Keskustelu:Iran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Epäilyttää tuo "Azerbaitzania". Google ei tuolla kirjoitusasulla löydä mitään. -- Don 23:28 helmi 13, 2004 (UTC)

Parempi onkin kirjoittaa Azerbaidžan

Laskin eri vähemmistöryhmien prosentuaalisia osuuksia ja pääsin huikeaan 105 prosentin tulokseen (ja tähän vielä maininnalle jääneet ryhmät). Lienee syytä tarkistaa!! - Lars

Jaa, kyllä minusta tuo näyttää ihan OK:lta. Tietty epävarmuus kuuluu asiaan. Vain tyystin rasistisessa valtiossa ilmoitetaan sataprosenttisella varmuudella, ketkä ovat valtaväestöä, ketkä kuuluvat vähemmistöön. 91.152.82.246 29. syyskuuta 2009 kello 18.18 (EEST)

Ydinohjelma[muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvallat syyttää Irania uraanin rikastamisesta ydinasetta varten on mielenkiintoinen väite. Nyt olisi hyvä tarkentaa, minkä sortin syyttämisestä on kyse, kun Yhdysvalloilla itsellään on ydinaseita kai enemmän kuin millään muulla valtiolla.

Eli Yhdysvallat käyttänee hyväksi Iranin aikoinaan sopimaa sopimusta, joka ei koske Yhdysvaltoja tai sen ystäviä, tai muita ydinasevaltioita. Iran -- jos siis rakentaisi ydinaseen -- rikkoisi tätä sopimusta. Kyse ei ole siitä, että Yhdysvallat voisi syyttää uraanin rikastamisesta ydinasetta varten, vaan ainoastaan tämän sopimuksen rikkomisesta.

Tämä voi kuulostaa pilkun halkomiselta mutta siinä on iso moraalinen ero. Ero tulee erityisen merkittäväksi kun tiedetään että Yhdysvallat ei syytä Israelia tai Pakistania uraanin rikastamisesta ydinasetta varten, vaikka nämä maat pitävätkin hallussaan ydinaseita (eivät pelkästään uraania). 91.152.82.246 29. syyskuuta 2009 kello 18.18 (EEST)

Ihmisoikeudet[muokkaa wikitekstiä]

Kun nyt päästään tähän Iran-Yhdysvallat -suhteeseen, niin paninpa merkille, että Iran-artikkelissa kritisoidaan alaikäisten kuolemantuomioita, mutta Yhdysvallat-artikkelissa kuolemantuomiota ei mainita lainkaan. Yhdysvallat-artikkelissa ei ole myöskään osiota ihmisoikeudet, mikä on aika alleviivaavaa.

Tällä en tarkoita, etteikö Iranissa todella tapahtuisi ihmisoikeuksien vakavaa loukkaamista, vaan että Yhdysvaltojen (siis Yhdysvaltain viranomaisten Yhdysvalloissa tai muualla) tekemät ihmisoikeusloukkaukset saavat suhteessa liian vähän näkyvyyttä.

Tämä havainto on jotensakin konsistenttia sen kanssa, että Iran on uutisissa vain negatiivisissa, ei positiivisissa tai edes neutraaleissa yhteyksissä. 91.152.82.246 29. syyskuuta 2009 kello 18.53 (EEST)

Provinssit[muokkaa wikitekstiä]

Suunnitelmissa olisi tehdä Iranin provinsseista artikkelit, mutta pitäisi ensin varmistaa että niiden nimet ovat oikein. Esimerkiksi Esfahan on varmaankin Isfahan, jonka pääkaupungista Isfahanista löytyy jo artikkeli. Mistäköhän nuo voisi tarkistaa? --Tovk909 26. joulukuuta 2010 kello 15.08 (EET)

Citypopulation antaa yhdet versiot, mutt aonko tuo sitten saksalainen näkemys ? Arabian translitterointitaitoisia on jossain ollut, oliko persiankin, hu huu ? --Tappinen 27. joulukuuta 2010 kello 00.36 (EET)
Vein kysymyksen vertaisarviointiin kun oli muutakin kysyttävää... --Tappinen 29. joulukuuta 2010 kello 19.27 (EET)
Allaolevan vertaisarvioinnin perusteella muutan tämän artikkelin nimistön samaan muotoon kuin Iranin provinssit artikkelissa paitsi Bākhtarānin sijaan Kermānshāh. --Tappinen 12. tammikuuta 2011 kello 19.51 (EET)
Ok, rupean sinistämään artikkeleita sitä mukaa kun ehdin, suunnitelmissa myös täydentää Madeiraa. --Tovk909 12. tammikuuta 2011 kello 20.04 (EET)
Aloitin kaikki loput provinssit edes tynkäartikkeleilla. Tämän aartikkelin aiheesta muualla-osastossa on linkki Columbia Universityn melko laajaan Iran sivustoon, sieltä(kin) voisi täydentää. --Tappinen 13. tammikuuta 2011 kello 20.46 (EET)

Iranilaiset kielet[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla luki, että Iranissa puhuttaisiin indoarjalaisia kieliä, vaikka tarkoitettiin iranilaisia kieliä - korjasin tämän. Nämä menevät kyllä helposti sekaisin: arjalaiset eli indo-iranilaiset kielet jakautuvat kahteen päähaaraan, iranilaisiin ja indo-arjalaisiin kieliin. Jälkimmäisiä puhutaan pääasiassa Intiassa. --Jaakko Häkkinen 8. toukokuuta 2011 kello 01.11 (EEST)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Iran ja ihmisoikeudet[muokkaa wikitekstiä]

Tarviitseekohan noita ihmisoikeusasioita listata artikkelissa? Ne vaikuttavat anekdooteilta, yksittäisiltä tapauksilta. Pitäisi olla jotakin laajemmin kattavampaa sanottavaa. Mieluummin osiossa kannattaisi kertoa naisten asemasta kuin homoudesta. Artikkelissa ajatellaan että homous on ihmisoikeus, mutta eihän sen tarvitse olla. Lisäksi on epäselvää onko naisten asema ja homous Iranissa vain islamin mukaista. Jos näin on, niin ei kai erikseen tarvitse kertoa mitään, artikkelissa riittää maininta että on islamilainen maa. --Hartz (keskustelu) 26. huhtikuuta 2018 kello 08.00 (EEST)

Poistettu. Homojen oikeudet eivät ole ihmisoikeuksia, kts. YK:n ihmisoikeusjulistus --Hartz (keskustelu) 29. syyskuuta 2018 kello 05.00 (EEST)