Keski-Siperian ylänkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Putoranan laakio

Keski-Siperian ylänkö (ven. Среднесиби́рское плоского́рье, Srednesibirskoje ploskogorje) on laaja ylänköalue Keski- ja Itä-Siperiassa Aasian pohjoisosassa Jenisei- ja Lenajokien välissä. Se sijaitsee Venäjän federaatioon kuuluvien Sahan tasavallan, Irkutskin alueen sekä Krasnojarskin aluepiirin ja sen Evenkian ja Taimyrin piirien alueilla. Keski-Siperian ylängön pinta-ala on noin 3,5 miljoonaa km². Ylängön keskikorkeus on 500–700 metriä merenpinnan yläpuolella ja korkein kohta on Kamenvuori (1 701 m), joka kuuluu alueen luoteisosassa olevaan Putoranan laakion vuorialueeseen.

Keski-Siperian ylängön länsipuolella on laaja Länsi-Siperian alanko. Etelässä Jenisein sivujoen Angaran laakso erottaa Keski-Siperian ylängön Sajanvuorista ja Lenajoen laakso Baikalvuoristosta. Lisäksi idässä Lenajoen allas erottaa sen Verhojanskvuoristosta.

Keski-Siperian ylängöllä vallitsee ankara mannerilmasto lyhyine ja lämpimine kesineen sekä pitkine ja kylmine talvineen. Alue kuuluu pääasiassa pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen. Keski-Siperian ylängöltä saa alkunsa useita jokia. Näistä suurimmat ovat Jenisein sivujoet Ala-Tunguska ja Kivinen-Tunguska, Lenan sivujoki Viljui sekä suoraan Jäämereen laskevat Hatanga ja Olenjok.

Ylänkö on hyvin harvaan asuttua aluetta. Kasvillisuus on taigametsää, joka pohjoisessa vaihettuu tundraksi, jossa maa on ikiroudassa. Alue on luonnonvaroiltaan rikas, sieltä saadaan muun muassa kivihiiltä, rautaa, kultaa, timantteja ja öljyä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]