Kazimierz Lubomirski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kazimierz Lubomirski (16. heinäkuuta 1869 Przeworsk15. joulukuuta 1930 Krakova) oli puolalainen prinssi, diplomaatti ja urheiluvaikuttaja.

Kazimierz Lubomirski oli kuuluisaa puolalaista aatelissukua ja arvoltaan prinssi. Hänen isänsä oli prinssi Jerzy Lubomirski ja äiti Cecilia Zamoyski. Hän opiskeli oikeustiedettä Krakovan Jagellon yliopistossa. Sen jälkeen hän opiskeli ulkomailla mm. Pariisissa, jossa hän suoritti valtiotieteellisen tutkinnon.

Vuosina 1901-1930 hän istui parlamentissa Galician konservatiivien edustajana - ensin Itävalta-Unkarin ja Puolan itsenäistymisen jälkeen Puolan parlamentissa eli sejmissä. Hänen parlamenttityönsä kohdistui ennen kaikkea maatalouteen, oppilaitoskysymyksiin ja Galician alueen liikenneyhteyksien kehittämiseen. Hän kuului Puolan Kansalliseen puolueeseen (engl. National Party). Syyskuusta 1919 aina lokakuuhun 1922 hän oli Puolan lähettiläänä Washington DC:ssä. Keskeisimpänä työnä Lubomirskillä oli nuoren Puolan tasavallan lainajärjestelyt Yhdysvaltain rahamarkkinoilta.

Erottuaan diplomaattitehtävistä Lubomirski jatkoi työtään Puolan maanomistajien järjestössä. Olihan hän itse suurmaanomistaja Galitsiassa. Hän toimi myös jäsenenä Roomassa pääpaikkaansa pitäneen eurooppalaisen maatalousyhteistyöjärjestön puolalaisedustajana. Lisäksi hän toimi puolalais-amerikkalaisen ja puolalais-ruotsalaisen yhdistyksen puheenjohtaja Puolassa.

Itsenäistyneessä Puolassa hän oli myös urheilujohtaja. Vuosina 1921-1929 hän toimi Puolan kansallisen olympiakomitean puheenjohtajana sekä vuodesta 1923 lähtien Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä aina kuolemaansa vuoteen 1930 asti.[1]

Prinssi Kazimierz Lubomirski oli naimisissa vuodesta 1902, ja hänellä oli neljä lasta, kolme poikaa ja tytär.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Polski Komitet Olimpijski obchodzi 95. rocznicę powstania 14.8.2006. Eurosport. Viitattu 13.5.2015 (puolaksi).