Keltaevämojara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltaevämojara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Mojarat Gerreidae
Suku: Gerres
Laji: cinereus
Kaksiosainen nimi

Gerres cinereus
(Walbaum, 1792)

Katso myös

  Keltaevämojara Wikispeciesissä
  Keltaevämojara Commonsissa

Keltaevämojara (Gerres cinereus) on mojaroihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Pohjois- ja Etelä-Amerikan itärannikolta. Aikaisemmin lajin katsottiin esiintyvän myös länsirannikolla, mutta se on sittemmin erotettu omaksi lajikseen Gerres simillimus[2].

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltaevämojara voi kasvaa suurimmillaan 41 cm pitkäksi ja tyypillinen pituus on noin 30 cm. Laji on ruumiinrakenteeltaan soikeanmuotoinen ja litteähkö. Silmät ovat suuret. Kalan rinta-, perä- ja pyrstöevissä on keltainen vivahde ja pyrstöevä on voimakkaasti haarautunut. Väriltään keltaevämojara on hopeanharmaa ja ruumiissa on kuudesta kahdeksaan punertavaa tai sinertävää pystyjuovaa.[3][4][5][6]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltaevämojaraa tavataan Floridasta Brasiliaan ja Bermudan läheisyydestä. Laji elää hiekkapohjaisilla riutoilla, mangrovekasvustoissa ja vesiheinien joukossa. Se liikkuu matalissa vesissä pieninä varvina ja syö hyönteisiä, äyriäisiä ja muita selkärangattomia eläimiä.[1][3][4][6]

Keltaevämojara on syötävä, mutta ei erityisen arvostettu ruokakala. Sitä kalastetaan vähäisiä määriä ja käytetään myös syöttinä.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Gilmore, G. & Fraser, T.: Gerres cinereus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.7.2021. (englanniksi)
  2. Francisco J. García-Rodríguez, Jorge G. Chollet-Villalpando, Adriana Martínez-Guevara & José De La Cruz-Agüero: Supporting the existence of two isolated evolutionary lineages of Gerres (Perciformes: Gerreidae) in America. Zoologica Scripta, 2019, 48. vsk, nro 4, s. 466-481. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 21.7.2021. (englanniksi)
  3. a b c Gerres cinereus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 21.7.2021. (englanniksi)
  4. a b John D. McEachran, Janice D. Fechhelm: Fishes of the Gulf of Mexico: Scorpaeniformes to tetraodontiformes, s. 358. University of Texas Press, 1998. ISBN 978-0-292-70634-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.7.2021). (englanniksi)
  5. Species: Gerres cinereus, Yellowfin mojarra Shorefishes of the Greater Caribbean online information system. Smithsonian Tropical Research Institute. Viitattu 21.7.2021. (englanniksi)
  6. a b Yellowfin Mojarra Mexican-fish.com. Viitattu 21.7.2021. (englanniksi)