Kenraali (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenraali
The General
The general movie poster.jpg
Ohjaaja Clyde Bruckman
Buster Keaton
Käsikirjoittaja Al Boasberg
Clyde Bruckman
Buster Keaton
Charles Smith
Tuottaja Joseph M. Schenck
Säveltäjä Konrad Elfres
Kuvaaja Bert Haines
Devereaux Jennings
Leikkaaja Buster Keaton
Sherman Kell
Pääosat Buster Keaton
Marion Mack
Frank Barnes
Charles Smith
Jim Farley
Glen Cavender
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Keaton-Schenck / United Artists
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta 5. helmikuuta 1927
Kesto 75 tai 78 min
Alkuperäiskieli mykkä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kenraali (The General) on vuonna 1926 valmistunut Buster Keatonin ohjaama mykkäelokuva, mahdollisesti Keatonin tunnetuin. Yhdysvaltain sisällissodan aikaan sijoittuva toiminnallinen komedia kertoo veturinkuljettaja Johnnie Graysta, joka joutuu yksinään pelastamaan vihollisen käsistä kaksi rakkauttaan, tyttöystävänsä Annabelle Leen ja Kenraali-nimisen veturin.

Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa teki kukin luettelon kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Kenraali oli mukana heistä 22 listalla[1]. Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Kenraalin kaikkien aikojen kymmenenneksi parhaaksi komediaksi.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan on ohjannut yhdessä Buster Keatonin kanssa Clyde Bruckman, ja se on sijoittunut kerta toisensa jälkeen kriitikoiden kaikkien aikojen elokuvia listanneissa äänestyksissä korkeille sijoille, varsinkin pelkkiin mykkäelokuviin keskityttäessä.

Kenraalin juoni perustuu löyhästi huhtikuussa 1862 sattuneeseen todelliseen tapahtumaan, joka tunnetaan nimellä suuri veturijahti (Great Locomotive Chase). James J. Andrewsin johtamat pohjoisvaltioiden vakoojat kaappasivat Kenraali-veturin ja matkustajajunan Atlantan tienoilla, ja pyrkivät kuljettamaan sen omalle puolelleen. Junan miehistö kuitenkin nousi kapinaan ja Etelävaltioiden joukot saivat kaapparit käsiinsä kymmenisen kilometriä ennen rajaa, ja myöhemmin joukkio sai hirttotuomion vakoilusta. Tapahtumien filmatisoiminen komediana herätti vastustusta.

Keaton on itse todennut, että hän otti palan historiaa ja pitäytyi siinä yksityiskohtaisesti: hän esimerkiksi vaati, että kohtaukset kuvattiin alkuperäisillä tapahtumapaikoilla. Taistelukohtauksessa käytettiin melkoista osaa Oregonin kansalliskaartista. Kenraalissa on mykkäelokuvien kauden kallein kohtaus, jossa Texas-veturi tuhoutuu pudotessaan jokeen palavalta rautatiesillalta. Buster Keaton oli antanut kunnostaa kaksi vanhaa veturia 65 vuoden takaiseen asuunsa. Elokuva merkitsi Keatonille myös hänen veturiharrastuksensa huippua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen elokuva-arkiston (Orion) ohjelmalehtinen syyskaudella 2006

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kenraali (elokuva).