Karl Lueger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Lueger

Karl Lueger (24. lokakuuta 184410. maaliskuuta 1910) oli itävaltalainen poliitikko ja Wienin pormestari. Lueger oli tunnettu juutalaisvastaisista näkemyksistään ja rasistisesta suhtautumisesta ei-saksalaisia vähemmistöjä kohtaan.

Lueger opiskeli lakia ja valmistui Wienin yliopistosta 1866 ja sai tohtorin arvon 1870. Asianajajana hän harjoitti paljon hyväntekeväisyyttä köyhimpien asiakkaittensa hyväksi eikä koskaan rikastunut.

Vuonna 1872 hän aloitti poliittisen uran ja liittyi riippumattomaan liberaaliin organisaatioon. Luegerille liberaalit ja kapitalistit muodostuivat kuitenkin tarkoittamaan juutalaisia ja kristinuskon vastaisuutta. Vuonna 1875 hänet valittiin kaupunginvaltuustoon vuodeksi ja uudelleen 1876 kolmeksi vuodeksi. Vuonna 1878 hän oli riippumattomana ehdokkaana ja ryhtyi taisteluun kunnallishallinnon korruptoituneisuutta vastaan.

Vuonna 1882 Luegerin demokraattinen puolue liittyi yhteen uudistuspuolueen ja saksalaiskansallisen puolueen kanssa antisemitistiseksi puolueeksi. Vuonna 1885 Lueger valittiin puolueensa ainoana edustajana Reichsratiin. Hän hyökkäsi jyrkästi Itävalta-Unkarin muodostamista vastaan, mikä johti lähes hänen erottamiseensa parlamentista. Vuonna 1890 hänet valittiin Ala-Itävallan maapäiville. Hän johti nyt antisemitististä ja antiliberaalia ryhmittymää, jota kutsuttiin kristillis-sosiaaliseksi liitoksi tai yhdistyneiksi kristityiksi.

Ryhmittymä sai vuonna 1893 nimen kristillissosiaalinen puolue (Christlichsoziale Partei). Puolue voitti Wienin kunnallisvaalit 1895 ja valtuusto valitsi Luegerin pormestariksi, mutta keisari Frans Joosef I hajotti valtuuston. Tämä toistui kolme kertaa, ennen kuin keisari suostui nimittämään Luegerin pormestariksi 1897. Tässä virassa hän toimi vuoteen 1910.

Luegerin politiikka inspiroi Itävallan ensimmäisen tasavallan (1918–1933) johtajia, kuten Ignaz Seipelia, Engelbert Dollfussia ja Kurt von Schuschniggia, jotka johtivat autoritaarisesti oikeistolaista Ständestaatia vuoteen 1938 sen jälkeen kun tasavallasta oli tullut diktatuuri 1933.

Adolf Hitler ihaili Luegeria, joka toimi hänen silloisen asuinkaupunkinsa Wienin pormestarina 1897–1910. Hitler kutsui tätä ”viimeiseksi suureksi saksalaiseksi, joka on syntynyt Ostmarkissa (Itävälta)”. Hitler arvosti Karl Luegerin manipulaatiokykyä päämäärien saavuttamiseksi. Luegerin saksankielisiä käsityöläisiä halpaa tšekkiläistä työvoimaa vastaan puolustanutta puoluetta on pidetty Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen ideologisena edeltäjänä.[1]

Kadunnimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wienin Ring-kadun yhden osuuden nimi oli Dr. Karl Lueger-Ring. Nimi herätti närää, ja Wienin kaupunki päätti vuonna 2012 muuttaa nimen Universitätsringiksi. Aukio Dr. Karl Lueger Platz säilyttänee kuitenkin nimensä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Taylor and Warren Shaw: Dictionary of the Third Reich. s. 176, 177. London: The Penguin, 1998. ISBN 9780140513899.
  2. Juutalaisvastaisen pormestarin nimi pyyhitään Wienin katukuvasta, Yle.fi/Uutiset, viitattu 21.4.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]