Kenraali (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kenraali
The General
Ohjaaja Clyde Bruckman
Buster Keaton
Käsikirjoittaja Al Boasberg
Clyde Bruckman
Buster Keaton
Charles Smith
Tuottaja Joseph M. Schenck
Säveltäjä Konrad Elfres
Kuvaaja Bert Haines
Devereaux Jennings
Pääosat Buster Keaton
Marion Mack
Frank Barnes
Charles Smith
Jim Farley
Glen Cavender
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Keaton-Schenck / United Artists
Ensi-ilta 5. helmikuuta 1927
Kesto 75 tai 78 min
Alkuperäiskieli mykkä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Kenraali (The General) vuodelta 1927 on Buster Keatonin mahdollisesti tunnetuin mykkäelokuva. Se sijoittuu Yhdysvaltain sisällisodan aikaan ja kertoo rautatieläisen, Johnnie Grayn, rakkaudesta Kenraali-nimiseen veturiin ja Annabelle Lee -nimiseen naiseen.

Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa teki kukin luettelon kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Kenraali oli mukana heistä 22 listalla[1].

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan on ohjannut yhdessä Buster Keatonin kanssa Clyde Bruckman, ja se on sijoittunut kerta toisensa jälkeen kriitikoiden kaikkien aikojen elokuvia listanneissa äänestyksissä korkeille sijoille, varsinkin pelkkiin mykkäelokuviin keskityttäessä.

Kenraalin juoni perustuu tositapahtumiin, minkä takia sen filmatisoiminen komediana herätti vastustusta. James J. Andrewsin johtamat pohjoisvaltioiden vakoojat kaappasivat Kenraali-veturin ja matkustajajunan huhtikuussa 1862 Atlantan tienoilla, ja pyrkivät palauttamaan sen omalle puolelleen. Junan miehistö kuitenkin nousi kapinaan ja etelävaltioiden joukot saivat kaapparit käsiinsä kymmenisen kilometriä ennen rajaa, ja myöhemmin joukkio sai hirttotuomion vakoilusta. William Pittenger kirjoitti aiheesta teoksen The Great Locomotive Chase.

Keaton on itse todennut, että hän otti palan historiaa ja pitäytyi siinä yksityiskohtaisesti: hän esimerkiksi vaati, että kohtaukset kuvattiin alkuperäisillä tapahtumapaikoilla. Taistelukohtauksessa käytettiin melkoista osaa Oregonin kansalliskaartista. Kenraalissa on mykkäelokuvien kauden kallein kohtaus, jossa Texas-veturi tuhoutuu pudotessaan jokeen palavalta rautatiesillalta. Buster Keaton oli antanut kunnostaa kaksi vanhaa veturia 65 vuoden takaiseen asuunsa. Elokuva merkitsi Keatonille myös hänen veturiharrastuksensa huippua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen elokuva-arkiston (Orion) ohjelmalehtinen syyskaudella 2006
  1. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]