Kaukametsän pakolaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaukametsän pakolaiset
The Animals of Farthing Wood
Ohjelman tunnuskuva
Ohjelman tunnuskuva
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 26 min
Pääosissa Eija Ahvo
Sanna Fransman
Eeva Litmanen
Paavo Pentikäinen
Erkki Saarela
Eero Saarinen
Eira Soriola
Aapo Vilhunen
Jukka Voutilainen
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Ranska
Verkko Yhdistynyt kuningaskunta BBC
Suomi Yle TV2
Suomi Yle Fem
Esitetty 1992 – 1995
Jaksoja 39
Aiheesta muualla
IMDb

Kaukametsän pakolaiset (engl. The Animals of Farthing Wood) on vuosina 19921995 esitetty 39-osainen piirrossarja, joka tehtiin eurooppalaisena yhteistuotantona. Sarja perustuu kirjailija Colin Dannin kirjoihin. Sarja kertoo Kaukametsä-nimisessä metsässä asuvista eläimistä, jotka lähtevät metsästä pakoon ihmisiä matkaten uuteen rauhalliseen paikkaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäisen tuotantokauden alussa ihmiset ovat alkaneet kaataa Kaukametsä-nimistä metsää. Metsässä asuvat eläimet eivät tiedä mitä tehdä. Sattumalta metsään palaa rupikonna, joka on ollut kadonneena pitkän aikaa. Rupikonna kertoo muille eläimille joutuneensa pienen pojan sieppaamaksi, joka vei sen kotiinsa kauas pois. Se pääsi pakoon ja lähti kulkemaan takaisin Kaukametsään. Matkallaan se kulki Valkopeuran puisto -nimisen luonnonsuojelualueen ohi ja rupikonna ehdottaa, että eläimet voisivat paeta hakkuun tieltä asumaan sinne. Eläimet päättävät tehdä niin, joten he lähtevät rupikonna oppaanaan ja kettu johtajanaan matkalle kohti luonnonsuojelualuetta. Matkalla he joutuvat kulkemaan monien vaarojen, kuten armeijan ampuma-alueen, joen, moottoritien ja kaupungin lävitse.

Toisella tuotantokaudella eläimet ovat saapuneet Valkopeuran puistoon ja kotiutuneet sinne, mutta kohtaavat pian ongelmia. Puiston eläimet eivät pidä vieraista ja erityisesti puiston siniketut eivät pidä reviirilleen tulleista tunkeilijoista. Lisäksi vastoinkäymisiä aiheuttaa ankara talvi.

Kolmannella tuotantokaudella Kaukametsän eläimet ovat tehneet sovinnon luonnonsuojelualueen eläinten kanssa. Mutta rauha ei kestä pitkään, sillä puistoon saapuu valtava rottalauma, joka alkaa viedä elintilaa muilta eläimiltä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun lopussa Euroopan yleisradiounioni päätti tuottaa laadukkaan eurooppalaisen piirrossarjan, vastineeksi amerikkalaisille sarjoille ja tukeakseen eurooppalaista animaatio-osaamista.[1] Aiheeksi valittiin Colin Dannin Kaukametsän pakolaiset -kirjasarja. Sarja piirrettiin englantilaisessa Telemagination-animaatiostudiossa ja ranskalaisessa Praxinos-studiossa. Tärkeimpien Euroopan yleisradiounionin jäsenmaiden yleisradiot, mukaan lukien Suomen Yle, olivat rahoittamassa sarjaa. Sarjaa tehtiin kolme 13 jakson tuotantokautta ja niistä ensimmäinen valmistui vuonna 1992.

Ensimmäinen tuotantokausi käsittää kokonaisuudessaan sarjan ensimmäisen kirjan Kaukametsän pakolaiset. Tämä on ainoa kirja, joka on suomennettu. Toinen tuotantokausi käsittää sarjan seuraavat kolme kirjaa, In the Grip of Winter, Fox’s Feud ja The Fox Cub Bold. Kolmas tuotantokausi käsittää kuudennen ja seitsemännen kirjan, In the Path of the Storm ja Battle for the Park. Viides kirja, The Siege of White Deer Park, ei ole mukana sarjassa eräitä pieniä sivujuonia lukuun ottamatta. Sarjan fanit pitävät kolmatta tuotantokautta huonompana kahteen ensimmäiseen verrattuna, koska kolmannessa kaudessa piirrostyyli muuttui, sarja sai lisää koomisia piirteitä ja siitä puuttui monia tuttuja hahmoja eikä heidän katoamiselleen annettu kaudessa selitystä.lähde?

Sarjan tapahtumat sijoittuvat Isoon-Britanniaan, mutta koska sarjaa oli tarkoitus viedä moniin eri maihin, tapahtumapaikkaa ei koskaan suoraan mainita. Sarjassa esiintyy joitain selvästi brittiläisiä piirteitä kuten ketunmetsästäjiä, mutta esimerkiksi autot ajavat oikealla puolella tietä.

Sarja oli hyvin uskollinen kirjoille. Kirjoissa monet hahmot kuolevat, joskus väkivaltaisesti, eikä näitä asioita kaunisteltu sarjassa. Merkittävin muutos kirjoihin oli Kyyn, Pöllön, Tuulihaukan ja Kärpän muuttaminen urospuolisista naaraspuolisiksi. Tällä haluttiin tuoda päähenkilöihin yhtä paljon molempia sukupuolia.

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukametsän pakolaisten ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu DVD:llä Saksassa ja Ranskassa vuonna 2009. [2]. Isossa-Britanniassa sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta on julkaistu kuutena 80 minuutin elokuvana VHS-kaseteilla. Joitain pieniä pätkiä on poistettu tiivistämisen takia, mutta pääosa jaksojen kohtauksista on tallessa. Suomessa sarjaa ei ole julkaistu DVD:llä.lähde?

Paljon erilaisia sarjaan liittyviä oheistuotteita on saatavilla, kuten leluja, kasetteja, sarjakuvalehtiä ja tietokonepeli. Näistä vain tietokonepeli on julkaistu Suomessa.

Kaukametsän pakolaiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaa on esitetty Suomessa Yle TV2 -kanavalla 1990-luvun aikana moneen otteeseen. Lisäksi FST on esittänyt sarjan SVT:n ruotsiksi dubbaamaa versiota. Ylellä ei ole toistaiseksi aikomuksia uusia sarjaa lähivuosinamilloin?.[3]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Metsä vaarassa
 2. Matka alkaa
 3. Läpi veden ja tulen
 4. Petollinen turvapaikka
 5. Varomaton joutuu ansaan
 6. Kuka perii kruunun?
 7. Uusia ystäviä, vanhoja vihollisia
 8. Todelliset ystävät
 9. Viheltäjän louhos
 10. Kahden pahan puristuksessa
 11. Kuoleman hiljaisuus
 12. Piinan paikka
 13. Niin lähellä ja niin kaukana
 14. Vastaanotto sankareille
 15. Talvi
 16. Kamppailua elämästä
 17. Uusia vihollisia
 18. Onneton pila
 19. Koti on siellä missä sydänkin
 20. Vihanpito alkaa
 21. Isä ja poika samaa maata
 22. Täpäriä paikkoja
 23. Varjoja
 24. Tilinteon aika
 25. Veri on vettä sakeampaa
 26. Sovinto
 27. Tullaan ja mennään
 28. Liikkeellä
 29. Vettä, vettä
 30. Puuttuva ystävä
 31. Riitaa ja raivoa
 32. Lintujen seikkailuja
 33. Pitkähäntä vierailulla
 34. Käärmekauhua
 35. Pöllön murheet
 36. Myyräleikki
 37. Pahimman luokan pyörremyrsky
 38. Kotiin päin
 39. Kunkku Kunkku Kunkku

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kettu
 • Mäyrä
 • Myyrä
 • Jänikset
 • Oravat
 • Hiiret
 • Kyy
 • Kärppä
 • Päästäiset
 • Peltomyyrät
 • Pöllö
 • Haukka
 • Konna
 • Siilit
 • Kanit
 • Fasaanit
 • Naaraskettu
 • Viheltäjä
 • Vesiliskot

Useimmilla sarjan päähahmoista ei ole yksilöllisiä nimiä, vaan niihin viitataan pelkästään lajinnimillä. Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella joukkoon kuuluu pääsääntöisesti vain yksi tai kaksi eläintä jokaisesta lajista (tosin kaneja on neljä ja vesiliskoja kolme). Ensimmäisellä kaudella Viheltäjä-niminen harmaahaikara on ainoa hahmo, jolla on erisnimi. Myöhemmillä tuotantokausilla esiintyy enemmän nimettyjä hahmoja.

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Eija Ahvo  Kärppä, Rouva Kani, Hiiri, Päästäinen, Kissa, sivuäänet  
 Sanna Fransman  Kyy, Naaraskettu, Rouva Peltomyyrä, Kurre, Rouva Hiiri, sivuäänet  
 Eeva Litmanen  Kertoja (jaksot 27–39), Haukka, Rouva Jänis, Orava, Rouva Päästäinen, sivuäänet  
 Paavo Pentikäinen  Kertoja (jaksot 2–13), Mäyrä, Arpinaama, sivuäänet  
 Erkki Saarela  Kertoja (jaksot 14–26), Konna, Herra Fasaani, Herra Peltomyyrä, Herra Siili, Riepu, Rehti, Kunkku, Suuri Valkea Peura, sivuäänet  
 Eero Saarinen  Herra Jänis, Viheltäjä, Myyrä, Rohkea, Kulkuri, Reima, Kakru, Lennu, sivuäänet  
 Eira Soriola  Kertoja, Pöllö, Rouva Siili, Rouva Fasaani, Arpinaaman vaimo, Varjo, sivuäänet  
 Aapo Vilhunen  Kettu, Herra Kani, Kiemura, maanviljelijä Tom Griggs, sivuäänet  
 Jukka Voutilainen  Ärjy, Piikki, Hoppuli, Ontto, sivuäänet  

Sarjan suomenkielisen version suomensi ja ohjasi Jertta Ratia-Kähönen. [4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. European Broadcasting Union (englanniksi)
 2. Eläköön kuvat!
 3. Yle
 4. Tv-sarjan alkutekstit