Kenttäsaha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenttäsaha

Kenttäsaha on siirrettävä saha, jolla sahataan tukeista sahatavaraa. Kenttäsahoja on useita erityyppisiä. Suomessa yleisin tyyppi on traktorikäyttöinen kenttäsirkkeli. Kenttäsirkkeleillä tyypillisesti voidaan sahata maksimissaan jotain puolen ja metrin väliltä olevia tukkeja.[1] Näitä suurempiin tukkeihin käytetään isoja vannesahoja.[1] Tyypillisesti sirkkelillä saadaan suurempi tuotos mutta vannesahalla ohuemman terän myötä suurempi saanto.[1]

Traktorikenttäsirkkeli on kenttäsaha, jota kuljetetaan ja käytetään traktorilla. Sahana on suuri yksiteräinen pystyssä oleva sirkkeli, jota käytetään traktorin voimanulosotolla. Terä pysyy paikoillaan ja puuta siirretään liikkuvalla sahauspöydällä. Nykyaikaista hyvin varustettua sahaa voi operoida jopa yksin, mutta perusmallisen sahan käyttäjä tarvitsee avukseen vähintään yhden henkilön, joka auttaa tukkien siirtelyssä ja sahauspöydälle asettamisessa. Myös valmiin sahatavaran nosteluun pois pöydältä on hyvä olla avustajia. Kenttäsirkkeli on kenttäsahoista tuotokseltaan tehokkain.

Kenttävannesaha on tukkien sahaukseen tarkoitettu vannesaha. Siinä tyypillisesti puu pysyy paikoillaan ja vannesahaa liikutetaan puun yläpuolella olevassa kelkassa.

Kenttäsahaksi voidaan kutsua myös teräsrunkoiseen ohjauspöytään kiinnitettyä ketjusahaa, vaikkapa tavallista moottorisahaa.

Myös moniteräisiä kenttäsirkkeleitä on olemassa. Esimerkiksi Ecosågenin konstruktiossa halkaisusahaus hoidetaan kahdella pienemmällä vaakatasossa olevalla sirkkelillä.[2] Sahassa on lisäksi kaksi pystyssä olevaa kanttausterää, joten sahalla voidaan halkaista ja kantata yhdellä sahausliikkeellä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c http://laimet.kummeli.fi/index.html?n=9158 laimet.kummeli.fi. Viitattu 23.10.2016.
  2. a b Sawmill – ECOSÅGEN www.ecosagen.com. Viitattu 23.10.2016.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.