Keskustelu:Islam Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Abu Abdillah Muhammad al-Idris[muokkaa wikitekstiä]

Voisikohan tähän johonkin survoa maininnan Abu Abdillah Muhammad al-Idrisistä? --Miihkali 2. helmikuuta 2008 kello 20.18 (UTC)

Öh, miksi pitäisi?--217.112.249.156 2. maaliskuuta 2008 kello 19.56 (UTC)
Oletettavasti islaminuskoinen tutkimusmatkailija, joka luultavasti ensimmäisenä muslimina kuvasi Suomea. Hän laati yhden ensimmäisistä kirjallisista kuvauksista Suomesta. --Miihkali artikuloi 29. maaliskuuta 2008 kello 13.10 (UTC)
Mutta al-Idrisi ei koskaan käynyt lähelläkään Suomea, joten ei hän sikäli oikein istu aiheeseen "islam Suomessa". Tämä artikkeli on järkevintä rajata Suomessa asuviin muslimeihin ja islamin vaikutuksiin suomalaisessa yhteiskunnassa.--217.112.249.156 29. maaliskuuta 2008 kello 13.20 (UTC)

määrä suomessa[muokkaa wikitekstiä]

ovatko nuo luvut ihan oikeita kun somaleitakin on suomessa 10 000 ja silti heistä muslimeita olisi vain 4000. (somalian asukkaista muslimeja on 99%) J.K Nakkila 3. joulukuuta 2008 kello 21.40 (EET)

Ihmeellistä huttua, mahd. NPOV[muokkaa wikitekstiä]

Seuraava pätkä "Yleistä"-osiossa on lievästi sanoen ongelmallinen:

"Muslimit on käsitelty perinteisesti kulttuurisena, etnisenä tai "rodullisena" käsitteenä. Viime vuosina julkisessa keskustelussa on korostettu muslimien uskonnollista roolia ja samalla monikulttuurisuus on joutunut kritiikin kohteeksi. Tämä asioiden uskonnollistaminen yksinkertaistaa monimutkaisia asiakokonaisuuksia ja antaa ymmärtää, että islam-uskonto selittää helposti kaiken."

(i) Mitä ihmettä tarkoittaa islamin ja muslimien käsittely "rodullisena" käsitteenä?

(ii) Missä ja ketkä ovat käsitelleet heitä näin? Mikä on lähde väitteelle?

(iii) Väittääkö teksti, että muslimit olisivat perinteisesti kulttuurinen ja "rodullinen" ryhmä, jonka "uskonnollisen roolin korostaminen julkisessa keskustelussa" on johtanut ongelmiin? (Kyseessähän on siis uskonto.)

(iv) Rikkooko viimeinen lause neutraaliuskäytäntöä?

Ajattelin alkuun heivata pätkän pois, mutta kysyn muiden mielipidettä. Voisiko tuota tekstiä muokata jotenkin selkeämmäksi, vai poistetaanko? --Valopeura 19. toukokuuta 2009 kello 23.56 (EEST)

Itse kyseisen muokkauksen tehneenä voisin vastata. Lähde on mainittu viitteessä eli "Juntunen, Martikainen & Sakaranaho 2008, s. 66–68." Mielestäni asia tulee melko selvästi esille artikkelin tekstissä, mutta koko tarina löytyy itse kirjasta. Mikäli teksti ei vastaa lähdettä tai asiaa pitäisi tarkentaa, niin muokkaa rohkeasti. --Peltimikko 20. toukokuuta 2009 kello 10.04 (EEST)

Moskeija/ruhoushuone[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa puhutaan moskeijoista, mutta tämänpäiväisen Helsingin Sanomien mukaan "Suomessa on vain yksi varta vasten moskeijaksi rakennettu rakennus", Järvenpäässä. Suomen islamilaisen yhdyskunnan tiedottaja sanoo, että "Muuten Suomessa täytyy puhua muslimien rukoushuoneista, joita on vajaat 40". Pitäisikö artikkelin termistöä muokata tältä osin? --PeeKoo 1. joulukuuta 2009 kello 20.08 (EET)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Islam Suomessa voisi sopia lupaavaksi artikkeliksi. Aihealue vaatisi vuosittaista päivittämistä, sillä ainakin muslimien määrä lisääntyy jatkuvasti ja uusia yhdistyksiä/moskeijoita perustetaan jatkuvasti. Uskoisin silti, että päälinjat pitävät kutinsa. --Peltimikko 15. elokuuta 2010 kello 23.00 (EEST)

Kyllähän tämä mielestäni käy lupaavaksi. --Lakritsa 15. elokuuta 2010 kello 23.19 (EEST)
Symbol support vote.svg Kannatan Crimson Cherry Blossom™ 15. elokuuta 2010 kello 23.24 (EEST)

Selvennyspyyntö[muokkaa wikitekstiä]

Tarkoittaako osiossa Uskonnolliset yhdyskunnat lause "eurooppalaiset tutkimukset viittavat vähemmistöön", että vähemmistö Suomen muslimeista osallistuu uskonnollisiin tilaisuuksiin? Lausetta voisi tosiaan kyllä selventää. Ja ovatko "eurooppalaiset tutkimukset" edes käsitelleet Suomea? -Ochs 7. marraskuuta 2011 kello 21.09 (EET)

Itse ymmärsin asian kyseistä lähdekirjaa lukeneena, että muslimien osallistumista uskonnollisiin tilaisuuksiin on tutkittu Euroopassa ja siellä vain vähemmistö osallistuu uskonnollisiin tilaisuuksiin. Suomesta ei ole vastaavaa tutkimusta. Kyseessä on siis kirjoittajan spekulointia. Yritän muokata asiaa selvemmäksi. --Peltimikko 8. marraskuuta 2011 kello 15.48 (EET)
Nyt artikkelista ei saa selvää mikä on vähemmistö mistä. Olisiko oikein kirjoittaa em. eurooppalaisen tutkimuksen perusteella "... vain vähemmistö muslimeista osallistuu uskonnollisiin tilaisuuksiin." Asiaa ei auta myöskään palauttaminen aikaisempaan muotoon. --Ville E. 13. marraskuuta 2011 kello 14.42 (EET)