Kay Hartwall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kay-Erik Hartwall (22. tammikuuta 1906 Helsinki11. kesäkuuta 1997 Helsinki) oli suomalainen yritysjohtaja ja teollisuusneuvos.

Kay Hartwall oli Victor Hartwallin pojanpojanpoika. Hän opiskeli agrologiksi, tuli Oy Hartwall Ab:n palvelukseen vuonna 1936 ja eteni toimitusjohtajaksi vuonna 1946. Hänen kaudellaan yhtiön liiketoiminta kasvoi, ja tunnettuihin tuotteisiin kuuluivat Hartwallin Jaffa sekä Coca-Cola, jonka valmistusoikeudet yritys sai vuonna 1957. Seuraavalla vuosikymmenellä yritys alkoi valmistaa virvoitusjuomien lisäksi myös olutta. Hartwall jätti toimitusjohtajan tehtävät vuonna 1976 ja luopui hallituksen puheenjohtajuudesta vuonna 1982.

Hartwall oli perustanut vuonna 1932 isänsä kanssa pienimuotoisen metalliteollisuusyrityksen K. Hartwall Oy:n, joka aloitti patenttikorkkien valmistajana ja ryhtyi sittemmin tekemään myös kauppakärryjä ja rullakoita, asiakkainaan muun muassa Ikea. Kay Hartwall hoiti toimitusjohtajan tehtävää 1940–1964, ja 2000-luvulla yrityksen omistivat hänen poikansa Erik ja John Hartwall.

Kay Hartwall hoiti useita luottamustehtäviä muun muassa Fazer Musiikki Oy:n johtokunnassa vuodesta 1940 lähtien sekä Yrittäjäin Vakuutuksen hallintoneuvostossa. Hänelle myönnettiin teollisuusneuvoksen arvonimi vuonna 1968. Sipoossa on hänen mukaansa nimetty Kay Hartwallin tie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]