Keski-Amerikan liittovaltio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
República Federal de Centroamérica
1823–1838
Flag of the Federal Republic of Central America.svg Escudo de la República Federal de Centro América.svg
lippu vaakuna

Ubicación Provincias Unidas del Centro de América.png


Valtiomuoto Tasavalta

Pääkaupunki San Salvador
Guatemala (1823–1833)

Viralliset kielet espanja

Valuutta Keski-Amerikan real

Kansallislaulu La Granadera

Edeltäjä(t) Meksiko

Seuraaja(t) Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Los Altos

Keski-Amerikan liittovaltio tai Keski-Amerikan yhdysvallat (esp. Provincias Unidas del Centro de América) muodostettiin kesällä 1823. Vuonna 1824 se otti käyttöön nimen República Federal de Centroamérica. Sen pääkaupunki oli aluksi Guatemala, vuodesta 1834 San Salvador. Valuutta oli Keski-Amerikan real.

Se koostui viides tasavallasta, jotka olivat vapautuneet Espanjan vallasta vuonna 1821. Tasavaltoja olivat El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Costa Rica.

Vuonna 1838 muodostettiin kuudes tasavalta Los Altos pääkaupunkinaan Quetzaltenango. Siihen kuuluivat nykyisen Guatemalan länsiosat ja osa nykyisen Meksikon Chiapasin osavaltiota.

Liittovaltio oli etenkin liberaalien hanke, jota konservatiivit, katolinen kirkko ja rikkaat maanomistajat vastustivat. Liittovaltion osien välillä ei ollut toimivia kulkureittejä tai viestintäyhteyksiä.

Liittovaltio hajosi vuosien 1838–1839 sisällissotien seurauksena. Hajoaminen alkoi kun Nicaragua erosi liittovaltiosta 5. marraskuuta 1838, ja sitä seurasivat Honduras ja Costa Rica. Vuonna 1840 neljä viidestä jäsenestä olivat julistautuneet itsenäisiksi. Viimeinen jäsen, El Salvador julistautui myös itsenäiseksi helmikuussa 1841.