Keltainen keisari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltainen keisari

Huang-di (黃帝/黄帝 huángdì), eli Keltainen keisari oli kiinalainen legendaarinen monarkki ja kulttuurillinen sankari, jonka sanotaan kiinalaisessa mytologiassa olevan esi-isä kaikille Han-kiinalaisille. Huangdin sanotaan hallinneen vuodesta 2497 eaa. vuoteen 2398 eaa. Hänen henkilökohtaisen nimensä sanotaan olleen Gōngsūn Xuānyuán (公孙轩辕).

Huangdiin kohdistuvat legendat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huangdin väitetään olevan perinteisen kiinalaisen lääkinnän alullepanija. Hän oli kiinnostunut lääketieteestä ja sairauksien parantamisesta. Hänen sanotaan eläneen satavuotiaaksi, ja saaneen kuolemattomuuden hänen fyysisen elämän päätyttyä.

Legenda kertoo hänen vaimonsa Léi Zǔn opettaneen kiinalaisille silkin kutomisen taidon, ja hänen historioitsijansa, Cāng Jié:n, kehitelleen kiinalaisen merkkijärjestelmän. Legendan mukaan Huangdista tuli hänen heimonsa johtaja. Hänen heimonsa meni sotimaan naapuriheimon kanssa, jonka tunnus oli härkä ja johtaja Yandi.

Huangdi voitti sodan ja kukisti Yandin heimon. Heimot liittoutuivat, ja tulivat yhdeksi suuremmaksi heimoksi. Legendan mukaan kiinalainen sivilisaatio sai alkunsa näistä kahdesta heimosta. Huangdin heimoa uhkasi nyt Chi You-niminen henkilö, jolla sanotaan olleen maagisia voimia ja 81 veljeä, joilla jokaisella 4 silmää ja 8 kättä, ja joista jokaisella oli erittäin teräviä aseita jokaisessa kädessään.

Huangdi yhdisti 8 naapuroivan heimon sotilaalliset voimat, ja lähetti armeijansa tapaamaan Chi Youta ja hänen veljiään. Kaksi mahtavaa armeijaa taistelivat neljän päivän ajan ilman selvää voittajaa. Chi You kehitti paksun sumuverhon, joka peitti kaiken auringonvalon. Huangdin armeija joutui kaaoksen valtaan, eikä enää pystynyt löytämään tietä ulos taistelualueelta. Huangdi kehitti monimutkaisen kompassin tapaisen välineen, jonka avulla hän sai armeijansa pois sumusta. Chi You pani sitten alulle myrskyn, jolloin Huangdi kutsui apuun jumalan, joka hönkäisi myrskypilvet pois ja siisti taistelualueen. Huangdi pystyi nyt voittamaan Chi You'n ja hänen heimonsa lopullisesti.

Huangdi ei ainoastaan pelastanut omaa heimoaan, vaan myös häntä auttavien heimojen jäsenet. Nämä 9 heimoa liittyivät yhteen, ja muodostivat yhden suuren heimon, jonka johtajaksi tuli Huangdi.

Huangdin sanotaan toimineen johtajana sadan vuoden ajan. Hänellä oli 25 lasta, 14 niistä oli poikia. Niistä neljästätoista pojasta 12 valitsi itselleen sukunimet. Sanotaan myös, että kaikki aatelisperheet Kiinan kolmen ensimmäisen dynastian ajalta: Xia, Shang, ja Zhou olivat peräisin Huangdista.

Kun Huangdi oli elänyt 100 vuotta, hän sovitteli maallisen mammonansa ministereidensä kesken, ja valmistautui matkalleen taivaisiin. Erään version mukaan lohikäärme laskeutui maahan, ja kuljetti Huangdin pois. Toisen version mukaan hän itse muutti itsensä puoliksi ihmiseksi ja puoliksi lohikäärmeeksi, ja lensi sitten pois.

Mekaaninen kompassi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mekaaninen kompassi
Laitteen malli Lontoon Science Museumissa.

Mekaaninen kompassi oli kaksipyöräinen vaunu, jonka keskiosassa oli paalu. Paalun päässä oli pieni ihmishahmo. Vaihteet yhdistivät kaksi rengasta paaluun, joten sillä ei ollut mitään merkitystä mihin suuntaan vaunut käännettiin, nukke osoitti aina tiettyyn ilmansuuntaan, yleensä etelään. Laite ei tarvinnut ollenkaan magnetismia toimiakseen. Laitteen sanotaan olleen yksi monimutkaisimmista esineistä muinaisessa Kiinan historiassa.

Hänen myös sanotaan keksineen erilaisia kiinalaisia soittimia, ja ensimmäisen version kiinalaisesta kalenterista.

Uskonnoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huangti on tärkeä hahmo kiinalaisissa uskonnoissa, erityisesti Taolaisuudessa ja Kungfutselaisuudessa. Hänen sanotaan kehittäneen ensimmäiset versiot kiinalaisista taistelulajeista, koska hän oli hyvä lääketieteessä, ja tiesi että taistelulajit ovat hyviä sekä terveydelle, että itsepuolustustaidolle.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taoismin symboli
  • Huang Ti esiintyy jumalana strategiapelissä Emperor: Rise of the Middle Kingdom.
  • Kiinassa on tehty puolivakavasti dokumenttiohjelmia, jotka käsittelevät Huangdin elämää.
  • Huangdi esiintyy Jorge Luis Borgesin tarinoissa.
  • Tunnetussa kiinalaisessa PC-roolipelissä, Xuanyuan Jian:issa, käytetään legendaarista Huangdin käyttämää miekkaa.
  • Huangdi on tärkeä hahmo Titan Quest -nimisessä roolipelissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]