Kengo Kuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kengo Kuma (oik.) vuonna 2009.
Kengo Kuman suunnittelema M2-rakennus Setagayassa, Tokiossa.
Asakusan turistikeskus.

Kengo Kuma (jap. 隈研吾, s. 1954 Kanagawa) on Tokiossa asuva japanilainen arkkitehti ja kirjailija.

Kengo Kuma valmistui arkkitehdiksi Tokion yliopistosta vuonna 1979. Vuosina 19851986 hän jatkoi opintojaan New Yorkissa Columbian yliopistossa.

Kuma haluaa rakentaa paikallisista materiaaleista. Hän on käyttänyt materiaaleina runsaasti bambua ja japaninsetriä, samoin kiveä ja maata. Kuman opiskellessa arkkitehdiksi suosittiin yleisesti betonia ja terästä. Näistä materiaaleista Kuma ei kuitenkaan milloinkaan innostunut.

Kengo Kuma on saanut lukuisia arkkitehtuuripalkintoja. Vuonna 2002 hänelle myönnettiin Spirit of Nature -palkinto, jota suomalainen Puu kulttuurissa -yhdistys jakaa kahden vuoden välein Lahdessa. Kuma oli toinen palkittu, ensimmäinen oli italialainen Renzo Piano.

Palkinnon perusteluissa todettiin, että Kuma ymmärtää materiaalien taitavan käytön merkityksen ja mahdollisuudet työssään. "Monia Kuman töitä luonnehtii hienostunut puun käyttö ja syvä ymmärtämys puun luonteesta rakennusmateriaalina. Hän on onnistuneesti yhdistänyt uusia ja perinteisiä elementtejä ja luonut täysin modernia arkkitehtuuria, joka on silti hienovaraisesti ja huolellisesti sopeutettu olemassa olevaan ympäristöön", palkintolautakunta arvioi.

Kuma on kirjoittanut useita kirjoja ja kymmenittäin artikkeleja arkkitehtuurista.

Vuonna 2015 hän voitti vuoden 2020 Tokion uuden olympiastadionin suunnittelukilpailun, kun edesmenneen brittiläis-irakilaisen Zaha Hadidin alkuperäinen suunnitelma oli kaatunut lähes kahden miljardin euron kustannuksiin. Rakentaminen alkoi joulukuussa 2016 ja se kestää 3 vuotta marraskuuhun 2019, jos viivästyksiä ei tule, mikä on epätodennäköistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kengo Kuma.