Katu, Auvers-sur-Oise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katu, Auvers-sur-Oise
Vincent van Gogh - Street in Auvers-sur-Oise - Google Art Project.jpg
Nimi Katu, Auvers-sur-Oise
Tekijä Vincent van Gogh
Valmistuspaikka Auvers-sur-Oise
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 73,5 cm
Leveys 92,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Katu, Auvers-sur-Oise on hollantilaisen taiteilijan Vincent van Goghin maalaama öljyvärimaalaus kankaalle vuodelta 1890. Tämän taiteilijan maalauksen, yhden hänen viimeisistään, tallensi Ateneumin taidemuseo kokoelmiinsa vuonna 1903 (Antellin kokoelmat). Kooltaan se on 73,5 × 92,5 cm.

Van Gogh maalasi teoksen pohjoisranskalaisessa Auvers-sur-Oisen pikkukaupungissa, reilut 30 kilometriä Pariisista luoteeseen, jossa hän sittemmin kuoli maalauksen valmistumisvuonna, vuonna 1890. Van Gogh oli siellä tohtori Gachet´n hoidettavana saadakseen hoitoa mieltänsä vaivanneisiin ongelmiin.

Maalauksesta pystyy oitis tunnistamaan van Goghin kädenjäljen. Voimakkaat maanläheiset ja iloiset värit, kallistelevat rakennukset ja selvästi erottuvat pensselinjäljet, tekijät, jotka ovat tuttuja myös hänen muista maalauksistaan.

Maalauksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ateneumin taidemuseo oli maailman ensimmäinen taidemuseo, jonka kokoelmissa oli Vincent van Goghin teos. Taiteilijan kuoleman jälkeen tämä taulu päätyi ensin hänen veljelleen ja sitten tämän leskelle, jolta sen osti ranskalainen taidekriitikko Julien Leclercq. Hän työskenteli La Gazette -lehdessä. Leclercq osti leskeltä 11 van Goghin teosta ja järjesti niistä näyttelyn Pariisissa vuonna 1901. Leclercqin vaimo oli suomalaisen kuvanveistäjä Hilda Flodinin sisar, pianisti Fanny Flodin. Fanny Flodin myi teoksen Antellin valtuuskunnalle vuonna 1903.

Antellin valtuuskunta maksoi teoksesta 2 500 silloista markkaa. Nykyrahassa se vastaa noin 9 500 euroa. Vincent van Goghin taiteen arvo ja arvostus nousivat huomattavasti 1900-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Huusko: Vincent van Gogh: Katu, Auvers-sur-Oise. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 71. ISBN 978-951-53-2994-3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maalaus Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Katu, Auvers-sur-Oise. [1]