Saha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee työkalua. Sanan muista merkityksistä katso Saha (täsmennyssivu).
Saha
Perinteinen puukkosaha

Saha on työkalu tai työstökone jota käytetään sahaukseen. Sahat voivat olla käsisahoja jotka toimivat ihmisvoimin tai konesahoja jotka käyvät konevoimalla. Sahan tyypistä riippuen sillä voidaan sahata puuta, muoveja, metalleja, kiveä tai betonia. Myös lihaa käsiteltäessä käytetään esim. vannesahaa.

Käsi- ja konesahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Käsisaha

Käsikäyttöisiä sahoja ovat esim kaarisahat ja justeerit. Käsikäyttöiset sahat perustuvat ihmisvoimin aikaan saatuun edestakaiseen liikkeeseen ja ne voivat leikata työnnettäessä tai vedettäessä. Konesahat toimivat sähkömoottorilla tai muulla tavoin konevoimalla.

Eri sahatyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörösaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sirkkeli

Pyörösahassa eli sirkkelissä on pyöreä terä, jonka ulkoreuna on hammastettu. Pyörösahalla voidaan sahata vain suoraan. Pyörösahoilla sahataan mm. puuta, muoveja ja metalleja. Katkaisuun tarkoitetuissa pyörösahoissa terä useimmiten tekee syöttöliikkeen. Katkaistavaa kappale siirretään sahan pöydällä sivusuunnassa oikeaan kohtaan ja terää liikuttamalla suoritetaan katkaisu. Terä on yleensä käännettävissä ja kallistettavissa, jotta katkaisu voidaan tehdä erilaisissa kulmissa.

Levyjen sahaukseen ja halkaisuun tarkoitetuissa sahoissa sahattavaa kappaletta liikutetaan pöydällä. Usein sahoissa on liukupöytä. Tällöin kappale tuetaan vaakatasossa terän lappeen suuntaisesti liikkuvaan pöytään ja sitä syötetään paikallaan pysyvään terään. Terää voidaan kallistaa pöytään nähden erilaisten sahauskulmien aikaansaamiseksi.

Yksi merkittävä pyörösahojen laji ovat sahat joilla tukeista sahataan puutavaraa. Näissä sahoissa on isot terät ja pitkä liukupöytä. Usein sahat ovat siirrettäviä nk. kenttäsirkkeleitä, jotka kuljetetaan sahauspaikalle esim. maatilalle tai tulevalle rakennustyömaalle.

Vannesaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vannesaha

Vannesahassa on yhtenäisen silmukan muodostava nauhamainen terä, jonka reunassa on leikkaavat hampaat. Vannesahoilla voidaan leikata suoraan tai kaartaen. Pienin mahdollinen kaarresäde riippuu käytettävän vanteen leveydestä.

Kuviosaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kuviosaha

Kuviosahat on tarkoitettu pienten yksityiskohtien sahaamiseen. Kuviosahoissa on edestakainen työstöliike.

Puukkosaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puukkosahalla voidaan tarkoittaa käsikäyttöistä tai sähköllä toimivaa kapeakärkistä ja pitkulaista sahaa.[1]

Sähköisissä puukkosahoissa on edestakaista liikettä tekevä terä, joka on koneen rungon suuntainen ja voi olla huomattavan pitkä. Puukkosahasta käytetään myös nimitystä "rosvosaha".lähde?

Pistosaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pistosahan terä on poikittain koneen runkoon nähden ja tekee edestakaista leikkuuliikettä.

Lankasaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lankasaha on numeerisesti ohjattu työstökone jolla tehdään lankasahausta.

Pokasaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokasaha on koottava jännesaha, joka koostuu sahanterästä ja puisista pää- ja välipuista sekä pääpuita yhdistävästä kiristysnarusta puukapuloineen. Sahapuut veistettiin useimmiten itse ja valmiina ostettiin vain sahanterä ja kiristysnaru. Pokasahaa alettiin käyttää 1920-luvulta alkaen metsätyömailla pinotavaran sahaamiseen ja se oli käytössä aina 1940- ja 1950-luvuille saakka jolloin sen korvasi ensin metallirunkoinen kaarisaha ja sitten moottorisaha. Järeät tukit kaadettiin justeerilla. Pokasahaa kutsuttiin myös sirnikaksi tai nälkäviuluksi.

Oksasaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Oksasaha

Oksasaha on varren päässä oleva käsisaha, jolla puista voidaan katkoa kuivuneita oksia. Oksasahan terä on usein kaareva ja sen päässä on väkänen, joka estää sahaa luiskahtamasta oksasta.

Lehtisaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lehtisaha

Lehtisaha on pienikokoinen käsikäyttöinen saha jolla voi sahata erilaisia muotoja.

Justeeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Justeeri

Justeeri on puiden kaatoon ja toisinaan lankkujen sahaamiseen käytetty kahden miehen käytettävä perinteinen saha.

Pukkeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pukkeri

Pukkeri on "yhdenmiehenjusteeri", jota vain yksi mies käyttää.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 2001 s. 236