Kaski, maisema Uudeltamaalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaski, maisema Uudeltamaalta
Nimi Kaski, maisema Uudeltamaalta
Tekijä Fanny Churberg
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Maisemamaalaus
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 54 cm
Leveys 85,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Kaski, maisema Uudeltamaalta on Fanny Churbergin (1845–1892) öljymaalaus kankaalle vuodelta 1872. Ateneumin taidemuseo hankki 54×85,5 cm kokoisen maalauksen kokoelmiinsa vuonna 1921.

Teosta ei pidä sekoittaa Churbergin samana vuonna maalaamaan teokseen Kaskimaisema Uudeltamaalta, joka on sisällöltään erilainen ja kuuluu Taidesäätiö Meritalle.[1]

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaski, maisema Uudeltamaalta -maalaus kuvaa kivikkoista kaskialuetta, jossa näkyy kirkkaassa valossa kasken polttamia koivujen runkoja, tulen mustuttamia kiviä ja keltaista ruispeltoa. Taustan tumma ukkospilvinen taivas luo odottavan tunnelman ja vastakohdan tälle tässä ranta maalaismaisemaa kuvaavassa maalauksessa.

Aihe oli tavallinen romanttiselle Düsseldorfin koulukunnalle. Churbergille oli tavallista, että hän pyrki teostensa ilmauksessa runollisuuteen vaikkakin se hänellä saattoi olla myös rajua ja suoraa. Tässä hän poikkesi selvästi aikakauden naistaiteilijoille asetetuista odotuksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leena Ahtola-Moorhause: Fanny Churberg: Kaski, maisema Uudeltamaalta. Teoksessa Ateneum- opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 26.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttely: Kaskimaisema Uudeltamaalta (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän taidemuseo. Viitattu 8.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]