Karvatuppipunkit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karvatuppipunkit
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Alaluokka: Punkit Acari
Lahko: Aitopunkit Acariformes
Heimo: Demodicidae
Suku: Karvatuppipunkit Demodex
Owen, 1843
Katso myös

  Karvatuppipunkit Wikispeciesissä
  Karvatuppipunkit Commonsissa

Karvatuppipunkit eli sikaripunkit (Demodex) on joukko mikroskooppisia punkkeja, jotka elävät nisäkkäiden ihon karvatupissa. Lajeja tunnetaan kaikkiaan 65, joista kaksi, Demodex folliculorum ja Demodex brevis, elää ihmisen karvatupissa. Punkkien läsnäolo on normaalisti täysin huomaamatonta.

Nimitys sikaripunkki tulee näiden eläinten muodosta. Ne ovat 0,1–0,4 millimetrin pituisia ja huomattavasti paksuuttaan pidempiä. Jalkoja on kahdeksan ja ne ovat hyvin lyhyet. Punkki voi kuitenkin tarvittaessa siirtyä karvatupesta toiseen ihoa pitkin. Tämä tapahtuu yleensä yöaikaan. Silmät ovat pienet. Punkit myös siirtyvät isännästä toiseen ihokontaktin välityksellä. Ihmisellä karvatuppipunkkeja elää erityisesti kulmakarvojen, ripsien ja nenän alueella.[1]

Punkit käyttävät ravinnokseen karvatupen yhteydessä olevien rauhasten erittämää talia sekä kuolleita ihosoluja. Ruuansulatus on niin tehokasta, ettei punkki ulosta lainkaan. Hedelmöitys on sisäinen ja punkit munivat talirauhasten tiehyisiin, missä toukat aikuistuvat noin viikossa. Kuollut punkki hajoaa karvatupen sisällä.

Eläimillä liikaa lisääntyneet karvatuppipunkit voivat aiheuttaa ihotaudin, demodikoosin.

Yleisimpiä karvatuppipunkkeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]