyrkästi sanottu). Miten se nyt kuitenkin voi tässä taas olla Kanta-Hämeen maakunnan entinen kunta? Tälle tiedolle pitäisi olla joku lähde, eikä Hämeen lääniin kuuluminen ole se lähde, sillä silloin Kanta-Hämeen entisiä kuntia olisi koko Pirkanmaa ja puoli Päijät-Hämettä.--Urjanhai 23. lokakuuta 2008 kello 12.04 (EEST)[vastaa]
Niin kuin keskustelussa artikkelista Kanta-Hämeen maakuntien vaakunat toin lähteisiin ja esimerkkeihin viitaten esiin, niin sen paremmin maakuntaliittoon kuin seutukaavaliittoon kuuluminen ei ollut sidoksissa lääniin kuulumiseen, ja seutukaavaliitoista Somerniemi kuului kuntaliitoshetkellä Varsinais-Suomen seutukaavaliittoon, mutta ei kuulunut kumpaankaan maakuntaliittoon, jos nyt väen vängällä halutaan noudattaa tuota hyvin vaikeamääritteiseksi osoittautunutta kuntaliitoshetken maakuntaan kuulumista. Siksi poistin Somerniemen tästä.
Joskus, kun joku ehtii, voi toki lisätä tähän artikkeliin osuuden tai tehdä oman artikkelinsa Kanta-Hämeen maakunnan muodostumishistoriasta esim. seutukaavaliittojen ja maakuntaliittojen sekä maakuntiin samaistumisen ilmentämänä. Esim. artikkelissa Keski-Pohjanmaan maakuntahan on tällainen osuus, jossa todetaan Keski-Pohjanmaan kultttuurisesti rajautuvan eri tavoin kuin nykyinen Keski-Pohjanmaan maakunnan. Ja yhtä lailla myös Kanta-Hämeen kulttuurisessa rajautumisessa on hieman samanlaisia piirteitä, mutta ne koskevat silloin yhtä lailla Someroa, Somerniemeä, Urjalaa, Toijalaa, Viialaa, Kylmäkoskea ja Valkeakoskea (ja vuotta 1990 edeltäneen maakuntaliiton jäsenyyden perusteella vielä Padasjokeakin). Erona Keski-Pohjanmaahan on kuitenkin tällöin se, että samaistuminen ei kohdistunut "Kanta-Hämeen" vaan "Hämeen" maakuntakäsitteeseen, niin kuin nähdään esim. vaakunakeskustelussa aiemmin viittaamastani Mauri Palomäen maakuntiin samaistumista käsitelleestä kyselytutkimuksesta vuodelta 1968. Ja niinpä jos pyritään tietosanakirjamaiseen yksiselitteisyyteen, niin Somerniemeä ei ole perusteita mainita nykyisen Kanta-Hämeen entisten kuntien joukossa, koska se ei kerran kuntaliitoshetkellä ollut nykyisen Kanta-Hämeen maakunnan edeltäjäorganisaatioiden jäsen, niin kuin olen jo lähteiden avulla osoittanut.--Urjanhai 31. lokakuuta 2008 kello 16.05 (EET)[vastaa]