Sahaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalastusalusta rakennetaan sahaamalla puuta timpurinsahalla. (1938)

Sahaus on työstömenetelmä, jossa lastuamalla irrotetaan työstettävästä kappaleesta osia. Sahaukseen käytettävää työkalua tai laitetta kutsutaan sahaksi. Sahaamalla voidaan työstää mitä tahansa kiinteää materiaalia kuten puuta, metallia, kiveä, muovia ja lasia.

Pyörösahaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörösahausta
Puuta sahataan poikki tulipalon pysäyttämiseksi, Oregon 1936.
Heilurisahausta

Pyörösahauksessa käytetään pyöreää terää, joka leikkaa pyörimisakseliinsa nähden kohtisuoran railon. Pyörösahan terässä on ulkokehälle sijoitetut hampaat, jotka leikkaavat lastuja terään syötettävästä kappaleesta.

Vannesahaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vannesahauksessa teränä toimii suljetun lenkin muodostava nauha jonka reuna on hammastettu. Vanteen reunan hampaat leikkaavat kappaletta.

Ketjusahaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjusahoissa leikkaavat hampaat on liitetty ketjuun. Ketjusahoja käytetään pääsääntöisesti puun leikkaamiseen. Yleisimmät esimerkit ovat tavanomainen moottorisaha ja sähkökäyttöinen ketjusaha. Myös metsäkoneiden harvesteripäissä käytetään ketjusahoja.

Lankasahaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lankasahaus on menetelmä, jossa sahaavana teränä toimii lankamainen juokseva tai värähtelevä terä. Lankasahausta käytetään yleisesti esimerkiksi marmorin sahaukseen irti kalliosta. Myös selviytymispaketeissa on lankamaisia sahoja, jolla voi katkoa esimerkiksi puuta.

Metallitekniikassa lankasahauksella tarkoitetaan yleisesti paloittelutapaa, jossa käytetään hyväksi lankaa johon johdetaan sähköä, joka tuottaa sähköpurkauksia, jotka leikkaavat kappaletta. Kyseinen sahaustapa (leikkaustapa) liittyy lähinnä metallintyöstöön ja ei ole lastuavaa työstöä.

Heilurisahaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heilurisahauksessa terä liikkuu edestakaisin sahaten joko molempiin suuntiin tai vain toiseen suuntaan mennessä. Yleisimpiä tapoja on perinteinen käsisahaus timpurinsahalla tai kaarisahalla. Esimerkiksi ennen tukit sahattiin pääsääntöisesti kehäsahalla jossa oli edestakaisin liikkuva terä.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.