Karstijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karstijärvi on karstimaalle syntynyt pysyvä tai väliaikainen järvi.[1][2][3][4][5]

Syntyminen ja häviäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karstimaan kallioperä sisältää runsaasti joko kalkkia, kipsiä tai dolomiittia. Karstimaa rapautuu sadevedestä niin, että kallioon syöpyy uurteita, syviä koloja ja maanalaisia luolia. Niissä virtaa sadevettä ja riittävän syvällä myös pohjavettä. Pohjavesi jää lähelle maanpintaa siellä, missä vettä läpäisemätön maankerros sijaitsee välittömästi karstimaakerroksen alla. Luolastossa virtaavan veden määrä riippuu esimerkiksi sadannasta tai sulavan lumen määrästä. Kun vettä tulee luolastoon lisää, nousee siellä vedenpinta korkeammalle. Lopulta tuleva vesi ei enää mahdu maan alle ja sitä jää maanpinnalle painaumiin, minne syntyy lammikoita, lampia tai järviä. Näille voi syntyä laskujokia, jolloin maan alta tulviva vesi virtaa pois myös maan päällä. Koska vettä poistuu samanaikaisesta sekä maan alla että maan päällä, laskee karstijärven vedenpinta lopulta. Karstijärven kesto vaihtelee ympäristön mukaan muutamista päivistä moneen kuukauteen.[1][2][3][4][5]

Pysyvä karstijärvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysyvä karstijärvi muodostuu usein romahtaneen karstiluolan painanteeseen. Myös doliinit saattavat sisältää pysyvästi vettä. Näin on käynyt esimerkiksi Floridan niemimaalla ja Jukatanin niemimaalla, jossa risteilee kalkkikivessä pohjavedellä täyttyneitä luolastoja. Niistä aukeavat doliinit ovat usein täynnä vettä, jonka vedenpinta riippuu pohjaveden vedenkorkeudesta.

Esiintyminen ja nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karstijärviä esiintyy tavallista enemmän esimerkiksi Saksassa Harzin alueella, Etelä-Saksassa, Ranskassa Quercy'n alueella, Viron Tudressa, Sloveniassa, Irlannissa, Pohjois-Meksikon Cenotes ja monin paikoin Yhdysvalloissa.

Irlannissa niitä kutsutaan nimellä turloughs, Yhdysvalloissa nimellä sink holes (doliinit) ja saksankielisissä maissa nimellä karstsee.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luhr, James F. (toimittaja): Maapallo. (alkuperäisteos Earth, 2003). Suomentanut Tikkanen, Matti (päätoimittaja). Helsinki: Karttakeskus, 2007. ISBN 978-951-593-040-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Luhr, James F.: Maapallo, 2003, s.94
  2. a b Luhr, James F.: Maapallo, 2003, s.111
  3. a b Luhr, James F.: Maapallo, 2003, s.164
  4. a b Luhr, James F.: Maapallo, 2003, s.253–259
  5. a b Luhr, James F.: Maapallo, 2003, s.430

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Karstsee
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.