Mekaaninen kompassi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mekaaninen kompassi Lontoon Science Museumissa.

Mekaaninen kompassi (指南車 zhǐnánchē, kirjaimellisesti "etelään osoittava vaunu") on yksi monimutkaisimmista Muinas-Kiinan mekaanisista laitteista, jota käytettiin vielä keskiajalla. Legendan mukaan sen keksi n. 2600 eaa. Keltainen keisari, Huangdi, mutta ensimmäisen historiallisesti varmennetun version kehitti Ma Jun (200-265 eaa.).

Yleistä tietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaaninen kompassi on kaksipyöräisiin vaunuihin asennettu laite. Tangon päässä oleva pieni ihmishahmo on liitetty vaunun pyöriin tasauspyörästöllä. Pyörän koon sekä raiteiden ja rattaiden tarkat suhteet saavat figuriinin osoittamaan aina tiettyyn suuntaan, yleensä etelään.

Laitteeseen ei liity magneettisia ominaisuuksia. Kiinan pitkän historian aikana useassa eri tekstissä on maininta etelään osoittavasta vaunusta.

Legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legendan mukaan Kiinan perustaja, Huangdi, joka asui valtavassa palatsissa Kunlun-vuorilla, kehitti mekaanisen kompassin idean. Sanotaan, että laitteen valmisti käsityöläinen nimeltään Fang Bo.

Samaan aikaan eli toinen heimojohtaja, Chi You, joka oli taitava aseiden valmistaja ja soturi. Chi You hyökkäsi Yandin johtaman heimon kimppuun ja ajoi sen Huangdin maille. Tästä Huangdi suuttui ja lähti heimoineen yhdessä Yandin kanssa sotimaan Chi Youta vastaan. Huangdin ja Yandin joukot kärsivät pahoja tappioita. Chi You hönkäisi ulos paksun sumuverhon hämätäkseen Huangdin joukkoja. Kun taistelu oli kestänyt useita päiviä ja Huangdin joukot olivat hajallaan, Keltainen keisari pystytti alttarin, uhrasi ja rukoili kolme päivää ja yötä Lännen kuningataräitiä (Xiwangmu) saadakseen apua tältä. Kolmen vuorokauden kuluttua jumalatar antoi hänelle tiedon etelään osoittavasta vaunusta sekä taivaallisista rungoista ja maallisista oksista. Näitä apuna käyttäen Huangdi pystyi johdattamaan joukkonsa ulos sumusta. Sitten Chi You pani alulle raivoisan myrskyn, jonka Huangdi sai taltutettua kuivuuden paholaisen Nuban avulla. Näin Huangdi lopulta voitti.

Mekaanisen kompassin historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen versio, Aichin Expo 2005.

Ensimmäinen historiallinen maininta kompassista on teoksessa Kolmen kuningaskunnan kronikka. Tämän mukaan mekaanisen kompassin oikea keksijä oli mekaanikko Ma Jun, joka asui Wein kuningaskunnassa 200-luvulla. Hän halusi todistaa epäilijöille, että legendan etelään osoittava vaunu ei ollut pelkkä satu.

Kompassin rakennusohjeet ja tarkat yksityiskohdat kuitenkin hävisivät väliaikaisesti. Zu Chongzhi (429-500 jaa.) keksi sen uudestaan. Tang-dynastian (618-907 jaa.) ja Song-dynastian (960-1279 jaa.) aikana mekaaninen kompassi yhdistettiin toiseen mekaaniseen, pyörille sijoitettuun laitteeseen, matkamittariin.

Joidenkin varhaisten historiallisten dokumenttien mukaan mekaaninen kompassi keksittiin ensimmäisellä vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua, mutta nämä tiedot ovat epämääräisiä.

Japanissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieto mekaanisen kompassin valmistuksesta kulkeutui 600-luvulla Japaniin. Nihon Shoki (Japanin historiankronikka) vuodelta 720 jaa. kertoo, että kiinalaiset buddhalaiset munkit Zhi Yu ja Zhi You rakensivat useita mekaanisia kompasseja Japanin keisari Tenjille vuonna 658 jaa. Tämän jälkeen vuonna 666 jaa. rakennettiin useita mekaanisia kompasseja.

Rekonstruktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksikään historiallisista mekaanisista kompasseista ei ole säilynyt, mutta 1900-luvulla useat henkilöt valmistivat etelään osoittavan vaunun toimivia malleja.

Pekingin Kiinan historian museossa on pienoismalli, joka pohjautuu Yen Sun (1027 jaa.) mekanismiin. Taiwanissa, Taipein Kansallisessa palatsimuseossa on Lanchesterin mekanismin (1932) perustuva pienoismalli

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mekaaninen kompassi.