Kazimira Prunskienė

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kazimira Prunskienė

Kazimira Danutė Prunskienė (s. 26. helmikuuta 1943) oli Liettuan ensimmäinen pääministeri maaliskuussa 1990 tapahtuneen itsenäistymisen jälkeen. Hän hoiti virkaa tammikuuhun 1991.

Kazimira Danutė os. Stankevičiūtė syntyi Vasiuliškiain kylässä. NKVD surmasi hänen isänsä toisen maailmansodan aikana hänen ollessaan vuoden ikäinen. Hän kävi Vilnan yliopistoa, josta sai 1965 taloustieteen arvosanan ja myöhemmin tohtorintutkinnon. Hän opetti myöhemmin yliopistossa ja työskenteli 1981–1986 Länsi-Saksassa.

Mentyään naimisiin Povilas Prunskusin kanssa hän otti nimen Prunskienė. Hän liittyi puolueeseen 1980 ja työskenteli vuodesta 1986 maatalouden tutkimusinstituutissa. Vuonna 1988 hän oli mukana itsenäisyysmielisen Sąjūdisin perustamisessa. Hän oli maan pääministerinä 1991 pyrkien kumoamaan Neuvostoliiton maalle asettaman kauppasaarron. Hän jatkoi tämän jälkeen työtään maatalouden parissa.

Prunskienė on Liettuan talonpoikien kansanliiton (Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga, LVLS) puoluejohtaja. Hän oli LVLS:n ehdokas Liettuan presidentinvaaleissa 2004. Hän sai ensimmäisellä kierroksella 21,4 % äänistä, mutta hävisi toisella kierroksella Valdas Adamkusille ääniprosentein 52,6–47,4.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.